Vés al contingut
Catalunya Religió
omella-CEU
Fotografia: Abat Oliba CEU.

(Abat Oliba CEU) El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha participat en el Seminari Internacional 'Immigració a Europa i l'Agenda del Treball Digne de la OIT' que ha acollit la Universitat Abat Oliba CEU. En la seva intervenció, ha destacat el paper de la universitat per a un objectiu com "obrir canals per a acollir, acompanyar i integrar". Un objectiu que és "motor de transformació" per al cardenal.

Joan Josep Omella també ha expressat la seva satisfacció per l'acció conjunta que realitzen les entitats presents al seminari. Unes entitats que es dediquen a "promoure l'acolliment, la pau i la solidaritat", ha dit. Sobre les universitats, l'arquebisbe ha exposat que "no és gran per la seva grandària sinó per la dimensió de les seves persones".

Precisament, sobre la universitat com a espai d'aproximació de “els grans imaginaris” ha reflexionat en la primera sessió de treball el vicerector d'Ordenació Acadèmica i Qualitat de la universitat Abat Oliba, Swen Seebach. En la ponència inicial que ha tingut lloc aquest 4 de juny ha parlat des d'una perspectiva global. Per a ell, un aspecte clau de la integració cultural és la “integració d'imaginaris en una universitat cada vegada més globalitzada”. Seebach ha dialogat amb Ignacio Argote, que ha mostrat la seva preocupació per les “tecnologies disruptives”.

Lògic i no ideològic

La qüestió de la migració en relació als desafiaments del treball en el segle XXI ha estat desenvolupada pel copresident de la EZA i vicepresident de la PCIM, Piergiorgio Sciacqua. "La mirada sobre la persona migrada és fonamental", ha afirmat. "Quan és vista com a problema, és quan impacta de ple la ideologia”. Per a Sciacqua, el contrari succeeix quan és vista com a oportunitat. “Cal aplicar un enfocament més lògic i menys ideològic”, ha subratllat. Respecte al risc de reduccionismes ideològics, ha assenyalat que cal abordar a fons els problemes que es deriven de la crisi demogràfica i econòmica, el canvi climàtic i la guerra. Si no, “deixarem la porta oberta als populismes”

Compartint els fonaments de l'humanisme cristià

La trobada que ha organitzat la Universitat Abat Oliba CEU i la Platafroma Internacional de Cooperació i Migració (PICM) ha reunit representants d'organitzacions socials i de treballadors que comparteixen una visió alineada amb els fonaments de l'humanisme cristià. El seminari s'ha realitzat amb la col·laboració del Centre Europeu per a Assumptes dels Treballadors (EZA).

Abans d'iniciar els seus treballs, els participants del Seminari Internacional han estat rebuts en audiència per Omella. La representació del seminari ha estat encapçalada pel rector i president de la PICM, Rafael Rodríguez-Ponga, el copresident de l'EZA i vicepresident de la PICM, Piergiorgio Sciacqua, i María Reina Martín, vicepresidenta de la PICM i d'EZA

A més de la recepció per part del cardenal Omella i les tres sessions de treball monogràfiques, el seminari també ha servit de reunió de la Junta Directiva de la PICM. El programa s'ha completat amb una visita al centre d'acolliment de l'Església de Santa Anna.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.