Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Retirar l'aigua beneïda, oferir un gest de pau alternatiu a l'abraçada o a donar-se la mà, rentar-se les mans abans i després de donar la comunió, o no tocar ni besar imatges. Aquestes són les mesures recomanades per la Conferència Episcopal Espanyola davant el coronavirus i vigents a dia d'avui. A mesura que va avançant l'epidèmia i el nombre de casos positius augmenta, alguns bisbats i diòcesis han anat adaptant les mesures per altres més concretes i restrictives.

A Itàlia, on el país viu un confinament forçós i generalitzat, s'han suprimit des de fa dies les misses i funerals. Aquest dimarts s'ha tancat la basílica de Sant Pere i la plaça i ja fa dies que el papa Francesc ofereix les misses a través d'streaming. Es poden arribar a suprimir les misses a Catalunya?

Ara per ara no, afirma Norbert Miracle, vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, tot i que alguns bisbats ja comencen a prendre mesures i, per exemple, la trobada de mestres de religió que s'havia de celebrar a Andorra s'ha anul·lat. "No era ni prudent ni oportú fer aquesta trobada".

La situació d'Itàlia el 29 de febrer, recorda Miracle, "era bastant semblant a la situació d'Espanya avui". Amb tot, reconeix, que a Espanya la contenció del virus pot fer-se millor i més ràpid i no arribar a les mesures extremes que han pres a Itàlia. "Aquí no hi ha res tancat". Es tracta, afirma, d'anar en consonància a les mesures i directrius de les autoritats sanitàries del país.

Aquest dimecres al matí la Generalitat ha anunciat com nova mesura que se suspenen les activitats col·lectives superiors a 1.000 persones en espais oberts o tancats. Això no afecta a cap missa habitual que se celebra els caps de setmana a Catalunya. Grans temples com La Sagrada Famíla l'aforament disponible per a les misses no arriba a mil persones. O la Basílica de Montserrat té 400 seients. Les noves mesures de la Generalitat també preveuen que en les activitats de menys de 1.000 persones (esportives, culturals, oci, religioses...) en espais oberts o tancats, sols se'n podrà ocupar com a màxim un terç de l'aforament. Això si que pot obligar a limitar l'aforament en algun temple més concorregut el cap de setmana. Per prevenció, també s'estan suspenen algunes activitats i trobades eclesials dels propers dies, com trobades dels moviments de lleure o celebracions familiars i juvenils de Setmana Santa. Però amb les indicacions actuals de les autoritats sanitàries, "ningú es quedarà sense poder anar missa", ha dit mossèn Miracle.

Confirma Miracle que a nivell de Conferència Episcopal Tarraconense cada bisbat ha anat adaptant-se, i per exemple, en el seu cas, ell mateix va decidir diumenge retirar l'aigua beneïda de les piques, "per sentit comú", explica.

El portaveu de la Tarraconense veu en el missatge del president del Col·legi de Metges de Barcelona, el doctor Jaume Padrós, un model a seguir. "És una actitud bona i amb seny". Padrós expressa les "tres p", protegir-nos nosaltres, protegir el personal sanitari, i protegir els més febles. "Amb aquestes tres pes em sento molt còmode", explica Miracle, "sobretot amb la de protegir els més febles".

Reconeix que l'Església "no anirà per lliure en les disposicions", però que l'únic que no deixaran de fer els preveres "és atendre els malalts que ho demanin", això ha de quedar molt clar, ha reconegut. "Els preveres continuarem acudint a atendre tots els malalts que demanin la presència d'un prevere". Aquesta és una missió, afirma, que hagi el que hagi, "no hem de deixar de fer, amb totes les precaucions, evidentment, però hi anirem, com hem fet sempre, amb altres tipus de malalties".

I si un col·lectiu és feble amb aquesta pandèmia és el col·lectiu de la gent gran. Miracle explica que en aquests moments els ancians "poden quedar desconsolats i desatesos si no hi ha gent que els visita, i també hem de vetllar perquè això no passi".

Aquest dimarts s'ha fet públic el primer cas d'un capellà afectat a Barcelona. L'arquebisbat ha comunicat que el rector de les parròquies de Sant Sebastià i Santa Maria Magdalena, al barri del Verdum de Barcelona, ha donat positiu de COVID-19. Per això està ingressat en un centre hospitalari i les persones que hi han tingut contacte directe, tot i que no presenten símptomes, resten amb seguiment mèdic a casa seva per precaució.

D'altra banda, la Junta constructora de la Sagrada Família també ha anunciat mesures de prevenció. A partir de dijous es reduirà l'aforament a la Basílica a un màxim de 1.000 persones simultàniamanet i, seguint les mesures dictades per la Generalitat, s’han ajornat, fins a nova data, els concerts de Mans Unides i de Setmana Santa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.