Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Una possibilitat quan demanes l'opinió a algú, és que te la doni i el digui el que pensa. Això és el que va fer aquest dimecres l'arquebisbe Joan Josep Omella en el fòrum d'empresari i professionals Tribuna Barcelona, organitzat per la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, La Vanguardia i l'Associació Espanyola de Directius. En un majestuós saló de l'Hotel Majestic de Barcelona Omella va reclamar un altre paradigma per enfocar l'economia: "Estic convençut que els valors de l'Evangeli –recollits en la Doctrina Social de l'Església són capaços de transformar la societat i fer un món més just, més lliure i en pau".

L'arquebisbe de Barcelona va relatar de dalt a baix el missatge del papa Francesc per reclamar que "la persona ha d'estar al centre de tota activitat econòmica, mai els diners!". I que al costat del papa, està plenament convençut que "un altre model econòmic és possible". No és estrany que una de les preguntes del col·loqui posterior al dinar fos si realment creia que aquest model era aplicable en un entorn de competència globalitzada sense pietat. La resposta d'Omella va ser que algú ha de començar i que "el capitalisme necessita correccions". "Si tots anem en aquesta direcció, tot canviaria una mica".

En la conferència Omella va demanar unes empreses "cridades a promoure el bé comú" i que "no s'han de limitar a buscar la maximització dels beneficis i la distribució de dividents als accionistes".

Per tant, el que han d'assegurar és un treball que dignifiqui la persona: "Més que mai cal assegurar un treball digne". Això comença per dignificar la relació amb tots els agents amb els qui es relaciona l'empresa. Va demanar als empresaris que recordin que els qui tenen a davant "abans que empleats, clients o proveïdors són persones. I encara diria més, són els seus germans i germanes".

Omella va convidar "als empresaris i als directius a compatir una part de la missió pròpia dels bisbes", promoure la comunió: "I si vostès dediquen part del seu temps a fomentar la comunió dins de les empreses i també en la societat?"

Arrels Cristianes, una reflexió sensata

Després de la conferència, Omella va haver d'afrontar un mosaic de preguntes dels assistents recollides per Enric Juliana. Temes semblants als que es van plantejar en la conferència d'aquest dilluns al Parlament de Catalunya, al que si va sumar la referència al una denúncia d'un abús a un menors que es va publicar dimecres.

En les respostes Omella va reiterar la bona acollida que ha tingut a Barcelona i l'admiració per la ciutat: "És impressionant". Alhora es va mostra esperançat per la realitat viva de l'Església a Barcelona malgrat la secularització. També entre els joves: "Jo crec en els miracles".

En l'àmbit polític va dir que trobava a faltar "una cultura del pacte". I sobre el moment polític de Catalunya va insistir en què "jo sóc pastor, i no vinc amb les sigles d'un partit polític; vinc amb les sigles de l'Evangeli". Però en aquesta cas va afegir el seu reconeixement al document conjunt dels bisbes catalans Arrels Cristianes de Catalunya, "una gran reflexió" en què els bisbes "diuen que l'Església camina amb el poble, compateix les joies i les penes del poble, i això és el que penso que he de fer jo com a bisbe".

Omella va assegurar que ell pujava en aquest "tren en marxa" i que feia seva "aquesta reflexió molt sensata i molt mesurada dels bisbes de Catalunya". "Nosaltres caminem amb el poble, amb aquest poble que ja comença ser el meu".

Finalment, també va reiterar la seva posició sobre el litigi de les obres d'art de la Franja, que creu que només té una solució: "Hi ha una sentència i ja es complirà".

"A Catalunya comença a ser difícil ser catòlic o cristià"

El president de Tribuna Barcelona i director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, va obrir l'acte presentant Omella com "un dels bisbes que, com li agraden al papa Francesc, fan olor d'ovella". Va destacar la relació personal de l'arquebisbe de Barcelona amb Francesc, però va dir que enviant-lo a Barcelona "no li va fer un regal perquè Barcelona és una de les diòcesis més complicades".

Entre altres complexitats del govern episcopal de Barcelona, Giró va remarcar la secularització de la societat catalana, però sobretot la "crítica burlesca" i la caricatura que sovint es fa del fet religiós: "A Catalunya comença a ser difícil ser catòlic o cristià". Per això va demanar un esforç per escurçar "la distància entre l'Església catòlica i la cultura contemporània".

En la trobada amb empresaris i directius Joan Josep Omella va estar acompanyat de diversos bisbes catalans, entre ells el seu antecessor a Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach. Els arquebisbes Jaume Pujol i Joan-Enric Vives, i els bisbes Francesc Pardo, Agustí Cortés i Sebastià Taltavull també van participar en la trobada. També hi havia altres representats eclesials com el president de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps; el director de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol; la directora de Càritas Catalunya, Carme Borbonès; el degà de l'Ateneu Sant Pacià, Armand Puig; o el director de Càritas Barcelona, Salvador Busquets. De l'àmbit polític i institucional hi van assistir la consellera Meritxell Borràs, l'alcalde Àngel Ros, i Xavier Trias, Francesc Homs, Albert Batlle, Miquel Roca, Josep Antoni Duran Lleida i Anton M. Espadaler, entre altres.

Aquí podeu llegir la conferència íntegra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.