Vés al contingut
Catalunya Religió

(FPMS) Fundació Pro Música Sacra presenta el primer enregistrament discogràfic de l’obra per a orgue de Valentí Miserachs Grau (Sant Martí Sesgueioles, Anoia, 1943). Es tracta d’una antologia cronològica, compresa entre els anys 1969 al 2007. La formen 9 peces de diversa extensió, representatives de l’evolució estilística del compositor, a la vegada que mostren les constants líriques del seu llenguatge personal. Totes elles són escrites per a ocasions, concerts o encàrrecs, lligades per tant a moments vitals explícits i a circumstàncies concretes, fet que dóna al CD un caire de “biografia musical”, sovint amb el corresponent anecdotari afegit.

Miserachs és Mestre de Capella de la Basílica de Santa Maria La Major de Roma i ha estat durant dues dècades President del Pontifici Institut de Música Sacra. Entre les diverses distincions que posseeix destaca la “Creu de Sant Jordi” de la Generalitat de Catalunya. El seu catàleg ronda el miler de composicions per a varis gèneres musicals a part de la música sacra.

La Fundació Pro Música Sacra Granollers -erigida el 2009 pel Bisbe de Terrassa Josep-Àngel Sáiz Meneses per a gestionar l’activitat musical a l’entorn de l’orgue “Josep Maria Ruera” de Sant Esteve de Granollers- és la promotora d’aquest enregistrament, en virtut dels seu mandat estatutari de “conrear i difondre la música sacra, especialment la vocal i d’orgue”.

Amb la consciència que Mons. Miserachs llega un valuós patrimoni musical al país mitjançant les seves composicions i que la seva producció és majoritàriament desconeguda entre nosaltres, es pretén contribuir a llur difusió, tot facilitant l’accés universal a la seva “Ars Organi”.
El CD porta el títol “Música Sacra de la Diòcesi de Vic, Ss. XX-XXI” en ordre a la incardinació eclesiàstica de Mons. Valentí en aquest bisbat. L’organista Vicenç Prunés, titular de Sant Esteve de Granollers, organista i pianista de l’Escolania de Montserrat i docent al Conservatori de Vic, és l’intèrpret d’aquesta primera versió discogràfica.

L’enregistrament ha estat realitzat a l’orgue “Josep Maria Ruera” de Sant Esteve de Granollers, construït pel taller alemany “Hugo Mayer Orgelbau” els anys 2006-2007 i únic instrument d’aquesta firma existent a tot l’Estat. La solidesa de la seva factura germànica, fruit de llargues generacions de mestres orgueners i la qualitat singular de la seva sonoritat, seguint les harmonitzacions centre-europees -de tast vellutat i ampla presència, sense estridències- el fan un instrument ideal per a la música de Mons. Miserachs. Dita música conté un fort component simfònic, d’instrumentació implícita i contrastant, factor que s’ha volgut posar de relleu en la tria de la registració per part de Vicenç Prunés. La varietat tímbrica i l’evolució sonora estructural de cada peça pretenen expressar la lluminositat i les millors possibilitats que aquesta música mediterrània i catalana de soca- rel suggereix a cada moment.

El reconegut tècnic Albert Moraleda (Edicions Albert Moraleda) ha estat el responsable de l’enregistrament i la posterior edició de l’obra. S’ha buscat que l’orgue fos sonorament present en el CD com un instrument de cambra per la proximitat a l’oient, fet que permet apreciar els detalls de la interpretació amb molta claredat.

El llibret ve editat en 4 llengües (català, castellà, anglès i italià) i conté una presentació general a càrrec d'Abel Puig i Gisbert, des de la ciutat de València; una ressenya particular de cada peça feta pel propi compositor i l’explicació del sentit de la producció per part de Vicenç Prunés.

El CD que teniu a les mans ha estat possible mitjançant la promoció de la Fundació Pro Música Sacra Granollers amb la col·laboració de la Institució Puig-Porret, de Vic; del Festival BBVA de Música Religiosa de Vic –que n’inclourà una presentació dins l’edició d’enguany-; del Bisbat de Vic i de la comissió d’ Episcopus, efemèride que commemora els aniversaris de quatre grans Bisbes de Vic repartits al llarg dels segles.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.