Vés al contingut
2 Catalunya Religió dv. 30/04/2021

(Vatican News) "La fidelitat en les coses de poca importància està relacionada, segons l'Escriptura, amb la fidelitat en les coses importants". Són les paraules inicials del nou Mutu propri del Papa Francesc sobre la transparència, amb el qual el pontífex exigeix a tots els empleats en nivells directius de la Santa Seu, i a tots els que exerceixen funcions d'administració activa, funcions jurisdiccionals o de control, que signin una declaració en la que assegurin que no han rebut condemnes fermes, que no estan subjectes a processos penals pendents o investigacions per corrupció, frau, terrorisme, blanqueig de diners, explotació de menors i evasió fiscal. I no tenir diners en efectiu o inversions en països amb alt risc de blanqueig de capitals o finançament del terrorisme, en paradisos fiscals o participacions en empreses que operin en contra de la Doctrina Social de l'Església.

Aquesta mesura segueix la del 19 de maig de 2020, quan el Papa Francesc va promulgar el nou codi de contractació pública. Era necessària, explica el Pontífex, perquè la corrupció "pot manifestar-se en diferents modalitats i formes, fins i tot en sectors diferents de la contractació pública, i per això la normativa i les millors pràctiques a nivell internacional preveuen per als que exerceixen funcions clau en el sector públic obligacions particulars de transparència per tal de prevenir i combatre, en cada sector, els conflictes d'interessos, les modalitats clientelars i la corrupció en general ". Per això, la Santa Seu, que s'ha adherit a la Convenció de les Nacions Unides contra la Corrupció, "ha decidit ajustar-se a les millors pràctiques per prevenir i combatre" aquest fenomen "en les seves diverses formes".

Així, el Papa ha decidit afegir articles al Reglament General de la Cúria Romana, amb una mesura que afecta a tots els que es troben en els nivells funcionarials C, C1, C2 i C3 (és a dir, des dels cardenals caps de dicasteris fins als vicedirectors amb contractes directius de cinc anys), i a tots els que tenen funcions d'administració jurisdiccional activa o de control i supervisió. Hauran de signar una declaració en el moment de la contractació i després cada dos anys.

Se'ls demana testificar no haver tingut condemnes fermes, ni al Vaticà ni en altres estats, i no haver-se beneficiat de cap indult, amnistia o gràcia, i de no haver estat absolts per prescripció. A més, de no estar subjectes a procediments penals pendents o a investigacions per participació en una organització criminal, corrupció, frau, terrorisme, blanqueig de capitals d'activitats criminals, explotació de menors, tràfic o explotació d'éssers humans, evasió o elusió fiscal.

També han de declarar que no posseeixen, ni tan sols a través d'intermediaris, diners en efectiu o inversions o participacions en societats o empreses en països inclosos en la llista de jurisdiccions amb alt risc de blanqueig de capitals (a menys que els seus familiars siguin residents o hi estiguin domiciliats per demostrades raons familiars, laborals o d'estudis). Hauran de garantir, segons el seu coneixement, que tots els béns, mobles i immobles, de la seva propietat o que només tinguin en possessió, així com les remuneracions de qualsevol tipus que rebin, procedeixen d'activitats lícites. També és significativa la petició de "no tenir" participacions o "interessos" en societats o empreses que operin amb fins contraris a la Doctrina Social de l'Església.

La Secretaria per a la Economia pot realitzar comprovacions sobre la veracitat de les declaracions realitzades en paper pels declarants. La Santa Seu, en cas de declaracions falses o mentideres, podrà acomiadar l'empleat i reclamar els danys i perjudicis soferts.

Finalment, es prohibeix -i aquesta novetat afecta tots els empleats de la Cúria Romana, de l'Estat de la Ciutat de Vaticà i dels organismes afins- acceptar, per raó del seu càrrec, "regals o altres beneficis" d'un valor superior a 40 euros.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.