Vés al contingut
Catalunya Religió

(Lestonnac) Amb les notes de “I like to move it” del duo Reel 2 Real els integrants del Nucli Apostòlic de Barcelona de la Companyia de Maria - Lestonnac van prendre possessió de la sala d’actes del col·legi de Badalona en la trobada del passat 4 de setembre. Era la primera trobada d’aquest nucli apostòlic amb el lema #elnucliesmou. La ubicació de la jornada coincidia amb la celebració dels 50 anys de l’escola Lestonnac de Badalona, al barri de Sant Roc, que inicia enguany.

La titular de l’escola, els coordinadors del nucli i la germana Pura Torres, com a Delegada d’Escoles de l’Equip Provincial, van donar la benvinguda als membres de les diverses realitats que formen part del nucli apostòlic: comunitats religioses, obres educatives, les escoles de Mollet, Barcelona i Badalona, la FISC i la Xarxa Laical.

La trobada, que va ser presentada Eloi Aran, tenia tres objectius principals: la presentació de la celebració dels 50 anys de l’escola de Badalona, el reconeixement del nucli com a tal a través d’aquesta primera trobada; i la presentació del lema d’aquest curs fet extensiu a tota l’estructura del nucli.

La religiosa Carmina García-Baquero va explicar com l’any 1969 es va aixecar l’escola de Badalona, quan el col·lectiu d’ètnia gitana es va establir al Somorrostro i al que des de feia anys atenien les religioses de la Companyia de Maria, va acabar en barracons a Sant Roc. Com es propi de la Companyia de Maria, l’escola va esdevenir un centre de trobada del barri, sempre oberta, integrada, i amatent a donar resposta a les necessitats plantejades a l’entorn més immediat. Un centre de referència. Es va mostrar, també, el logotip de l’aniversari amb l’eslògan “Compartint cultures” que no pot ser més escaient, en el cas d’una escola que acull 16 nacionalitats diferents.

Sota el títol “Som futur”, la germana Anna Saumoy va explicar a el sentit d’un nucli apostòlic a través de la imatge d’un castell humà. A sota conté el llegat d’una tradició de més de 400 anys que ha deixat Joana de Lestonnac; es forja a partir de l’estructura del nucli amb tots els grups que l’integren; per acabar coronant-se amb els nous membres que aniran arribant, en forma d’enxaneta. El sentit del nucli és una tasca evangelitzadora-educativa al servei de la comunitat, per fer persones fermes, solidàries i constructores d’un món millor.

“Escolta!”

I el tercer objectiu de la trobada va ser presentat per Joan Ortín, explicant el lema d’aquest curs: “Escolta!”. L’objectiu radica en fomentar la relació i l’acollida prenent com a referència una escolta que obeeix a un acte tenaç i prolongat i desemboca en la profunditat de l’ésser. A través d’“Escoltar-me”, “Escoltar-te”, “Escotar-nos” i “Escoltar-lo” es desperta l’aprenentatge i es gaudeix de l’acte de compartir, sempre que es faci de manera sincera, humil, senzilla i pacient. El lema d’enguany hauria de permetre el coneixement i el respecte per un mateix, l’autoestima i el descobriment del silenci; així com l’atenció plena i el reconeixement d’un mateix des de la intensitat i l’autenticitat en l’art de l’acompanyament. Un crida al diàleg sense fronteres ni perjudicis i és la voluntat de donar gràcies a Déu i acollir la seva paraula.

Aquest any, la cançó que convidada a tenir present el lema durant tot el curs és “Escucha” de Joselu Marassi, Manolo i David Bueno, professors de Companyia de Maria a Andalusia. A Catalunya s’ha adaptat mitjançant una traducció i arranjament de Santi Ortiz, mestre de música de Lestonnac Barcelona, que ens convida a escoltar, rebre, donar, aprendre a caminar i a sentir el que escoltem.

La jornada va culminar amb tres minilabs en què tots els participants van compartir una reflexió sobre la realitat que es veu i la que realment és, per una trobada amb cadascú a través d’una experiència d’interioritat; i finalment, per compartir a través del joc la nostra manera de percebre i escoltar el món que ens envolta.

Aquesta primera trobada del Nucli Apostòlic de Barcelona de la Companyia de Maria -Lestonnac va ajudar a prendre forma i acollir aquest nou camí conjunt.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.