Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) El cardenal Joan Josep Omella va desplegar tots els plantejaments socials i pastorals del papa Francesc en la sessió del Fòrum Social de la Fundació Pere Tarrés que va protagonitzar aquest divendres. Recordant el testimoni del mateix beat Pere Tarrés, va iniciar la intervenció remarcant que "la inquietud social i espiritual" sempre van lligades.

"Quanta gent avui té diners i està buida per dins?", és un exemple de perquè no s'ha de perdre mai aquesta la doble dimensió del compromís cristià. Al final del debat, Omella va defensar el paper d'una Església que també estigui enmig dels no convençuts. "L'Església ha d'interrogar" i això es concreta "amb una presència que planteja interrogants i que l'Església hem de saber respondre sense por". Com exemple va posar la tasca del Moviment de Centres d'Esplai Cristians o de la Universitat Ramon Llull, que realitza una presència d'inspiració cristiana en una societat secularitzada.

"No és fàcil perquè volem ser respectuosos", va explicar. Però això no ha de privar d'entrar en una dinàmica més missionera, "anant a poc a poc, però tenint clar on és la meta: ser respectuosos però amb valentia, sense por".

El pecat de la banca que no torna els diners públics

En l'anàlisi més social de la intervenció, l'arquebisbe de Barcelona va ser contundent amb les contradiccions del model econòmic actual. Retòricament Omella va preguntar si "creieu que és normal que s'ajudés a la banca en temps de crisi i que ara guanyin milions d'euros sense tornar res a la societat?". La resposta del mateix cardenal, és que "Això és pecat".

La llista de denúncies també va incloure que avui hi hagi 500.000 treballadors pobres a Catalunya o la falta de transparència "que dona ales als populismes". I va lamentar que tot això porti a una "societat sense esperança". Un signe d'això "és que som una societat que no té fills perquè no té confiança en el futur".

Omella va insistir en la necessitat de "treballar junts" per afrontar aquests reptes. Cal "més empatia, entendre l'altre i no anar contra l'altre. I va remarcar que "l'Església treballa pel bé comú" i "per la cohesió social i per la pau". En concret, en una tasca social que la que vol "edificar persones integres, felices i obertes a l'encontre amb Déu".

Esperant el miracle

Aquest edició del Fòrum Social Pere Tarrés va aplegar els presidents i directors generals de diverses institucions eclesials com Salvador Busquets de Càritas, Enric Puig de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Andreu Ibarz de la Fundació Blanquerna, Xavier Nus del Moviment de Centres d'Esplai Cristians o Ignasi Garcia Clavel de la Fundació d'Escoles Parroquials. També hi va assistir el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

El rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell, va presentar Omella com una persona que "sap transmetre la joia de l'Evangeli" i com un cardenal que vol que el vegin "com un rector de poble".

En l'acte a la Fundació Pere Tarrés, el cardenal també va explicar que s'havia interessat a Roma per la causa del beat Pere Tarrés i que en aquest moment el que es necessita és que reconegui un miracle per poder-lo fer sant.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.