Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Arquebisbat de Barcelona) El nou Pla pastoral de l'Església a Barcelona ja camina. Aquest diumenge, el quart de Pasqua, conegut com el diumenge del Bon Pastor, a dos quarts de sis de la tarda s’ha iniciat l’acte de presentació del document Sortim! Orientacions i propostes per a una conversió pastoral a l’arxidiòcesi de Barcelona, text que constitueix el nou Pla pastoral diocesà, elaborat després d’una llarga consulta diocesana que es va fer, sobretot, durant el curs passat.

Més de 1.100 persones han omplert la basílica de Santa Maria del Mar, que ha estat l’espai escollit per a aquesta presentació. Els Escoltes d’Europa, que com a voluntaris s’han encarregat del servei d’ordre, han lliurat a l’entrada de la basílica una llàntia a tots els assistents.

Dos joves diocesans han estat els presentadors de l’acte i han donat la benvinguda. En l’espai de la basílica s’hi han instal·lat quatre pantalles gegants, que n’han facilitat la visió del presbiteri i el seguiment dels diversos moments de la presentació del nou Pla pastoral diocesà.

A continuació els dos presentadors han donat pas al bisbe auxiliar Sergi Gordo, que ha pujat al presbiteri acompanyat d’un grup de laics i preveres –que personificaven les persones que han participat en l’elaboració del Pla pastoral. Per això, aquest moment responia al títol "D’on venim". Els bisbe Sergi Gordo ha agraït la contribució de tots els diocesans que han participat en aquest procés consultiu, que es va iniciar el mes de novembre de l’any 2016 en l’acte diocesà de tancament de l’any jubilar de la Misericòrdia.

El bisbe Sergi ha acabat convidant ha presentat el que succeiria a continuació i ha convidat tots els presents a cantar, amb un veritable esperit pasqual, l’Al·leluia. El director dels cants ha pujat a l’ambó per dirigir aquest cant.

Durant la interpretació final d’aquest mateix cant, des del fons de la basílica i pel passadís central ha anat avançant un seguici format per un jove que portava el Ciri pasqual , un diaca amb l’Evangeliari i joves amb unes llànties que, en arribar davant l’altar, han deixat a les escales del presbiteri.

Completada la cerimònia de la llum -que ha recordat el ritus de la Vetlla Pasqual- i de l’entrada de l’Evangeliari, el diaca que havia participat en el seguici, des de l’ambó ha proclamat l’Evangeli i tota l’assemblea ha contestat amb el cant de l’Al·leluia inicial.

Acabat aquest cant, els presentadors han convidat tots els presents a asseure’s i a mantenir les llànties enceses i s’ha projectat a les pantalles una infografia animada que explicava gràficament els continguts del nou document.

Seguidament, els dos presentadors han explicat com es faria tot seguit un panot gegant. Des de diferents punts de la basílica, és a dir, des del si de l’assemblea reunida, han sortit cinc grups de persones que s’han dirigit cap al presbiteri i amb el que cada grup ha portat, han anat construint com un gran puzzle situat sobre una estructura col·locada al presbiteri i ben visible per a tothom.

El puzzle format reproduïa el cartell anunciador de la trobada, amb el panot com a motiu, símbol del nou Pla pastoral. Els cinc eixos del nou document quedaven gràficament expressats en una flor de cinc pètals amb Jesucrist en el centre i els altres quatre eixos en aquest ordre: els pobres, els joves, la fraternitat i el discerniment. Aquesta flor s’inspira en el panot barceloní que hi ha al terra de tants carrers de la capital catalana.

Aleshores a les pantalles s’ha projectat el vídeo titulat "Sortim!", la paraula clau de les Orientacions i propostes, molt inspirades en el pensament del papa Francesc i especialment en la seva exhortació apostòlica Evangelii gaudium.

En el tram final de l’acte, ha pujat al presbiteri l'arquebisbe Joan Josep Omella que ha pronunciat unes paraules, animant a tots a implicar-se en l’aplicació del nou Pla Pastoral i, finalment, convidant a reflexionar uns moments en silenci.

Després d’uns tres minuts de silenci, acompanyats per música de fons, els presentadors han intervingut per explicar el que seguiria. En aquells instants, el bisbe auxiliar Antoni Vadell ha pujat al presbiteri amb un grup de persones per exposar la fase d’aplicació dels camins a recórrer, amb la projecció d’unes diapositives titulades I ara què?, de tres minuts de duració.

Els presentadors han convidat tots els representants de les parròquies, arxiprestats, delegacions, moviments associacions i entitats presents a aixecar el rètol que reproduïa el cartell de la trobada amb la imatge central de Jesucrist i els altres quatre eixos del Pla (pobres, joves, fraternitat i discerniment), que formaven una flor de cinc pètals.

Amb els rètols alçats, el cardenal Omella ha pujat al presbiteri acompanyat dels membres de la Comissió de seguiment del Pla pastoral i amb totes els participants en l’acte de presentació.

Tota l’assemblea, convidada per l’arquebisbe de Barcelona, ha resat en aquell moment el Parenostre. I el cardenal Omella ha pronunciat unes paraules d’enviament convidant tothom a fer-se seu el Pla pastoral i a «sortir a les perifèries» (papa Francesc) i ha impartit la benedicció amb els altres bisbes presents.

A la sortida, s’ha distribuït el nou Pla pastoral en una edició popular de butxaca bilingüe català-castellà, i que també s’ha editat en un format habitual de llibre. Com a cant final s’ha interpretat el titulat Hem sentit una Paraula. Tots els materials de difusió del nou Pla pastoral es poden consultar al web diocesà