L’abat de Montserrat, el bisbe de Catalunya?

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

(Jordi Llisterri –CR) L’elecció d’un nou abat de Montserrat té una projecció que no té gairebé cap altre nomenament eclesial a Catalunya. Mediàticament, socialment i fins i tot espiritualment per a molts l’abat de Montserrat és el bisbe de Catalunya, tot i que no ho és, ni ell mateix se’n considera. Entre altres coses, perquè eclesialment no existeix la figura d’un bisbe de Catalunya.

L’abat de Montserrat és “només” el responsable i la cara visible d’un dels tants monestirs que hi ha Catalunya o al món. Estrictament, l’abat només representa la seixantena de monjos de Montserrat i no l’Església catalana. I tampoc és bisbe. Com altres abats té el “privilegi” de poder lluir bàcul i mitra en els actes litúrgics. I una precedència en les celebracions que fa que se’l pugui confondre amb un bisbe, però no és. Ni està nomenat pel papa, ni se l’ordena bisbe, ni té la responsabilitat de governar dins d’un territori.

Però la història mil·lenària de l’Abadia i sobretot el protagonisme de Montserrat en els moments polítics més complexos del darrer segle a Catalunya han investit a l’abat en aquesta aura de representant de l’Església catalana. En molts moments, sobretot durant el franquisme, Montserrat ha estat la veu i el lideratge de l’Església que els bisbes imposats pel règim a Catalunya no exercien. L’exemple que tothom té al cap són les declaracions de 1963 de l’abat Aureli M. Escarré al diari francès Le Monde. Per primera vegada un representant de l’Església criticava el règim dictatorial que segons el discurs oficial s’havia “aixecat” el 1936 per defensar els catòlics. És una mostra dels molts moments en què la llibertat espiritual de què gaudeix un abat li ha permès aixecar la veu quan ha calgut defensar els drets i les llibertats trepitjats o la llengua i la cultura catalana.

Les declaracions d’Escarré i el seu exili són la part més visible i mitificada d’aquest perfil propi de l’abat de Montserrat. Però la història és més profunda i ve de més lluny.

 

Pelegrins i reconstructors

Durant segles la irradiació de la Moreneta ha convertit Montserrat en un lloc internacional de pelegrinatge, més enllà del poder territorial que tenia qualsevol monestir medieval. El Llibre Vermell de Montserrat del segle XIV n’és un clar testimoni. Tampoc és casual que sant Ignasi culminés el seu pelegrinatge interior fa 500 anys a Montserrat. I el nom de la muntanya santa està estès per tota la geografia dels països de missió. També la seva activitat editorial i la seva imponent biblioteca converteix l’abadia en un focus d’irradiació i influència cultural imprescindible en el mapa europeu.

Però el tomb que fa de Montserrat un símbol nacional es produeix després de la Guerra del Francès a principis del segle XIX, paral·lel a la Renaixença. La destrucció total del Santuari obre pas a gran noms coneguts com els abats restauradors. Muntadas, Deàs o Marcet són alguns d’aquests abats que configuren el santuari com el coneixem actualment.

Una dimensió menys coneguda fora de l’Església, però no menys rellevant, és la irradiació litúrgica de Montserrat. El Concili Vaticà II va segellar a mitjans del segle XX la renovació total del sentit i les formes de la litúrgia catòlica, però recollia els moviments de renovació que feia dècades que estaven en marxa. I a Europa en aquest moviment Montserrat va ser-ne capdavantera. El Congrés Litúrgic de Montserrat de 1915 n’és l’exponent més visible.

Un detall que pot semblar irrellevant, però després de la Guerra Civil és un dels pocs centres que lluita per mantenir la pronunciació romana del llatí contra la que tradició castellana que volia imposar el franquisme. Aquest coneixement i modernitat i el fet de ser un centre de pelegrinatge, acaba convertint Montserrat en el referent que marca la pauta en la forma de celebrar la litúrgia a tot Catalunya. Molts dels cants que avui es canten a missa a les parròquies catalanes surten de Montserrat.

