Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) “No permetis que caiguem en la temptació de la divisió, de la confrontació, de la imposició de les nostres maneres de veure i de construir el món”. Aquesta és la petició que ha adreçat el cardenal Joan Josep Omella a la patrona de Barcelona al final de l’homilia de la missa de la Mercè. L’arquebisbe de Barcelona ha reiterat el seu missatge de convivència i cohesió social en el moment polític que viu Catalunya: “Demanem pau i tranquil·litat per al nostre món i, de manera especial, per al nostre país”. I ha demanat que la Mare de Déu, “en aquest temps d’incertesa que ens toca viure, sigues tu qui animi i acreixi la nostra alegria i la nostra tendresa”. També ha posat l’accent en ser “ser testimonis, valents i humils, d'esperança per a tots i, de manera especial, per als nostres germans més deprimits i necessitats”.

Omella ha presidit la celebració en la que com és habitual hi han assistit les màximes autoritats civils catalanes encapçalades pel president de la Generalitat, Quim Torra. I la també habitual absència de l’alcaldessa Ada Colau, tot i la participació de la majoria dels presidents dels grups municipals: Xavier Trias, Carina Mejías, Alfred Bosch, Jaume Collboni i Alberto Fernàndez Díaz.

La celebració coincideix amb els 800 anys de la fundació de l’Orde dels Mercè a Barcelona pel català Sant Pere Nolasc. Omella ha estat acompanyat pel mestre general dels Mercedaris, Juan Carlos Saavedra, i el cardenal arquebisbe emèrit Lluís Martínez Sistach, els bisbes de Sant Feliu i Terrassa, Agustí Cortés i Josep Àngel Sáiz, els bisbes auxiliars Salvador Cristau, Sergi Gordo i Toni Vadell. També ha concelebrat per primera vegada l’abat Josep Maria Soler, coincidint amb l’efemèride mercedària.

En les paraules inicials, l’arquebisbe ha ofert la Basílica com un lloc de pua: “sempre que venim aquí hi ha gent de pau i de pregària. Us convido a que quan hi passeu entreu en aquesta casa de la Mare”-

La Mare de Déu no protesta

L’homilia ha tingut un to clarament Marià i ha repassat les actituds d’escolta, servei i acció de la Mare de Déu. Omella ha destacat que com Maria l’acció pels altres, i especialment els més necessitats, neix de “la vida d'intimitat amb el Déu viu i veritable, la vida de pregària practicada amb assiduïtat i generositat”. Per això, quan Maria “dona a llum en una cova on els pastors guardaven el bestiar; un lloc brut, pobre i podem imaginar que, fins i tot, ple de puces… I la Mare de Déu no protesta, no es deprimeix, no critica, no s'enfada… sinó que escampa tendresa, amor, mansuetud”.

És el que ha mogut durant 800 anys el treball redemptor de l’Orde de la Mercè, dedicats principalment a l’atenció als presos i tasques de prevenció i rehabilitació. Fundada a Barcelona i avui present a tot el món, “ha sobrepassat la nostra ciutat”.

L’arquebisbe de Barcelona ha insistit que només “serem també testimonis de misericòrdia enmig de la nostra societat si sabem acostar-nos a Déu i tractem en intimitat amb Ell, si practiquem amb senzillesa i generositat”. Segons Omella, “Sense Déu no hi ha futur, no hi ha esperança, no hi ha misericòrdia ni tendresa”.

800 anys dels mercedaris

Coincidint amb els 800 anys de la fundació de l’Ordre de la Mercè, aquest any Omella ha confiat l’administració de la basílica a un pare mercedari, Jesús Roy. Fins ara, el rector de la basílica era un capellà diocesà. Els mercedaris volen donar un nou impuls pastoral al lloc on es va fundar la seva congregació i convertir-lo en un referent internacional mercedari i de pelegrintatge.

L’aniversari també ha coincidit amb la restauració de l’orgue de la Basílica que es va inaugurar divendres. Ha estat la primera missa de la Mercè acompanyada de l’instrument recuperat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.