Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Frares Menors Caputxins) El Capítol General del Caputxins reunit a Roma ha escollit aquest dilluns el nou ministre general, el màxim responsable a nivell mundial. L’escollit és Roberto Genuin, italià i diverses vegades ministre provincial de Venècia. Quan l’electe va acceptar l'encàrrec dels seus germans capitulars, tota l'assemblea es va aixecar i de peu li va tributar una gran ovació.

Fra Roberto Genuin és el 73è ministre general de l'Orde de Frares Menors Caputxins, el tercer del mil·lenni (després de John Corriveau i Mauro Johri), i és del Veneto com fra Flavio Carraro, que va ser general entre 1982 i 1994. L'electe complirà el mandat per un sexenni.

Els caputxins estan celebrant el 86è Capítol General a Roma. El calendari dels treballs capitulars fixava per a aquest matí d'avui l'elecció del nou ministre general de l'Orde. Al matí tots els frares capitulars van ser reunits en la gran capella del Col·legi "Sant Llorenç de Brindis" per a una litúrgia especial i una oració per l'elecció del nou ministre.

Per tal de recordar als presents que el propi del Ministre és el servei als germans, va ser llegit un passatge de l'Evangeli de Mateu (20,20-28) i una pàgina de "Memorial segons el desig de la meva ànima" (2n Celano 184-186), on el seràfic pare sant Francesc indica les qualitats que ha de posseir el ministre. Immediatament, els capitulars van ser en processó fins a l'aula capitular, precedits del ministre sortint, que portava a les seves mans un llum encesa en el ciri pasqual.

Aquest llum va ser col·locada davant de l'Evangeliari mentre cadascun va prendre el seu lloc. Llavors l'Assemblea va entonar el "Veni Creator Spiritus" per invocar l'assistència de l'Esperit Sant en un dels moments més important de la vida de l'Ordre. El secretari del Capítol va procedir a la crida nominal dels capitulars, i després van ser distribuïdes les targetes per efectuar la votació. En finalitzar l'emissió dels vots dels escrutadors van procedir a l'escrutini i com a resultat va ser electe el nou ministre general en aquesta primera votació.

Fra Roberto Genuin

El nou ministre general va néixer el 20 de setembre de 1961 a Falcade (província i diòcesi de Belluno, Itàlia), fill d'Antonio Genuin i Valeria Adami, formant part d'una família creient i nombrosa. Va ser batejat als pocs dies, el 24 de setembre. Als 11 anys va entrar al Seminari Seràfic de Castelmonte (província d'Udine). Va iniciar l'any del noviciat a Lendinara (Província de Adria-Rovigo) el 3 d'octubre de 1980, emetent la professió temporal el 4 d'octubre de 1981 i la perpètua el 30 de juny de 1985 a Venècia. Va aconseguir el batxillerat en Teologia «Summa cum laude» en l'Estudi Teològic interprovincial «Laurentianum» de Venècia, el 1986. Va ser ordenat prevere el 27 de juny de 1987 a la seva parròquia natal a Falcade (Belluno). Membre del Col·legi internacional de Roma entre 1991 a 1996, a la Pontifícia Universitat Lateranense va aconseguir el Doctorat de recerca en «Utroque iure».

Encara diaca, va ser animador del Seminari Seràfic (1986-1987), convertint-se després en el seu director (1987-1991). Després dels estudis a Roma, va ser nomenat Guardià a Venècia, vice-director de l'Estudi Teològic «Laurentianum» i docent estable del mateix (1996-2008). Elegit Vicari provincial, va participar com a delegat en els Capítols generals 2006, 2012 i 2018. El 2008 va ser elegit Ministre provincial per dos triennis. El 2014 el ministre general el va nomenar primer ministre provincial de la nova província vèneta de la "Santa Creu". Al 2017, Fra Roberto Genuin va ser nomenat Guardià del convent de Rovereto (Trento).

En el seu període com a Ministre provincial va visitar a tots els frares de la seva província a Itàlia i a l'exterior, on els seus germans col·laboren com a missioners en el silenciós servei a l'Església (Angola, Cap Verd, Moçambic, Brasil, Gràcia. Hongria, Geòrgia, Israel, Suïssa).

Responent la demanda l'Ordre, ha acceptat enviar joves frares no només a les Delegacions provincials de Grècia i Hongria, sinó també a les noves presències a Geòrgia, a Suïssa i a Clermont-Ferrand (França) en adhesió al «Projecte Europa». Ha col·laborat assíduament, com a membre de la Comissió, a la revisió de les Constitucions de l'Orde, dotant-les de tot l'aparell jurídic en les notes. Va ser membre de la Comissió preparatòria del Capítol general 2018, que després l'ha elegit Ministre.