Òbviament la dimensió musical també és molt rellevant en la irradiació de Montserrat. L’Escolania, que té com missió principal sostenir la litúrgia del monestir, fa anys que també és un referent en la formació musical i un dels cors més reconeguts arreu del món.

 

Els abats de Catalunya

Tots aquest factors conflueixen en les generacions més recent i converteixen l’abat de Montserrat en el referent que és avui. Els abats Escarré (1941-1961), Gabriel M. Brasó (1961-68), Cassià M. Just (1966-89) i Sebastià M. Bardolet (1989-2000), en diversos moments polítics, juguen aquest paper.

També ha estat determinant els darrers temps la presència que tingut Montserrat a Roma. El cardenal Anselm Albareda és potser l’exemple més notori. La seva influència a Roma el converteix en una font d’informació imprescindible sobre el perfil propi de l’Església catalana i dona a Joan XXIII i a Pau VI les claus per entendre què passa al país i què demanen els catòlics catalans.

D’aquesta darrera contemporània etapa és més conegut i documentat tot el suport que donen els abats de Montserrat en la defensa de la llengua i com Montserrat es converteix en un factor transversal d’acollida i promoció dels sectors antifranquistes. Montserrat és fonamental per guanyar la democràcia i recuperar l’autogovern, i la seva cara visible és l’abat. Però molt abans de les declaracions d’Escarré o de la tancada d’intel·lectuals de 1970, Montserrat havia estat determinant com a centre de reconciliació, especialment des del 1947 amb els actes d’Entronització de la Mare de Déu. És la primera vegada een què s’usa el català públicament i en què no es parla de vencedors i vençuts després de Guerra Civil. Montserrat contradiu el discurs del nacionalcatolicisme.

La democràcia porta a Montserrat a tenir un perfil més baix públicament en l’àmbit sociopolític. També perquè coincideix amb una nova generació de bisbes catalans postconciliars que ja assumeixen aquest paper. En aquest moments en què també hi ha un procés de revisió eclesial del Vaticà II, Montserrat pren més protagonisme com a representant dels sectors més oberts del catolicisme. Sense fer sang ni enfrontaments directes amb la jerarquia, de Montserrat surten veus com l’abat emèrit Cassià qüestionant alguns punts de la doctrina de temes sexuals o l’abat Bardolet plantejant aquests temes dins del Concili Provincial. D’una manera més fina, l’abat Soler es presenta com a montinià (el papa Pau VI que va culminar al Concili) i admirador d’un professor que va tenir quan anava a l’escola, el bisbe Pere Casaldàliga.

Finalment, els primers anys d’autonomia es va instal·lar un discurs mediàtic que pintava Montserrat com el monestir convergent i Poblet com el socialista. Una estereotip que va saltar pels aires amb el procés. També en aquest darrer moment polític des de Montserrat s’ha dit coses que no s’han dit des d’altres instàncies eclesials i l’abat Soler és un dels representants eclesials que visita els presos independentistes.

Però més enllà de l’ús polític que es volgués fer del monestir, Montserrat ha mantingut fins ara el prestigi social per una llarga nòmina de monjos capdavanters en el seu àmbit cultural o científic. Noms que van del pioner en l’arqueologia Bonaventura Ubach a principis del segle XX, fins a tenir avui entre els seus monjos un Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Vilanova, DuchRaguer, Laplana, Massot... són noms imprescindibles en el seu àmbit de treball cultura. I Soler com a abat ha volgut mantenir viva aquesta tradició cultural i enfortir-la en vistes al mil·lenari del Monestir que se celebrarà el 2025.

L’abat de Montserrat s’ha guanyat la representativitat que té dins i fora del món eclesial perquè en tot moment ha sabut escoltar i exposar el que demanava “el poble fidel”. L’abat Manel Gasch serà l’abat del mil·lenari.

