Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Comunitats religioses, nombroses escoles, grups de laics o delegacions d'ONGs. Aquesta és sovint la presència que moltes congregacions i ordes religiosos tenen a casa nostra. En una sola congregació es poden comptabilitzar fins a quatre tipus de presència de missió, fent, en molts casos, que cadascuna d'aquestes presències faci el seu camí propi i desconegui la realitat de les altres. Per pal·liar aquest desconeixement i alhora per unir esforços i compartir una missió comuna, la Companyia de Maria-Lestonnac ha creat el Nucli Apostòlic de Barcelona, que inclou les presències de Barcelona, Mollet i Badalona.

Una denominació territorial, "però no governativa", matisen, que té com objectiu final "integrar forces, il·lusions i esforços de diferents realitats que la Companyia de Maria té en un territori concret". A l'Estat Espanyol hi ha sis Nuclis Apostòlics. Sis grans ciutats que agrupen diferents plataformes de la Companyia. El Nucli Apostòlic de Barcelona forma part d'aquests sis, i compta amb nou realitats diverses, com comunitats de religioses de Barcelona, Badalona i Mollet; les escoles associades d'aquestes poblacions; grups de Xarxa Laïcal, i la delegació de la FISC, la ONG de la Companyia de Maria.

"Es pretén buscar sinèrgies amb aquestes realitats i en aquestes sis ciutats a partir d'uns objectius comuns", explica Joan Ortín, membre coordinador del Nucli Apostòlic de Barcelona. Junt amb el Joan Ortín, també hi ha l'Anna Saumoy, religiosa de la Companyia de Maria-Lestonnac. El Nucli compta amb un equip dinamitzador en que estan representades totes les comunitats que hi formen part. Una idea, la de crear un Nucli Apostòlic, que fa uns cinc anys es va gestar i que en fa dos que ha començat a caminar. Just a inicis de setembre el Nucli Apostòlic de Barcelona va celebrar un acte conjunt, amb motiu dels 50 anys de l'escola de Badalona.

En definitiva, afirmen, els objectius del Nucli són "articular plataformes per buscar una missió comuna, treballar amb altres institucions religioses locals amb qui ja tenen vincle, i seguir tenint una mirada atenta i sensible cap als més necessitats de la societat". Objectius que les presències ja treballen des de fa anys, però que ara amb el Nucli prenen una altra volada. "Al final no és la suma de diferents agrupacions o entitats, sinó que volem que sorgeixi una cosa nova nuclear que conformi la part central i important que després permeti que la resta de coses tinguin encara més sentit i més força", recorda Ortín. "És una nova vida, un nou renéixer a partir del projecte de Nucli Apostòlic". I el projecte del Nucli compta amb quatre línies força: el SOM comunitat, l'EXPRESSA'T, el LESTO JOVE, i el NUCLI VOL.

El SOM comunitat tot just ara està quallant. "Aquesta idea respon per exemple a la pregunta de per què hi ha una comunitat de religioses dins les escoles", expliquen. O l'EXPRESSA'T, que inclou tota una part comunicativa interna. "El tema comunicatiu encara està molt a les beceroles, però el que fem ara sobretot és la part interna perquè som Nucli però no som marca", reconeix Ortín, ja que la marca és Companyia de Maria-Lestonnac.

L'altra línia que treballen és la part de joves, el que anomenen LESTO JOVE, que des que són Nucli ha agafat molta força. "La dispersió que teníem de joves era gran, cadascú feia el que podia i ara que ens hem anat unint la cosa ha anat augmentant". Fan trobades de pregària, de voluntariat, matinals de reflexió pels temps litúrgics forts, etc. Hi ha dues persones de referència d'aquest àmbit dels joves que són la Carme Massó i la Montserrat Massó.

I la darrera línia, el NUCLI VOL, engloba tot el treball referent amb el voluntariat. "El Nucli Vol ha estat un gran element catalitzador per entendre més el concepte de Nucli", explica l'Anna Saumoy. Volen tenir un actiu de voluntaris atents a qualsevol necessitat col·lectiva d'emergència social, i per fer-ho ja han començat a realitzar trobades, amb voluntaris joves i sèniors. "És molt interessant perquè es creen sinergies entre el voluntari de 17 anys que s'està iniciant en el voluntariat i la persona de 80 anys que porta molts anys vinculada a la Companyia de Maria". La propera trobada de voluntaris, expliquen, la volen fer associada a una acció conjunta que encara estan pensant. Serà al segon trimestre, de manera puntual, i amb voluntat de respondre a una necessitat concreta.

I tot això sota el concepte de missió compartida, religioses i laics. "El treball de missió compartida no és nou, porta molts anys", explica Saumoy. Ha arribat un moment, però, que fer-ho en un lloc concret, ajuntar-se tots, "és un pas endavant i un pas molt important". Així ho veuen les comunitats religioses que es van envellint i els laics, "perquè propicia un camí de participació diferent del fet fins ara". Es comparteix més el carisma i l'espiritualitat de fons de la Companyia de Maria.

A Catalunya també hi ha presència de la Companyia a d'altres indrets, però en alguns casos són realitats petites, com una comunitat sense escola. Amb aquestes realitats, expliquen des del Nucli, tot i no formar part del Nucli de Barcelona continuarà existint la mateixa vinculació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.