Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(CR) Finalment el bisbe de Solsona Xavier Novell ha decidit demanar disculpes públicament per la glossa dominical que ha generat tanta polèmica els darrers dies. El bisbat de Solsona ha emès una nota oficial aquest migdia després que es filtrés prèviament a alguns mitjans de comunicació. Novell assegura que "no he cercat d’ofendre a ningú, però demano disculpes als pares i mares que s’hagin sentit dolguts" i diu que lamenta que "s’hagin sentit jutjats". 

Tot i que assegura que "no veig res a rectificar ni m’han atemorit les amenaces polítiques" alhora admet que el seu silenci s'havia convertit en "perjudicial per a la convivència social i per a l’Església". I afirma que això no significa que renunciï a seguir "presentant sense por la visió cristiana sobre la persona i les conseqüències morals que se’n deriven" amparant-se en la llibertat religiosa. 

Novell argumenta que en el text no aclaria prou que "que tota persona és digna" i que "són falses les acusacions d’homofòbia". I per això inclou en la nota diverses cites del papa Francesc que remarquen que  "tota persona, independentment de la seva tendència sexual, ha de ser respectada" i que cal "evitar tot signe de discriminació injusta".

Amb aquesta nota el bisbe trenca el silenci dels darrers deu dies i intenta temperar el to de la polèmica pel contingut de la glossa que eludia a la responsabilitat dels pares en la tendència sexual dels fills: "No és la meva intenció mantenir un conflicte obert amb els partidaris de la ideologia de gènere". Les paraules de Novell en la glossa han estat durant qüestionades pels principals alcaldes del seu bisbat i dimats l'Ajuntament de Cervera el va declarar persona no grata. Diumenge passat el bisbe va haver de sortir escortat pel Mossos d'Esquadra de l'església de Tàrrega, on presidia una confirmació, per la concentració de protesta convocada per diversos col·lectius LGTB.

Aques és el text integre de la nota: 

Nota d’aclariment de Xavier Novell, bisbe de Solsona

La meva glossa del passat dia 21 de maig ha suscitat un seguit de comunicats, reprovacions i manifestacions contràries a les meves paraules. Molts m’han demanat que rectifiqués el contingut del meu escrit. Al mateix temps, molts fidels m’han animat a mantenir-me ferm contra aquesta persecució.

No he parlat fins ara perquè no veig res a rectificar ni m’han atemorit les amenaces polítiques. Motiva aquesta nota la inquietud de consciència per si algú s’ha sentit ferit o culpabilitzat per les meves paraules i la insistència d’alguns a considerar el meu silenci perjudicial per a la convivència social i per a l’Església.

En aquesta nota, que serà publicada al Full Diocesà del diumenge 11 de juny, i que ara divulgo, em sento amb la llibertat i la responsabilitat d’afirmar que:

1.- No he cercat d’ofendre a ningú, però demano disculpes als pares i mares que s’hagin sentit dolguts. He rebut trucades i cartes d’alguns d’ells i lamento que s’hagin sentit jutjats per la meva pregunta. Així mateix he agraït a aquells que han entès de forma correcta que jo no vinculava ni exclusivament ni directament l’homosexualitat i l’absència de la figura paterna. No em costa reconèixer que hagués estat un encert afegir allò que el Sant Pare diu a Amoris Laetitia 250: “Amb els Pares Sinodals, he pres en consideració la situació de les famílies que viuen l’experiència de tenir en el seu si persones amb tendències homosexuals, una experiència gens fàcil ni per als pares ni per als seus fills”.

 2.- No he discriminat a ningú ni he lesionat cap dret personal. Són falses les acusacions d’homofòbia que m’han adreçat. Estic absolutament convençut, com diu l’Església, que tota persona és digna de respecte sigui quina sigui la seva raça, nacionalitat, religió i tendència sexual. Faig meu també allò que continua dient el Papa Francesc a AL 250: “Per això, desitgem primer de tot reiterar que tota persona, independentment de la seva tendència sexual, ha de ser respectada en la seva dignitat i acollida amb respecte, procurant evitar «tot signe de discriminació injusta», i particularment qualsevol forma d’agressió i violència”.

3.- No és la meva intenció mantenir un conflicte obert amb els partidaris de la ideologia de gènere, però no m’estaré de defensar el dret dels pastors de l’Església a ensenyar la doctrina catòlica, emparats en la llibertat d’expressió i la llibertat religiosa. Per això, que ningú dubti que continuaré presentant sense por la visió cristiana sobre la persona i les conseqüències morals que se’n deriven.