Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El cardenal Joan Josep Omella ha comentat la carta que va fer pública divendres la germana del conseller Jordi Turull al diari Ara. “En els temes polítics, no hi entro”, ha dit aquest dimarts a la seu del bisbat de Barcelona.

En la presentació del nou bisbe auxiliar, la premsa ha preguntat al cardenal sobre la carta d’Isabel Turull. “Ella ha escrit una carta oberta, té dret a fer-ho” i “no me l’ha enviat”. Així ha obert el breu comentari Omella. “No entro en política concreta”, ha dit, mentre que ha defensat l’opció eclesial de “fer política global”.

La carta d’Isabel Turull criticava el suport explícit de la Conferència Episcopal Espanyola a la monarquia en la crisi actual. I li tornava a retreure que, en canvi, no hagués tingut un gest amb els presos del procés: “A l’Evangeli no m’ha semblat llegir mai que Jesús digués ‘visiteu els presos com si fóssiu presos amb ells, però només els que pertanyin a la vostre diòcesi o bisbat’”.

Omella ha reiterat que “normalment els bisbes visiten les presons de la seva diòcesi: jo ho he fet tota la vida”. Però que ell no anava a altres bisbats a visitar presos. També ha volgut deixar clar que, en aquest cas, “hi ha un judici en un país democràtic i hem de respectar les lleis i les sentències”.

El cardenal ha expressat el desig “que ningú estigui a la presó”. Ha dit que respecta el dret de tothom a expressar-se: “No discuteixo els sentiments d’una persona”. I ha recordat que ja fa temps va rebre Isabel Turull i que comparteix que “això és un gran patiment”.

Tot i que no s’ha fet de manera pública, els darrers tres anys ha transcendit que diversos bisbes han visitat els presos. A Lledoners hi ha anat almenys Romà Casanova (que pertany al seu bisbat), el bisbe Xavier Novell i l’arquebisbe Joan Planellas. També Francesc Pardo de Girona i Jaume Pujol quan era arquebisbe de Tarragona van visitar Puig de les Basses i Mas d’Enric. També consten diverses visites dels bisbes a familiars dels presos de la seva diòcesi, com va fer Josep Àngel Saiz amb els pares de Jordi Turull. Altres eclesiàstics catalans i representants d’entitats cristianes també han visitat els presos.

Fa dos anys Isabel Turull va escriure una altra carta pública que va donar lloc a un comunicat de la secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense.

D’altra banda, en la mateixa roda de premsa, Omella ha justificat la nota que va publicar la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) sobre el rei emèrit: “Vam escriure una nota al rei valorant la seva implicació al moment, i recordar el paper que va jugar pel canvi i després el 23F, quan va sortir en defensa de la democràcia. No podem oblidar-ho, la memòria democràtica i històrica s'ha de reconèixer. Els jutges hauran de determinar si ha obrat bé o no”. Hi ha afegit que la nota es justifica perquè “a nosaltres ens semblava que com a institució la monarquia va contribuir, com també l’Església, molt favorablement en el moment de la transició”, sense valorar les recents polèmiques protagonitzades per la Casa Reial.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.