Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR/Monestir de Poblet) Aquest dijous la comunitat de Santa Maria de Poblet ha elegit el pare Octavi Vilà i Mayo nou abat del monestir, que substitueix Josep Alegre i Vilas després de més de disset anys en aquest servei abacial. L'abat general de l'orde cistercenc Mauro-Giuseppe Lepori ha presidit l'elecció que arriba en el marc de la commemoració dels 75 anys de la restauració de la vida monàstica a Poblet.

"Certament aquest Monestir és més que un Monestir. És un Monestir amb una comunitat, és un edifici que és patrimoni de la humanitat i té moltes coses endegades que cal estudiar i anar treballant a poc a poc", ha dit Vilà en una de les primeres declaracions. Els darrers anys el monestir ha destacat per ser un model de gestió ecològica, per la seva integració en el territori i per obrir-se públicament amb projectes com Cosmos Poblet. El monestir de Poblet és un dels símbols culturals i històrics de Catalunya i també un centre d'irradiació espiritual cistercenca.

Qui és Octavi Vilà

El nou abat, nascut a Tarragona l’any 1961, va vestir l’hàbit cistercenc el dia 26 de gener de 2006, va fer la professió temporal el mateix dia de l’any següent i la solemne, en la festivitat de l'Assumpció de la Mare de Déu, el 15 l'agost de 2010. Va ser ordenat diaca el dia 21 d’abril de 2014, dilluns de Pasqua, de mans de l'arquebisbe Joan Enric Vives, fou fet subprior de Poblet el dia 27 del mateix mes. L'1 de maig d'enguany l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, l’ordenà de prevere.

Vilà és llicenciat en Geografia i Història (1984) i Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (1987) per la Universitat de Barcelona, postgrau en Noves Tecnologies de la Informació per la Universitat Politècnica de Catalunya (1996) i en Gestió Cultural per la Universitat Pompeu Fabra (2000), i batxiller en Filosofia i Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, on està completant el Màster en Teologia Sistemàtica.

Va ser Secretari (1998-2001) i vicepresident (2001-2005) de l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus. Secretari de la Germandat de Poblet (2000-2005) i Secretari del Patronat de Poblet des del 2003 fins a l’actualitat. Ha estat fins a la seva entrada al monestir de Poblet membre del Patronat Montserrat Tarradellas i Macià i del primer consell de redacció de la revista Poblet, en la que segueix col·laborant en la secció d’entrevistes.

Ha publicat diversos articles a la premsa i treballs sobre història contemporània i biblioteconomia, especialment sobre el tractament dels fons de premsa, activitat a la que es dedicà durant prop de vint-i-cinc anys abans d’entrar al monestir, ha estat durant bastants anys col·laborador de Diari de Tarragona. Entre altres activitats al Monestir, ha estat a càrrec de la reedició de la Història de Poblet del pare Agustí Altisent.

Des de la comunitat han agraït la seva disponibilitat, així com el servei del pare Alegre, que ha presentat la renúncia preceptiva per motius d’edat; que, "després d’haver administrat bé, senti del Senyor allò que sentí el bon servent que al moment degut havia distribuït el blat als seus companys" (RB 64,21).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.