Manel Gasch, nou abat de Montserrat

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Abadia de Montserrat/CR) Manel Gasch i Hurios és el nou abat del Monestir de Santa Maria de Montserrat. La comunitat benedictina l’ha escollit com a abat aquest matí i ja exerceix el govern del monestir, a l’espera de la benedicció abacial, que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria en una data encara no determinada de les properes setmanes. L’elecció ha estat feta en una reunió capitular a la qual han assistit els monjos professos solemnes de la comunitat, presidits per Guillermo Arboleda, abat president de la Congregació Benedictina Sublacense Cassinesa, que l’ha confirmat en el càrrec.

L’Abat Manel Gasch ha volgut agrair el servei de l’abat Josep M. Soler, “que al llarg de vint-i-un anys ha guiat la nostra comunitat amb esperit de saviesa i generositat”. El nou abat de Montserrat ha manifestat que posa “el futur de la nostra comunitat i d’aquest abadiat als peus de la Moreneta, juntament amb la terra de Catalunya, de la qual n’és la patrona”, a la vegada que ha recordat “la importància del ministeri d’intercessió de la comunitat monàstica de Montserrat a favor de l’Església i del món”.

Finalment, Gasch ha destacat “el repte de la celebració del proper Mil·lenari de la fundació del monestir, l’any 2025, com a una oportunitat d’apropar Montserrat i la vida monàstica a la nostra societat actual; un Mil·lenari que de ser un punt de partida per al Montserrat del futur”; i també ha demanat que se’l tingui present en les pregàries en el seu nou servei abacial.

La pregària de Vespres d’avui dimecres, a les 18:45h, serà presidida pel nou Pare Abat i es podrà seguir a través de Montserrat TV.

L’ Abat Manel Gasch

Manel Gasch (Barcelona, 1970) és fill del jurista i advocat Josep Maria Gasch, i de l’advocada Angelina Hurios, presidenta honorària de la Fédération Internationale des Femmes des Carrières Juridiques (FIMCJ), tots dos implicats en la fundació del Col·lectiu Ronda. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1993), el 1996 va ingressar al monestir, on va fer la professió monàstica simple el 5 de setembre de 1998 i la solemne el 3 de febrer de 2002. El 23 de juny de 2011 va ser ordenat sacerdot.

El Gasch va començar la formació en teologia a Montserrat, que va completar amb la llicència en Teologia, especialitat dogmàtica, a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (2005). Des de 2005 és professor de teologia a l’Estudi Filosòfic i Teològic de Montserrat.

Des de l’any 2005 al 2010, l'abat Manel Gasch va ser Prefecte de l’Escolania de Montserrat, i des de 2011 fins a l’actualitat ha estat el majordom-administrador del Monestir.

La Rebotiga n.15. El cas del bisbe Xavier Novell

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Reprenem la temporada del comentari de l’actualitat de la setmana des de la redacció de Catalunya Religió amb un monogràfic sobre la polèmica per la renúncia del bisbe de Solsona Xavier Novell. Tertúlia amb els periodistes Laura Mor, Glòria Barrete, Ignasi Escudero i Jordi Llisterri.

La frase no es mía. Es de uno de los chiquillos de casa. El interrogante cayó a media cena. Son frecuentes las preguntas sobre tecnología, el clásico ¿qué cuesta ese trasto electrónico nuevo? O de actualidad infantil: con el coronavirus, ¿vendrán los Reyes Magos? O de temporada: ¿puedo ir con pantalones cortos ahora que hace frío? Después de todo, preguntas que piden un criterio, para terminar conformando el suyo.

Me van a perdonar porque este artículo caducará en 24 horas. Pero estoy asombrado de cómo algunos han convertido la elección del nuevo presidente de la Conferencia Episcopal Española en una campaña política, mediática y digital. No descubriremos ahora que en los procesos de elección de estos cargos siempre hay intereses y poder. Pero en esta ocasión quizás ha llegado a extremos casi cómicos.

