Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) “El món exigeix i espera de nosaltres senzillesa en la vida, esperit d’oració, caritat amb tothom especialment envers els petits i els pobres, obediència i humilitat, oblit de nosaltres mateixos i renúncia. Sense aquesta marca de santedat, la nostra paraula no farà bretxa en el cor de l’home d’avui”. Aquesta és la cita del número 76 de l’enciclica Evangelii Nuntiandi de Pau VI que el nou bisbe auxiliar de Barcelona ha fet servir per definir els seus referents. Aquest diumenge a la tarda s’ha celebrat l’ordenació episcopal del capellà de Tortosa Javier Vilanova en una cerimònia a la Basílica de la Sagrada Família presidida pel cardenal Joan Josep Omella, acompanyat d’una representació dels bisbes catalans i del nunci Bernardito Auza, i de l'arquebisbe emèrit, el cardenal Lluís Martínez Sistach.

La celebració prevista pel novembre s’ha celebrat finalment aquest diumenge amb un aforament hiperreduït. Segons informa l’arquebisbat de Barcelona, “s’han acomplert totes les normes sanitàries vigents, amb només 379 assistents (de les més de 3.000 localitats que ofereix aquest espai)” i “amb entrades numerades”. També hi han assistit alguns representants institucionals de Barcelona i de Tortosa i els familiars més propers del nou bisbe. Després de la polèmica de la beatificació a la Sagrada Família del mes passat, es va decidir no posposar més l’ordenació del nou bisbe tot i que la majoria de veïns de La Fatarella, poble natal del bisbe Vilanova, i els tortosins de les parròquies on ha estat rector, només l’han pogut seguir pels mitjans de comunicació.

Al final de la celebració, Javier Vilanova ha pronunciat les primeres paraules com a bisbe auxiliar amb l’agraïment a tots a qui han marcat la seva vida, començant pels pares que han pogut estar presents a la celebració. Ha recordat l’entrada al seminari als 11 anys i els 22 que ha exercit de capellà al bisbat Tortosa. “Aquí em teniu, soc tot vostre”, ha dit als fidels de la seva nova diòcesi. I ha posat la mirada especialment en els joves i les famílies com “l’esperança de l’Església” i la gent gran com “el nostre goig i el nostre orgull, us estimem”. També s’ha adreçat “als malalts i els qui esteu sofrint durament les conseqüències de la pandèmia: estem al vostre costat”.

L’ordenació episcopal ha tingut com a concelebrants principals Enrique Benavent, bisbe de Tortosa, i Romà Casanova, bisbe de Vic i originari del mateix bisbat, tots dos ordenats bisbes en el seu moment amb el cardenal Ricard Maria Carles. En la celebració també s’hi ha fet present el santoral tortosí i en les lletanies dels sants s’hi ha incorporat sant Enric d’Ossó, santa Maria Rosa Molas, i els beats Manuel Domingo i Sol i Josep Maria Peris. Vilanova ha citat en la seva intervenció el pare Pius de Pietrelcina, que també s’ha advocat a les lletanies amb sant Joan Pau II, santa Teresa de Calcuta, el beat Pere Tarrés i el jove beat Carlo Acutis.

 

Bisbe de proximitat

En l’homilia, el cardenal Omella ha reiterat el perfil episcopal de proximitat que reclama el papa Francesc: “El do de l'episcopat no és aconseguir un honor, és sobretot un servei i el servei no és dominació sinó posar-se als peus de Déu i dels germans per ajudar-los en tot, amb tot i per tot”. Amb aquesta actitud li ha demanat que prioritzi “l’anunci de la Paraula de Déu en cada ocasió: oportuna i no oportuna” i que “no facis discursos avorrits que ningú entengui”.

Omella ha recordat que “aquesta proximitat” només és possible per “la proximitat amb Déu en l'oració -aquesta és la primera tasca-, proximitat amb els preveres i diaques i proximitat amb el poble”. Finalment, també li ha demanat al nou bisbe que “no deixis tampoc d’ocupar-te dels que no pertanyen al ramat de Crist, perquè ells també ens han estat confiats en el Senyor”.

 

Bisbe d’Empúries

El cànon litúrgic de l’ordenació, una mica més breu del que és habitual, s’ha seguit marcat per algunes restriccions sanitàries i els bisbes concelebrants només han imposat les mans al cap del nou bisbe. En canvi, no s’ha pogut fer l’abraçada amb els nous companys d’episcopat i la trobada posterior amb els fidels ha estat molt reduïda. Sí que s’ha pogut veure la foto completa del nou equip de bisbe auxiliars del cardenal Omella; Vilanova ha fet la primera benedicció episcopal a la basílica acompanyat dels altres dos bisbes auxiliars de Barcelona, Sergi Gordo i Toni Vadell.

Com tots els bisbes auxiliars, Javier Vilanova té un nomenament honorari com a bisbe d’una seu episcopal extingida. En aquest cas del bisbat d’Empúries, que va tenir set bisbes entre els segles VI i VII. Aquesta coincidència ha fet que el cardenal Omella hagi fet broma al final de la missa dient que anirien a fer un dinar a Empúries amb el bisbe de Girona per celebrar-ho.