Vés al contingut
Catalunya Religió dg. 22/12/2019
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona)  El nou Nunci de Sa Santedat a Espanya, Bernardito C. Auza, ha presidit aquest dissabte a la Catedral de Tarragona la missa d’imposició del pal·li a l'arquebisbe Joan Planellas i Barnosell, arquebisbe metropolità de Tarragona. Aquesta celebració ha estat la primera que ha presidit el representant del papa Francesc a Catalunya.

Auza, acompanyat de l’arquebisbe Joan Planellas, del cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i de l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell, ha estat rebut solemnement a la Catedral pel Capítol catedralici que presideix Joaquim Fortuny. Seguidament ha fet una breu visita al Santíssim Sagrament situat a la capella de Sant Fructuós de la Catedral.

La celebració s’ha iniciat amb les paraules de Bernardito Auza el qual ha definit la virtut de la caritat com el principi de la unitat i de la comunió que s’expressa amb els bisbes de la província eclesiàstica i de tots ells amb l’Església universal presidida pel successor de Pere. Auza ha recordat, també, les paraules pronunciades pel papa Francesc en la celebració del passat dia 29 de juny al Vaticà quan va dir que el pal·li «és signe de què els pastors no viuen per a si mateixos sinó per a les seves “ovelles” ja que per a posseir la vida és necessari perdre-la, lliurar-la». El Nunci ha tancat la breu intervenció demanant en català «Que el Senyor uns beneeixi a tots».

Tal com indica el ritu d’aquesta celebració el Nunci Apostòlic ha començat presidint la celebració fins la imposició del pal·li, moment en què l’arquebisbe Joan s’ha agenollat davant el Nunci i ha fet la professió de fe. Revestit ja amb el pal·li l'arquebisbe ha rebut l’abraçada o òscul de la pau per part del Nunci apostòlic i dels bisbes sufraganis al mateix temps que el Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral, acompanyats per l’orgue, entonaven el cant dels Goigs dels sants màrtirs Fructuós, Auguri i Eulogi i repicaven les campanes de la Catedral. A partir d’aquest moment l’arquebisbe Joan Planellas ha passat a presidir la celebració eucarística.

 

Maternitat eclesial i unitat pastoral

«El pal·li que m’ha estat imposat, em recorda que tinc el deure d’explicitar aquest rostre maternal de la Mare Església», ha expressat Planellas en l’homilia, «perquè la missió de l’Església és guarir ferides i ser portadora del consol i de l’esperança en Jesucrist». I ha afegit: «En comunió, per tant, amb la seu de Pere, i exercint la maternitat eclesial, l’Església metropolitana i primada de Tarragona ha d’estendre aquests llaços d’unitat i de caritat amb els altres bisbes i amb les altres Esglésies veïnes. A problemes semblants calen solucions semblants, cercades conjuntament. Convençuts de la unitat pastoral entre les diòcesis amb seu a Catalunya, podem treballar conjuntament i hem de fer-ho així, per tal de viure la llibertat de l’Evangeli».

Planellas, que en la celebració ha emprat el bàcul del beat Manuel Borràs, l’últim bisbe màrtir de l’Església de Tarragona, ha manifestat que «la seu metropolitana de Tarragona és l’Església de Pau i Fructuós, que va rebre l’Evangeli en l’antigor cristiana i, en ordre d’antiguitat i de principalitat, aquesta «tradició viva» rebuda en els orígens, l’ha d’irradiar a les altres seus, però sense obviar mai la seva romanitat.

El prelat també ha fet esment a la celebració del vint-i-cinquè aniversari del Concili Provincial Tarraconense de 1995 que s’escau durant el proper any. «Aquesta celebració ens ha d’estimular a aquest treball de comunió eclesial», ha subratllat.

La missa d’imposició del pal·li ha estat concelebrada per tots els arquebisbes i bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya i els seus quatre bisbes emèrits, els pares abats dels Monestirs de Santa Maria de Poblet, Octavi Vilà, i Montserrat, Josep Maria Soler, l’arquebisbe castrense i nombrosos preveres de l’arxidiòcesi. L’arquebisbe Joan també ha estat acompanyat pels seus familiars.

Entre les autoritats civils hi ha assistit el segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny; el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté; el vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Quim Nin i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Jordi Agràs, entre d’altres.

 

Primera celebració d’imposició del pal·li a la Catedral

El pal·li és un ornament litúrgic que porten el Papa i els arquebisbes metropolitans com a signe de comunió amb Roma. Té forma d’una faixa circular per damunt de la qual pengen dues tires rectangulars que es col·loquen sobre el pit i l’espatlla de l’arquebisbe metropolità. És de caràcter personal i també té caràcter local ja que només es pot utilitzar dintre els límits de la corresponent província eclesi­àstica.

La celebració de recepció i benedicció del pal·li se celebra al Vaticà, de forma simbòlica, el dia 29 de juny de cada any, solemnitat dels sants Apòstols Pere i Pau, mentre que la imposició del pal·li actualment té lloc a la respectiva diòcesi seguint les noves disposicions signades pel papa Francesc l’any 2015.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.