Dia:  Diumenge, 2 d'abril
Hora:  de 9:00 a 16:00
Lloc:  Escola Pia Sarrià. Barcelona
Organitza:  Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares d'alumnes de Catalunya
Intervindran a l'acte:  Francesc Torralba, Mag Lari, Joan Josep Omella, Meritxell Ruiz
Telèfon:  933 023 443
Escola Pia Sarrià
Immaculada, 25, 08017, Barcelona

Per saber-ne més

Festa

Trobada Familiar Escola Cristiana: FestAMPA

Festa de les AMPA de l'Escola Cristiana de Catalunya

Aspirem que la FestAMPA a la qual us convidem esdevingui aquest gran espai que aglutina i integra la comunitat educativa de l’Escola Cristiana de Catalunya. Res ens faria més il·lusió que trobar-hi mestres, pares i mares juntament amb els vostres fills i filles, d’una manera festiva i amb ganes de compartir. Volem que la FestAMPA reforci la nostra identitat i el nostre sentiment de pertinença a l’Escola Cristiana de Catalunya.

Volem que la FestAMPA sigui: alenada d’esperança i font d’autenticitat, somriure de complicitat i foc que encén els nostres cors, perquè creiem en l’educació impregnada de la passió que surt del cor, creiem en el compromís autèntic per fer créixer les nostres escoles, que només pot ser ferm des de la il·lusió de cadascú de nosaltres.

I això és el que volem encomanar: il·lusió, compromís i passió. No us la podeu perdre. Només us direm que el filòsof Francesc Torralba impartirà la ponència central i que el final de festa anirà a càrrec de… El Mag Lari!

Eucaristia presidida per l'arquebisbe Joan Josep Omella. Lliurament del premi al Compromís Educatiu al Xavier Melgarejo a tìtol postum, amb la consellera Meritxell Ruiz.

16 al 22 de maig de 2015

actualitat
 
Ds, 23/05/2015
(Glòria Barrete –CR) Aquest divendres, 22 de maig, l'Institut Vedruna està de festa. Celebren el dia de la seva fundadora, Santa Joaquima de Vedruna, iniciadora de la primera congregació femenina a l'estat espanyol dedicada a l'ensenyament, i enguany ho fan amb un nou Projecte Marc de Pastoral sota el braç: Acompanyar la vida en les escoles Vedruna.
Ds, 23/05/2015
(Signes dels Temps) El bisbe emèrit de Girona Carles Soler Perdigó, creu que demanar una Conferència Episcopal Catalana “ara no és viable” i afegeix que “tal com estan les coses avui dia més val no meneallo. En aquest moment no ho veig convenient perquè penso que faríem un pas enrere”.
Ds, 23/05/2015
(Abadia de Montserrat) El pare Bernabé Dalmau, monjo de Montserrat i director de la revista Documents d’Església, ha escrit l’única biografia existent en català sobre l’arquebisbe Óscar Romero, que serà beatificat el pro
Ds, 23/05/2015
(Casa Amèrica) El proper dilluns s’inaugura a Casa Amèrica Catalunya l’exposició 'Pere Casaldàliga.
Ds, 23/05/2015
(Salesians) El salesià Joan Lluís Playà, delegat de l’Inspector a la zona nord de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora, que engloba els territoris de Catalunya, Andorra, Ciutadella i la provínc
Ds, 23/05/2015
(CR) En una entrevista a Ràdio Estel el president Artur Mas ha assegurat que creu "que l’església hauria d’estar, i crec que hi està, a favor del dret a decidir del poble de Catalunya".
Ds, 23/05/2015
(Jordi Llisterri / Laura Mor-CR) El cardenal Lluís Martínez Sistach transmet una visió positiva de la immigració. Però no amaga els problemes i denuncia que "Europa estem d'esquena a l'Àfrica" i que "s'han de buscar solucions atacant les causes: moltes d'aquestes persones no vindrien si tinguessin feina allà".
Ds, 23/05/2015
(Arquebisbat de Tarragona) "Sempre m’ha preocupat la recuperació de la memòria, i després de l’arribada de les despulles del cardenal a Tarragona hi mancaven els papers.
Ds, 23/05/2015
(CR) Segons publica aquest dimarts La Vanguardia, l’activisme de la benedictina Teresa Forcades i de la dominica Lucía Caram els està comportant viure un moment delicat de la seva vida eclesiàstica.
Ds, 23/05/2015
(Claretians) Aquest dissabte serà beatificat Òscar Romero, el bisbe que va ser assassinat a l’altar.
Ds, 23/05/2015
(Jordi Llisterri -CR) Més d'un miler de fidels del bisbat de Sant Feliu de Llobregat van tancar aquest diumenge a la tarda a Montserrat la celebració dels deu anys de la diòcesis.
Ds, 23/05/2015
(Glòria Barrete –CR) Al llarg de l'any 2015 Taizé celebra el centenari del naixement del germà Roger i el 75è aniversari de la seva arribada al poblet francès l'agost de 1940.
Ds, 23/05/2015
(Radio Vaticana/CR) Música i catequesi, teologia i art, junts, per posar el focus de la bellesa de l'amor entre l'home i la dona, la família i els valors que evoquen aquesta realitat. Aquest és el projecte que s'iniciarà el 28 de maig a Barcelona, ​​titulat "El Gran Misteri.
més notícies
recull de notícies
 
