Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) "Me n'alegro molt per l'arxidiòcesi i per Catalunya". Així va rebre aquest diumenge per sorpresa Joan Josep Omella l'elecció del papa com a cardenal. Aquest dilluns, en una roda de premsa per valorar el nomenament de Francesc, Omella ha mostrat sobretot bon humor i ha remarcat la sorpresa que ha representat per ell: "No esperava res i no imaginava que podria ser cardenal". I menys encara sabent que la mirada del papa "està a les perifèries".

Per Omella "el missatge del papa és evident: l'Evangeli és universal i en el col·legi cardenalici no només ha d'estar representada Europa". És una mostra contra "la confrontació de civilitzacions, religions i cultures". De fet, és l'únic dels cinc cardenals anunciats diumenge que pertany a una diòcesi tradicionalment cardenalícia.

"És la primera vegada que m'escullen cardenal", ha dit bromejant i ha assegurat que fins que es va fer públic en no sabia res. Se'n va assabentar per una trucada del bisbe de Pamplona que diumenge era a la plaça de Sant Pere i va sentir l'anunci del papa en directe. "Ja està bé la broma", va ser la primera resposta. La notícia la va rebre per aquesta trucada mentre inaugurava un local de Càritas a la Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats a L'Hospitalet de Llobregat.

Diverses sensibilitats a Catalunya

L'arquebisbe de Barcelona no ha volgut entrar les valoracions polítiques que s'han fet de la seva elecció. "Els eclesiàstics no fem política, sinó que fem una lectura des de la fe". Sobre els equilibris dins l'episcopat espanyol ha admès que hi ha una "confiança" del papa en l'arquebisbe de Barcelona i en el de Madrid, Carlos Osoro, "però això no vol dir que nosaltres siguem els únics que hem de treballar".
En l'agitat panorama català, s'ha remès al comunicat dels bisbes catalans de la setmana passada. I ha remarcat que els bisbes "sabem molt bé que al poble de Catalunya hi ha diverses sensibilitats i opinions. Les respectem totes i volem treballar per viure en comunió, sense confrontació, i demanen aquest diàleg necessari. Si no escoltem uns i els altres no podem fer un treball pel bé comú". Omella ha insistit que aquest és el seu missatge i "el que sempre dic, sigui al papa, sigui a un president, sigui a un periodista, que cal treballar pel bé comú, el diàleg i la no confrontació".

A l'expectativa a Barcelona

L'elecció d'Omella com a cardenal a Barcelona arriba en un moment en el qual l'expectativa era el nomenament de bisbes auxiliars i una solució definitiva a la doble responsabilitat del bisbe Sebastià Taltavull entre Mallorca i Barcelona. Ja fa uns mesos que Omella diu que s'ha de trobar una solució. "Ho he demanat moltes vegades, estem a l'expectativa", ha dit aquest dilluns.
Omella ha remarcat que el tema no depèn d'ell i ha explicat que mentrestant té oberta una consulta entre el clergat de la diòcesi perquè li facin "propostes de reestructuració de la diòcesi i de candidats als càrrecs". Una consulta que obrir la setmana passada i que espera resposta fins al 15 de juny. L'arquebisbe de Barcelona ha remarcat que no és una elecció sinó "una consulta oberta, però la tindré molt en compte".

La creació com a cardenal serà efectiva el dimecres 28 de juny a Roma en la cerimònia que presidirà el papa al Vaticà. Com és habitual s'hi desplaçarà una representació diocesana i de la resta de l'episcopat català. S'hi espera també les principals autoritats del país, però des de l'arquebisbat explica que tot just avui es comencen a perfilar els detalls d'aquesta cerimònia.