Vés al contingut
Catalunya Religió dc. 4/05/2022

(CR) Construir lavabos, instal·lar plaques solars, fer accessible l’entrada, aïllar acústicament un temple, millorar les condicions d’higiene i salubritat. Són algunes de les possibles obres i millores que els locals destinats a centres de culte poden subvencionar a través de les ajudes de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Unes ajudes en forma de subvenció a les quals es destinarà un milió d’euros en dos anys. La convocatòria de les subvencions es va obrir aquest dimarts 3 de maig de 2022.

“Pretenem arribar al màxim de llocs de culte possibles i a la màxima diversitat amb aquestes ajudes”, afirmava la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, durant la sessió informativa online sobre les subvencions. Una sessió amb una alta participació d’assistents, més de cent-cinquanta persones, i que posava de relleu la necessitat “de tenir els centres de culte amb la màxima dignitat possible”. 

Les subvencions es focalitzen en els locals de centre de culte, aquells que ja funcionen i aquells que s’estiguin preparant per ser-ho. No està pensada per adquirir cap local ni per construir un de nou sinó per fer millores, i millores molt concretes. Aquelles millores en matèria de seguretat, higiene i salubritat, evitació de molèsties a tercers, també en matèria d’accessibilitat i eficiència energètica.

L’objectiu d’aquestes subvencions, però, no és la legalització de cap centre de culte, sinó possibilitar una millora de les instal·lacions d’aquests espais. Hi ha a Catalunya molts centres de culte que són perfectament legals, però que disposen d’algunes mesures de salubritat i seguretat inferiors a les que avui en dia s’exigeixen a un nou centre de culte. A través d’aquestes subvencions aquests centres podran fer un salt endavant i acostar-se més als estàndards dels centres de culte nous que responen a una llei que té deu anys. “Ara després de viure una pandèmia com la de la Covid-19 hem vist que algunes condicions han variat i que el que s’exigeix va encara més enllà del que marca la llei en molts casos”. 

Se’n podran beneficiar les entitats inscrites al Registre d’entitats religioses que facin actuacions de millora en aquest sentit entre l’1 de gener de 2022 i el 31 d’agost de 2023. I el procediment de concessió d’aquestes subvencions és per concurrència competitiva.

La Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Justícia seleccionarà els projectes a subvencionar i prioritzarà, principalment, els que estiguin situats en els entorns de rendes més baixes, els que incideixin en les qüestions bàsiques de seguretat i salubritat, i aquells locals que no hagin rebut anteriorment cap subvenció pública per a l’adequació com a centre de culte.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.