Dv, 22/05/2015 | El Periódico
Dv, 22/05/2015 | El País
Dv, 22/05/2015 | El PuntAvui
Dv, 22/05/2015 | La Mañana
Dv, 22/05/2015 | Diari de Girona
Dv, 22/05/2015 | Regió7
Dij, 21/05/2015 | El Singular
Dij, 21/05/2015 | Ara
Dij, 21/05/2015 | Regió7
Dc, 20/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 20/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 20/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 20/05/2015 | El Periódico
 
Dm, 19/05/2015 | La Vanguardia
Dm, 19/05/2015 | Catalunya Ràdio
Dm, 19/05/2015 | Ara
Dm, 19/05/2015 | Ara
Dll, 18/05/2015 | El País
Dg, 17/05/2015 | Diari d'Andorra
Dg, 17/05/2015 | Vilaweb
Ds, 16/05/2015 | Vatican Insider

més notícies

opinió
 
 
Roba estesa

Jo crec que els adversaris de Convergència no han de patir gaire per l'ús electoral de sor Lucía Caram que la coalició ha fet a última hora (una mica com Pujol feia amb els Chunguitos), coincidint amb l'anunci de la germana Teresa Forcades (activa aquests dies a favor de la candidata de Barcelona e...

 
Les homilies a Sant Felip Neri

Diumenge de Pentecosta. Cicle BBarcelona, 24 de maig de 2015 Parlar de l’Esperit Sant és parlar del que podem experimentar de Déu en nosaltres. L’Esperit és Déu actuant en la nostra vida: –la força –la llum –l’alè –la pau –el consol –el foc que podem experimentar en nosaltres i quin origen últim est...

 
Gerasa

Es respiren aires de confrontació (Mc 7,1-13). Fariseus i alguns mestres de la Llei observen que alguns deixebles de Jesús no observen certestradicions (rentar-se les mans ritualment abans de menjar, fer les ablucions en tornar del mercat, rentar vasos i gerros...). Fan una pregunta acusatòria a Jes...

 
Mirant el text

Els corintis sentien una especial fascinació per les experiències d'èxtasi, els estats de trànsit i fenòmens de possessió que es donaven en els temples pagans. Segurament. sovint se'n valien per endevinar el futur. Pau es sent preocupat per la possible confusió entre aquests tipus de fenòmens i les ...

