Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Aquest divendres Sant Joan Despí inaugura la nova parròquia de la Mare de Déu del Carme. Dos anys després d'enderrocar l'antic barracó del temple, el barri de les Planes estrena un nou espai litúrgic que compta amb frescos originals del pintor targarí Josep Minguell.

El rector de la parròquia, Josep M. Fisa, explica que es tracta d'una “església participativa”. La marededéu i el crist són els mateixos de l'anterior edifici, però s'hi han sumat elements d'aquí i d'allà. Les campanes són de l'antiga parròquia de Bernat Calbó, del barri del Poblenou de Barcelona; l'altar és de les filles de Sant Josep; el presbiteri de fusta prové de la Sagrada Família; el sagrari és una peça de l'orfebre i monjo benedictí Xavier Morell, que el tenia en desús al Santuari del Miracle. Fisa és membre de Solidança i es considera “un recuperador nat”.

L'element genuí d'aquest nou temple són els frescos que il·lustren els 20 misteris del rosari –a la part dreta de la nau– i un fresc al presbiteri de la muntanya del Carmel, on va néixer la devoció de la Mare de Déu del Carme. “Els frescos extraordinaris de Josep Minguell són el que dona entitat a l'església”. Aquest pintor de Tàrrega compta amb una desena de murals al fresc en d'altres esglésies. Per a enllestir els de la nova església de Sant Joan Despí hi ha treballat durant un mes.

Una altra novetat és al cancell de l'església, a l'entrada. S'hi ha fet un espai de pregària amb una ceràmica que replica la marededéu del Carme. Des del carrer es podrà accedir a aquest oratori i posar espelmes a la verge. “La idea era poder fer com un caixer automàtic religiós; un petit oratori on s'hi pugui entrar de dia”. Aquesta estança, a mode de nàrtex, conté un finestral de vidre “des d'on es veu tota l'església, especialment el crist, la marededéu i el sagrari”, explica Fisa.

Amb idea de proposar un espai de meditació, s'ha habilitat també una sala per a grups. És la sala de la trinitat i es troba a la part superior de darrera. S'hi pot accedir des de fora directament i compta amb quatre ceràmiques de les benetes de Montserrat.

Del barracó al nou edifici

El juny de l'any passat van començar les obres del que avui és “un edifici nou de trinca”, en paraules del rector. L'estructura és de ciment armat, compta amb 450 metres quadrats i té capacitat per a 280 persones. La construcció, de mòduls prefabricats, ha durat sis mesos. I en desplaçar l'edifici, hi ha quedat un petit jardí a la vora.

L'anterior construcció era un barracó prefabricat d'amiant. Es va inaugurar ara fa 48 anys, el 8 de desembre de 1969, amb caràcter provisional. I tot i que Fisa diu que era “un espai acollidor” ja havia quedat obsolet.

Aquest divendres s'inaugura el temple amb una jornada de portes obertes per als veïns, dissabte l'arquebisbe Joan Josep Omella presidirà la dedicació del temple –com s'escau quan es construeix de bell nou una església– i, coincidint amb Diumenge de Rams, la comunitat parroquial iniciarà aquesta nova etapa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.