Vés al contingut
Catalunya Religió

(Solidaritat SJD) L’Obra Social Sant Joan de Déu ha finançat una nova ‘Unitat de Dol’ a Sant Joan de Déu Terres de Lleida que vol oferir a la població una atenció completa i especialitzada, de manera pública i gratuïta, en tots aquells processos que tenen a veure amb la persona en situació de dol.

L’objectiu d’aquesta unitat és millorar l’acollida, el suport, l’assessorament i acompanyament de les persones en procés de dol per la pèrdua d’una persona propera, les seves famílies i el seu entorn més pròxim.

Els àmbits centrals on actuarà la nova unitat de dol són diversos. Un d'aquests és el dol infantojuvenil que, en col·laboració amb el Centre de Salut Mental i Juvenil de sant Joan de Déu Terres de Lleida, acompanyaran aquest grup de població més vulnerable i sensible en aquest procés. Un dels objectius de l'àmbit de suport a processos de dol en la pròpia isntitució és oferir acompanyament en situacions complexes que afecten a persones i professionals dels centres i serveix de Sant Joan de Déu Terres de Lleida. Una altra branca d'aquesta unitat de dol és la de sensibilització i visualització amb suport en escoles i institucions des del vessant de l'orientació en relació amb el procés de dol de l'alumnat. També hi ha un àmbit dedicat a la formació, docència i recerca. Una manera d'establir una línia d'investigació en dol i oferir recursos per donar eines especialitzades en aquest context.

L’equip de professionals de la Unitat de Dol de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, està format per Montse Esquerda, Ester Castan, Clàudia Torres i el Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa que el formen Natàlia Méndez i Àngela Muñoz.

El dol, un factor de risc

Malgrat que el dol no és considerat com un trastorn mental ni una patologia, és un dels esdeveniments més estressants en la vida d’una persona, i consegüentment representa un factor de risc en el seu desenvolupament, que pot afectar tant la seva salut mental com la física.

La manera com la societat afronta el tema de la mort, és una de les principals dificultats en el procés d’elaboració del dol. Actualment, el terme “mort” és considerat com un autèntic tabú i, conseqüentment, el dol també. La gran majoria de persones tenen poques oportunitats de parlar i amb molta freqüència s’allunyen del context i moments en què una pèrdua, fins i tot d’un familiar pròxim, es produeix.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.