Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Aquest dissabte torna un dels festivals que aplega més expectació d’Europa: El Festival de la Cançó d’Eurovisió. Més enllà de les diferents propostes musicals que presenten els països any rere any, hi ha un element clau de continuïtat. Una melodia comuna i permanent, que no ha canviat mai i que, precisament, és d’origen sacre.

Parlem de la sintonia d’Eurovisió. I sí, es tracta d’una cançó religiosa. El tema musical no va ser creat per al Festival, sinó per celebrar el triomf d’una batalla. L’autor de la peça és Marc-Antoine Charpentier, músic d’una família procedent de Xampanya, al nord-est de França. La va compondre mentre era mestre de música a l’església Saint-Louis de París amb motiu del triomf de l’exèrcit francès en la batalla de Steenkerque el 3 d’agost de 1692.

L’obra és un tedèum, que significa ‘A tu, Déu’. És un tipus d’himne cristià tradicional entonat en moments de celebració i d’acció de gràcies. S’acostuma a utilitzar, sobretot en l’àmbit europeu, en misses celebrades en ocasions especials. En països de l’Amèrica Llatina, com Colòmbia, Guatemala i el Perú, s’entona especialment en cerimònies d’acció de gràcies.

Després de la mort de Charpentier, la partitura va quedar en l’oblit, fins que el 1953 el musicòleg i sacerdot belga Carl de Nys la va trobar mentre en buscava d’altres.

Un any després la Unió Europea de Radiodifusió va decidir començar a fer servir aquesta peça per a les connexions entre les diferents cadenes associades. I no va ser fins a 1956 que es va popularitzar gràcies al festival anual d’Eurovisió.

Una candidatura provinent d’Olesa de Montserrat

Enguany, la candidatura d’Espanya l’encapçala l’artista catalana Chanel i el seu ‘SloMo’. La cantant d’Olesa de Montserrat i originària de Cuba va guanyar aquest gener el Benidorm Fest. Aquest nou format va servir per decidir el representant estatal del festival europeu i va estar carregat de polèmiques pel format de votacions. Ara, però, sembla que les xarxes socials estan al costat de la cantant catalana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.