Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri-CR) El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha presentat aquest dimarts un servei específic d’atenció a les víctimes dels abusos dins de l’Església catòlica i ha presentat una comissió per atendre aquests casos i proposar mesures de reparació per part de l’Església.

Aquest mateix dimarts, el cardenal Joan Josep Omella ha valorat aquesta iniciativa del Síndic, recollint el parer dels bisbats i les congregacions religioses de Catalunya afectades. Omella ha destacat la disposició de l’Església a participar en qualsevol iniciativa encaminada a erradicar els abusos a menors, però també ha mostra la perplexitat per la creació d’un servei enfocat només als abusos a l’Església. “M’ha sorprès una comissió del Síndic de Greuges només per l’Església catòlica. Crec que ha de ser una iniciativa per erradicar tots els abusos i ajudar totes les víctimes, i no només les de l’Església catòlica. Nosaltres col·laborarem però com a defensor del poble ho ha de ser totes víctimes”, ha explicat el cardenal. “Sinó és una mica sectari. Hem de defensar les víctimes a tot arreu”, ha afegit.

Omella ha lamentat que limitar l’abast d’aquest tema a l’eclesiàstic, “dona la impressió que l’Església catòlica és la pederasta. Hi ha alguns capellans pederastes, no la majoria”. El cardenal demanat evitar “excloure o demonitzant una part de la societat” i ha dit que cal “anar en un àmbit de col·laboració per erradicar el mal i no per perseguir un estament”.

Treballar conjuntament contra tots els abusos

Davant la iniciativa del Síndic, el cardenal ha remarcat que tota l’Església treballa “per erradicar la lacra dels abusos sexuals. Jo desitjo en nom de l’Església de Catalunya, dels bisbats i de tots els religiosos, treballar conjuntament amb les institucions: volem acabar amb això i hem de treballar entre tots”.

Alhora, ha posat l’accent en que avui “l’Església treballa molt la prevenció i la vigilància i la formació dels seus candidats a la vida religiosa”. Alhora, que cal “reconèixer el treball de religiosos i preveres, donant gràcies per la generositat del que fan”.

I ha insistit en que “l’Església està disposada ha aclarir tots els abusos: el que estem fent és portar totes les denúncies als tribunals civils i també als tribunals eclesiàstics quan afecta a eclesiàstics”

En una nota que s’ha emès després d’aquestes declaracions, els bisbats i les institucions religioses donen “suport a les millores de la protecció dels menors a Catalunya plantejades pel Síndic de Greuges que estiguin dintre del marc de competències que li atorga l’Estatut”. Alhora que això respon a “la línia ja establerta de treball marcada per la Santa Seu els últims anys.” També es recorda que “el culte religiós és un àmbit absent de les competències de supervisió de la Sindicatura, delimitades per l’article 78.1 de l’Estatut d’Autonomia”.

La presentació de la Comissió del Síndic, s’ha explicat que es pretén crear un procediment de reparació per facilitar a les víctimes d’abús sexual una via per sol·licitar una reparació per part de l’Església. Josep Tamarit, membre de la Comissió, ha explicat que “la comissió pot fer propostes perquè la institució afectada faci les reparacions pertinents” i que això es plantejarà en cada cas de les persones que s’adrecin al Síndic.

 

NOTA DE PREMSA

L’Església dona suport a les accions de millora en la protecció dels menors plantejada pel Síndic dins de les seves competències estatutàries 

BARCELONA, 7 de maig de 2019.-  L’Església -bisbats i institucions religioses- dona suport a les millores de la protecció dels menors a Catalunya plantejades pel Síndic de Greuges que estiguin dintre del marc de competències que li atorga l’Estatut. I ho fa amb responsabilitat, en la línia ja establerta de treball marcada per la Santa Seu els últims anys.

El Cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, en diferents reunions amb el Síndic, Rafael Ribó, li ha expressat sempre la voluntat de col·laborar per establir totes aquelles mesures que ajudin a eradicar aquesta xacra que afecta a tota la societat, així com també la disposició a col·laborar amb totes aquelles iniciatives que afrontin els abusos d’una forma global.

La protecció dels drets dels infants és cabdal, i té i tindrà la col·laboració amb les autoritats competents i dintre de la legalitat vigent. La investigació de delictes és una funció que correspon al Poder Judicial i, concretament, als tribunals de jurisdicció penal, els quals determinen els fets i les responsabilitats que es desprenen dels mateixos

Col·laboració vigent

En els casos on s’ha d’establir comunicació amb les autoritats judicials competents, que garanteixen l’aplicació de l’estat de dret, existeixen protocols molt estrictes (establerts per la Santa Seu) que ja fa anys que funcionen. Aquestes directrius obliguen a posar en coneixement de les autoritats judicials qualsevol denuncia que arribi a un tribunal eclesiàstic que comporti un delicte. 

La Sindicatura de Greuges realitza una tasca encomiable de vigilància de l’actuació de l’administració pública a Catalunya, que està obligada a respondre-hi. L’àmbit de l’educació és un d’ells, i tots els actors que el formen estan sota la vigilància del síndic, davant el qual ha de respondre la conselleria d’Ensenyament. El culte religiós és un àmbit absent de les competències de supervisió de la Sindicatura, delimitades per l’article 78.1 de l’Estatut d’Autonomia.