Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(ACO) Aportar algunes pistes que puguin ajudar en la construcció col·lectiva de noves formes de vida davant el desafiament de la crisi, ha estat el fil conductor que ha recorregut la 67a jornada general que el moviment d’Acció Catòlica Obrera (ACO). La jornada, celebrada aquest dilluns de manera telemàtica ha comptat amb la ponència de Pepa Torres: “Obrir camins d’esperança i inclusió en temps de pandèmia”. En la jornada, que s’ha celebrat durant el matí, s’ha acomiadat la presidenta Maria Martínez, després d’haver fet aquest servei els darrers quatre anys, i sense cap relleu fins al moment.

La jornada general ha servit per inaugurar un curs de transició previ a la celebració del XII Consell que s’ha ajornat al 2022. “Jo soc el cep i vosaltres les sarments” (Jn 15,5a), ha estat el lema de la jornada i d’aquest curs “de transició evangèlica”, com indica el consiliari general, Pepe Baena: “Els i les militants d’ACO vivim avui preocupats i distrets per moltes qüestions. Algunes poden influir negativament en la missió evangelitzadora. Per això té sentit gaudir d’aquest curs de discerniment per fer l’exercici de respondre’ns ‘¿amb qui i a on tenim posada la nostra esperança com a moviment d’Església davant la realitat que estem vivint?’”

Per donar les primeres orientacions, la religiosa, teòloga i activista, Pepa Torres, ha fet una anàlisi de la realitat a partir dels dos darrers informes Foessa apuntant diversos riscos com la crisi ecològica i l’econòmica del 2008 no resolta, la naturalització de la desigualtat i l’exclusió, l’individualisme possessiu o la desafecció política i institucional, entre altres. “Un desafiament urgent que ens planteja aquesta situació és la necessitat de triar entre una societat utilitària i una altra en què tinguin cabuda i centralitat les iniciatives i experiències de vinculació col·lectiva i cura comunitària”, ha dit Torres.

En la segona part, la ponent ha apuntat que “la forma més eficaç de lluitar contra la pandèmia és combatre la desigualtat sistèmica i l'explotació depredadora del planeta i les espècies. Això requereix un canvi de consciència pel qual cal apostar des d'un treball socioeducatiu imprescindible que faci possible un nou èxode mental i cordial”, tot referint-se a la teòloga Emma Martínez Ocaña. En diverses ocasions, Pepa Torres ha citat el papa Francesc (Laudato Si, les cartes als moviments populars...).

En el manifest que l’ACO ha preparat per aquest curs —“Ja queda menys per la llum”— es fa palès que “en el nostre ser cristià i obrer ens sentim cridats a ser persones compromeses malgrat la por, la incertesa i la fragilitat. Necessitem recuperar l’alegria i l’impuls, a ser amb altres persones. Volem un futur digne i decent on es posi en el centre la persona i la cura del planeta. Volem ser portadors del Regne de Déu i de la Bona Nova”.

L’eucaristia, per raons sanitàries, es va celebrar de manera descentralitzada en algunes zones i diòcesis. Durant la jornada general s’ha fet present el bisbe auxiliar de l’arquebisbat de Barcelona, Sergi Gordo, responsable a la Conferència Episcopal Tarraconense d’acompanyar els moviments de Pastoral Obrera. “En els nostres ambients obrers i populars aquesta crisi va in crescendo. Des de l'Evangeli, amb Jesús de Natzaret podem viure això amb un altre sentit, amb la mística d'ulls oberts”, ha dit el bisbe Sergi.

A la convocatòria, que ha arribat a la 67a edició s’hi han connectat unes 250 persones militants, amics i simpatitzants i s’ha pogut seguir a les xarxes socials amb l’etiqueta #JGACO2020.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.