Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claretians) La directora de grau de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés- Universitat Ramon Llull, Elena Requena, ha assegurat que el nou llibre de l’Editorial Claret “és una eina per descobrir i redescobrir el treball social”. Ho ha afirmat en la presentació del llibre Trabajo social, una profesión para contar: once relatos en primera persona que ha coordinat conjuntament amb Enric Benavent. La presentació ha tingut lloc aquest divendres 1 d’abril.

El llibre parteix de la necessitat d’apropar la tasca dels treballadors i treballadores socials als estudiants de grau. “Necessitàvem aquest llibre perquè ens constava apropar-nos als estudiants de primer a partir d’experiències professionals i ara, gràcies al llibre, ens hi podrem acostar”, ha explicat Benavent.

El llibre és la darrera publicació de la col·lecció ‘Universitat i acció socioeducativa’ que editen conjuntament la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull i l’Editorial Claret. Narra les vivències de professionals que treballen en contextos molt diferents com centres penitenciaris, serveis socials bàsics, hospitals, cures pal·liatives de pediatria, salut mental, persones sense llar, adopcions, drogodependències, infància i família, immigració i persones grans.

Tots aquests relats “fan que el llibre sigui generós, perquè els autors detallen part de la seva vida”. De fet, per a Requena, totes aquestes vivències són “una mostra de virtuts que ha de tenir el treballador social”. En són un exemple “la vocació de servei a la ciutadania, el compromís ètic, l’empatia, l’honestedat i la responsabilitat”.

Per la seva part, Jesús Vilar, coordinador de la col·lecció ‘Universitat i Acció Educativa’ de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés- Universitat Ramon Llull, ha reivindicat la narració vivencial de l’obra. “No neix amb la voluntat de ser un llibre acadèmic, sinó vivencial”, ha afirmat. Vol ser comprensible per a tots els lectors. També ha destacat la importància de generar relat escrit sobre la tasca que desenvolupen els treballadors i treballadores socials. “Son professions invisibles i àgrafes, perquè no hem generat relat escrit sobre l’Educació Social i el Treball Social”, ha expressat.

Així, el llibre és un punt de partida per deixar constància i donar visibilitat no només als professionals del treball social, sinó també als col·lectius amb els quals treballen. “Al dedicar-nos a la cura i la pobresa ens porta a la invisibilitat de la societat i les institucions”, ha assegurat Laura Morro, del Col·legi Oficial del Treball Social de Catalunya.

Finalment, Joan-Andreu Rocha, degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull, ha exposat que el conjunt de vivències que es recullen en el llibre el converteixen en una eina educativa que “permetrà al lector inspirar-se en l’empatia dels autors i autores” i “els ajudarà a conèixer el treball social mitjançant l’experiència i la riquesa que s’amaguen en el llibre”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.