Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

(Jordi Llisterri-CR) L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha estat renovat en una de les responsabilitat més rellevants que té a la cúria romana. El Papa Francesc va anunciar aquest dissabte, entre altres nomenaments, la renovació del cardenal Omella com a membre de Congregació per als Bisbes.

Aquest organisme vaticà és el que gestiona el nomenament dels bisbes de tot el món i que es coneix com "la fàbrica de bisbes". La plenària de la que forma part Omella, i que es reuneix quinzenalment, presenta les propostes de nous bisbes i de nomenaments al Papa.

El papa Francesc també ha confiant una nova responsabilitat a Omella en la cúria vaticana com a membre del Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica. Aquesta judicatura és d'intèrpret suprem de l'aplicació del Codi de Dret Canònic dins de l'Església.

Per exemple, és la darrera instància en casos de nul·litat matrimonial o sancions canòniques. També exerceix d'àrbitre en cas de conflictes de competències entre els organisme vaticans, o en litigis de patrimoni com el que afecta actualment a les obres d'art de Lleida procedents del bisbat de Barbastre.

D'altra banda, l'arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, ha estat nomenat membre de la Congregació per a l'Educació Catòlica.  Aquestes noves responsabilitats s'exerceixen mantenint les atribucions com a bisbe de la diòcesis però reclamen més viatges a Roma i el seguiment de temes que afecten a l'Església universal. Alhora, són un gest de confiança del Papa.  

Omella va ser nomenat per Francesc membre de la Congregació per als Bisbes el 2014 quan encara era bisbe de Logroño. El juny de 2017 va ser creat cardenal, un any després de la seva arribada a Barcelona. L'anterior arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, també va nomenat membre de la Signatura Apostòlica el 2006 pel seu reconegut prestigi com a canonista, entre altres responsabilitat que ha tingut a Roma els darrers anys.