Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(GDLM) Durant el mes de juliol culminarà la instal·lació al cor de la Basílica de la Mercè del nou orgue construït durant els darrers anys pel mestre orguener Gerhard Grenzing a El Papiol. Des de fa setmanes, l’estructura de l’instrument està creixent dins la basílica i a partir de demà mateix es duran a terme els treballs d’afinació i harmonització dels més de 3.000 tubs que l’integren. Els treballs, doncs, són a la recta final i el projecte encara una fase crucial, ja que dels apadrinaments dels propers mesos dependrà la configuració definitiva de l’instrument.

“Si algú vol apadrinar un o més tubs, el moment de fer-ho és ara. Que no s’esperin a escoltar l’orgue quan estigui acabat, perquè és ara quan estem culminant tot el procés de construcció i podem incorporar millores sobre el projecte original”, ha dit el president de la Germandat de la La Mercè, Ignasi Riera. També ha destacat que “apadrinar un tub del nou orgue és a l’abast de moltes persones de la ciutat que estimen la cultura”.

Per la seva banda, la directora del Departament de Música de la Fundació Bancària "la Caixa", Núria Oller, ha afirmat que “fa il·lusió poder sentir l’orgue, i ens agradarà sobre tot l’ús que se’n podrà fer per donar a conèixer la música i posar-la de nivell a l’abast de tots els públics. L’església és un lloc de proximitat per a molta gent, independentment del sentiment religiós, i la impressió que fa escoltar un orgue serà una bona manera de divulgar la cultura i fer-la més propera, que és un dels objectius de la Fundació Bancària La Caixa”.

La Germandat ha volgut fer un esforç perquè apadrinar un tub del nou orgue sigui a l’abast de moltes persones de la ciutat que estimen la cultura, ja que a partir de 50€ es pot ser padrí d’un tub en concret, amb un certificat que ho acredita i a més el nom de la persona apareixerà en el llistat de padrins que podran veure tots els visitants de la basílica. Les diverses modalitats arriben fins als 3.000€ i permeten apadrinar més d’un tub cas que famílies, empreses o particulars vulguin fer aportacions més grans.

El projecte és possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Bancària ʺla Caixaʺ, que inverteix 670.000€ en la construcció del nou orgue. A més, en tractar-se d’un projecte capdavanter i emblemàtic per a la ciutat, l’Ajuntament s’hi ha afegit amb una aportació de 80.000€ més. En aquest sentit, el president de la Germandat confia que “aquest sigui un primer pas en el restabliment de relacions amb el consistori, i esperem que no vegin La Mercè com un lloc de culte, sinó també com un espai de cultura”. “De fet, ha afegit, el conveni que vam signar amb l’Ajuntament preveu la possibilitat que l’ICUB hi organitzi concerts durant els propers 10 anys, i esperem que comencin a fer-ho ben aviat. Els concerts inaugurals serien un bon moment per començar a treballar en aquesta línia”.

En aquesta línia, l’orguener Gerhard Grenzing ha recordat que “els orgues a Catalunya durant segles van ser finançats i mantinguts pels ajuntaments, que a més pagaven el sou de l’organista. L’orgue és un instrument inventat 250 anys abans de Crist, i malgrat que ara es veu com a molt lligat a l’església, és per damunt de tot un element fonamental de la cultura i símbol del prestigi musical. Històricament ha estat així tant a Holanda i Alemanya com a Catalunya”. “El culte i la cultura no estan renyits”, ha reblat.

En les properes setmanes és quan s’espera tenir la major part de les aportacions de la campanya d’apadrinaments de tubs. Fins ara, prop d’un centenar de persones n’han apadrinat per valor de 30.000€.

Càpsula del Temps

Coincidint amb la roda de premsa de presentació de la recta final dels treballs, s’han dipositat els primers documents a la Càpsula del Temps, un compartiment secret que s’amaga dins l’estructura de l’orgue -només dues persones saben on és exactament- i on s’hi deixaran diferents documents que no tornaran a veure la llum fins que algú restauri o desmunti l’orgue d’aquí a algunes dècades o, potser, d’aquí a alguns segles.

Entre els primers documents que hi ha a la Càpsula, es troba un model del diploma que reben els padrins, documents aportats pels patrocinadors, un recull de premsa amb tot el que s’ha publicat fins ara sobre l’orgue de La Mercè -també en webs, ràdios i televisió, ja que s’ha inclòs en format pendrive i DVD-, i diversos objectes que s’ha convidat a portar als periodistes, en representació dels seus mitjan de comunicació. A més, dins la càpsula hi haurà també el llistat íntegre de les persones, empreses i organitzacions que han fet aportacions per tirar endavant el projecte.

L’orgue de La Mercè serà un instrument que comptarà amb tres teclats i pedaler, amb aproximadament 3.000 tubs repartits en 42 registres diferents. Els tubs més petits fan 12 mil·límetres, i els més grans fan sis metres. D’aquesta manera, l’orgue de La Mercè servirà tant per al culte ordinari i les funcions litúrgiques com per a la celebració de grans concerts que completin l’oferta cultural de la ciutat. Es preveu que durant el mes de setembre es faci la cerimònia de benedicció de l’orgue, i durant el cap de setmana de les festes de La Mercè se celebraran els concerts inaugurals i activitats exclusives per a les persones que hagin apadrinat tubs de l’instrument.