Vés al contingut
Catalunya Religió dj. 6/10/2022
prelat-opus-dei-gan

Per saber-ne més

CR El prelat de l'Opus Dei, Fernando Ocáriz, ha convocat un Congrés General Extraordinari per "dur a terme l'adequació dels estatuts de l'Obra" segons les indicacions del 'motu proprio' 'Ad carisma tuendum' que va publicar el papa Francesc el juliol d'aquest any. El prelat ho ha comunicat a través d'una carta que ha difós l'Opus Dei i que detalla que el Congrés serà al primer semestre del 2023. 

"Ens han aconsellat que hi dediquem, sense pressa, tot el temps necessari". Ocáriz explica que el Dicasteri del Clergat ha demanat a l'Opus Dei que no es limiti a "considerar el que fa referència a la dependència de la prelatura al dicasteri". Per aquest motiu, es buscarà proposar "altres possibles retocs als Estatuts, tenint en compte el 'motu proprio'". 

Així, la convocatòria respon a una "finalitat precisa i limitada". El prelat subratlla que no es tracta de suggerir "qualsevol canvi que pugui semblar interessant", sinó de "complir el que ha indicat la Santa Seu".

A la carta enviada als membres de l'Opus Dei, Fernando Ocáriz també exposa que, a més dels congressistes, qualsevol podrà enviar aportacions i suggeriments concrets. Afegeix que, per fer-ho, en les properes setmanes s'informarà de les orientacions sobre la manera i el temps per enviar-les. 

Regularitzar la situació

Els estatuts es canviaran per adaptar-se a les darreres indicacions que el papa Francesc indicava al 'motu proprio' d’aquest juliol, en el context de l'impuls de la reforma de la cúria. 

El document assenyalava que l’interlocutor de l’Opus Dei al Vaticà passa de ser del Dicasteri dels Bisbes al Dicasteri del Clergat, que el prelat no podrà ser bisbe, i que l’informe quinquennal de la prelatura passa a ser anual. 

El canonista Albert Fortuny, en el moment de la publicació del ‘motu proprio’, explicava que la petició del Papa Francesc volia "clarificar exactament què era l'Opus Dei". 

Fortuny deia que des de la institució fundada per Escrivà de Balaguer s’havia primat un encaix jeràrquic, com si fos un bisbat sense territori, però en altres àmbits progressivament ha anat guanyant terreny l’encaix carismàtic que demanava el papa Francesc.

El canvi no és revolucionari. “El que fa aquest Papa és posar finalment en ordre les coses i regularitzar la situació amb allò que ja deia el codi de dret canònic signat per Joan Pau II”, també destacava l'especialista en eclesiologia Salvador Pié

 

Podeu llegir el text de la carta íntegre a continuació:

Estimadíssims, que Jesús em guardi les filles i els fills!

Com ja us vaig comunicar, al Consell General i a l’Assessoria Central estem estudiant com actuar per dur a terme el que el Papa ens ha demanat sobre l’adequació dels Estatuts de l’Obra a les indicacions del motu proprio Ad charisma tuendum.

Al Dicasteri del Clergat ens han aconsellat que no ens limitem a considerar el que fa referència a la dependència de la Prelatura a aquest Dicasteri i al pas de quinquennal a anual de l’informe a la Santa Seu sobre l’activitat de la Prelatura, sinó que proposem altres possibles retocs als Estatuts, que ens semblin convenients, tenint en compte el motu proprio. També ens han aconsellat que hi dediquem, sense pressa, tot el temps necessari.

Com que es tracta d’una iniciativa de la Santa Seu, no s’han de celebrar els Congressos Generals previstos per introduir canvis als Estatuts (cf. núm. 181, § 3). Tanmateix, amb l’opinió favorable de l’Assessoria Central i del Consell General, convocaré un Congrés General Extraordinari amb aquesta finalitat precisa i limitada, que tindrà lloc el primer semestre del 2023.

Per preparar aquest treball de les congressistes i els congressistes, interessa tenir també, amb prou antelació, l’aportació dels qui vulgueu enviar suggeriments concrets. Aviat us arribaran orientacions sobre la manera i el temps per enviar-me-les, de manera que se’n faciliti l’estudi.

Tingueu en compte que es tracta de complir el que ha indicat la Santa Seu, no de proposar qualsevol canvi que ens pugui semblar interessant. Juntament amb el desig de ser fidels a l’herència del nostre fundador, és important considerar el bé general que suposa l’estabilitat jurídica de les institucions.

Naturalment, el text del motu proprio pot suscitar altres suggeriments, a part del relatiu als Estatuts, per donar un nou impuls a les labors apostòliques; se us demanaran més endavant, quan es convoquin les futures Setmanes de treball.

Encomanem tot això a la intercessió de sant Josepmaria, avui que celebrem el vintè aniversari de la seva canonització. Demanem al Senyor que fructifiqui amb força renovada en la vida de cadascú —com ens ha demanat amb urgència el Papa Francesc— el carisma que Déu va confiar al nostre Pare en servei de l’Església.

Us envio la meva benedicció més afectuosa.

El vostre Pare,

Prelat de l'Opus Dei

Fernando Ocáriz

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.