Vés al contingut
Catalunya Religió
Expropiació Sant Felip Neri
Mapa expropiació Sant Felip Neri

CR L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest divendres que vol expropiar els edificis de l’Escola Sant Felip Neri i dels locals del convent que són propietat de la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona. En concret, la Comissió de Govern celebrada dijous va aprovar inicialment un pla urbanístic que estableix la titularitat pública de les parcel·les dels números 3, 4 i 6 de la plaça de Sant Felip Neri, i del número 3 de la plaça de Frederic Marés, tots ells situats al barri Gòtic. El govern municipal ha explicat que aquesta decisió respon a que la propietat ha reduït els espais per al centre educatiu un cop acordat el pas de l’escola a la xarxa pública que es va anunciar el mes de novembre.

En un comunicat, la Congregació nega aquesta afirmació i denuncia que l’Ajuntament vol tirar endavant una “expropiació arbitrària”. Considerem que “els responsables municipals han actuat amb mala fe” i que en cap moment s’havia acordat l’ús del convent per part de l’escola. La Congregació afirma que “no ha posat mai cap impediment a qualsevol intervenció en l’edifici escolar però l’Ajuntament de Barcelona sempre ha sabut que no podria disposar dels espais del convent que ara amenaça amb expropiar”.

Els felipons recorden que "l’Oratori de Sant Felip ha estat sempre un lloc de culte, cultura, música i irradiació espiritual molt apreciada per tots els barcelonins i ho vol continuar-ho sent. No té cap sentit confrontar-ho de manera excloent amb la tasca educativa”.

L’edifici de l’escola és propietat de l’Oratori que està a la mateixa plaça. El 1959 l’edifici es va convertir en un escola que després va passar a gestionar la Fundació Torras i Bages amb qui tenia un contracte de lloguer. La Congregació aclareix que la cessió dels espais del convent pel menjador escolar “sempre ha estat provisional i havia de finalitzar el curs passat per poder iniciar la reforma i els nous usos culturals i religiosos que hi vol donar la Congregació. Aquesta circumstància era coneguda per totes les parts. Extraordinàriament es va autoritzar l’ús d’aquests espais durant el curs 2022-2023 però el Consorci d’Educació sabia que no els podria utilitzar el curs vinent quan va anunciar que n’assumia la titularitat”. Per tant, en principi el curs vinent l’escola ja no podrà utilitzar el menjador sense que el Consorci hagi previst cap alternativa, ja que una expropiació demana molts mesos de tramitació i l’aprovació del plenari municipal.

La Congregació diu que va fer aquesta cessió provisional “per ajudar a solucionar els problemes d’espai pel menjador escolar, sense poder imaginar que això acabaria sent l’excusa per expropiar el convent. Una decisió totalment arbitrària i que respon a la irresponsabilitat de l’administració per no buscar espais alternatius que facin viable la continuïtat del menjador de l’escola”.

D’altra banda també informa que des de l’abril de l’any passat l’Oratori havia acordat amb el Consorci d’Educació un nou contracte de lloguer, però que el Consorci va ajornar la signatura. Finalment el contracte es va signar aquest dimarts, mesos després d’anunciar-se el canvi de titularitat. ”sense que en cap moment s’hagués acordat l’ús dels espais del convent i menys encara la seva expropiació”.

Els motius que dona la Congregació per disposar dels seus espais és que els darrers mesos ha desenvolupat “un nou pla d’usos dels l’edifici que engloben l’Església i el convent per convertir-los en un centre que mantingui l’activitat religiosa i litúrgica i per reforçar l’activitat cultural. En l’aspecte musical es volen ampliar les activitats culturals que ja acull, com la Coral Sant Jordi, a altres entitats i donar més rellevància a l’important orgue Montserrat Torrens recentment renovat. També s’ampliarà el nombre d’entitats que acull el convent i la residència permanent per a sacerdots”. Usos que serien incompatibles amb el menjador escolar. La permanent internacional del Congrés General de l’Oratori de Sant Felip Neri va aprovar aquest nou pla d’usos de l’Oratori la setmana passada.

La nota recorda que la presència de l’Oratori de Sant Felip Neri en el mateix emplaçament es remunta al 1673. Assegura que “després de més de quatre segles de presència a Barcelona, considerem un atemptat contra la llibertat religiosa i la seguretat jurídica aquesta expropiació arbitrària causada només per la falta previsió del govern municipal i del Departament d’Educació".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.