 
Les homilies del papa Francesc

Audiència general del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 20 de maig de 2015 La Família - 15. Educació. Avui, estimats germans i germanes, vull donar-vos la benvinguda perquè he vist entre vosaltres moltes famílies, bon dia a totes les famílies! Seguim reflexionant sobre la famíl...

 
Ventijol suau

    El cicle electoral ha començat. Les primeres votacions ens obliguen a una acció responsable: A qui votaré? És la pregunta obligada. Però el que jo els proposo és una pregunta més compromesa encara: A qui votaré des de la perspectiva de la meva fe? La fe és una experiència transformadora de la vi...

 
Betel. Arquitectura, Art i Religió

Que una obra religiosa sigui seleccionada a l'edició d'enguany dels premis FAD (Foment de les Arts Decoratives), tot i que no sigui finalista, d'entre 111 de les presentades en la categoria d'interiorisme, és un reconeixement civil destacat a la tasca i la reflexió professional que s'ha dut a terme ...

 
Laeto animo

Ja em perdonaran perquè ja sé que la comparativa és odiosa.  Però en aquests dies electorals hi ha anat pensant. Imaginem que en les properes eleccions CiU treu el 52% dels vots, ERC el 7%, el PSC o C's el 4,5%, i el PP o ICV l'1%, amb una participació del 67%. L'aprofundit anàlisis que ens ofe...

 
veure la fe
 
imatge
Dv, 22/05/2015
El programa "Signes dels Temps" de TV3 entrevista a Bàrbara Virgil, professora d'hebreu a la Facultat de Teologia de Catalunya. Clica aquest enllaç per veure el video.
imatge
Dij, 21/05/2015
 
més vídeos

9 al 15 de maig de 2015

actualitat
 
Ds, 16/05/2015
(Laura Mor –CR/L'Hospitalet de Llobregat) Som a l'Escola Sant Jaume, de la Fundació d’Escoles Parroquials. El coordinador de pastoral, el professor Jordi Mas, ha demanat a Justícia i Pau que parli sobre la pena de mort i la tortura a un grup de 2n de Batxillerat.
Ds, 16/05/2015
(Glòria Barrete –CR) "Joan Baptista va escoltar la teva veu, va escollir tornar-se pobre com els nens. Va deixar la seva casa, va deixar la seva gent. Va somriure i amb ell va somriure el cel".
Ds, 16/05/2015
(CR) El biblista català Agustí Borrell ha estat escollit Vicari General de l'Orde del Carmel Descalç. L’elecció l’han fet els membres del 91 Capítol General del Carmel Teresià que s'està celebrant a Àvila i que defineix les prioritats i els òrgans de governs d’aquest orde carmelita per als propers sis anys.
Ds, 16/05/2015
(CR) La Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna ha decidit atorgar el primer Premi Blanquerna Educació al pedagog Xavier Melgarejo. El premi es lliurarà el proper 28 de maig a la seu de la facultat.
Ds, 16/05/2015
(Laura Mor –CR) Pluja d'elogis i d'agraïments a l'il·lustrador, a l'editorial, als predecessors que van establir “el text”, a les associacions implicades en la divulgació bíblica, i fins i tot als lectors que donen sentit a la Bíblia de la Comunitat.
Ds, 16/05/2015
(Laura Mor –CR) Enguany la primavera dóna fe de l'esclat d'una nova moda: les curses i les caminades solidàries. Càritas, La Salle, Sant Joan de Déu, Salesians i Oxfam Intermón són algunes de les entitats socials que promouen l'esport amb valors per finançar els seus projectes. Però l'èxit de convocatòria no garanteix assolir objectius de mirada llarga.
Ds, 16/05/2015
(Glòria Barrete –CR) "Com són els arbres i com ho fan per aguantar-se drets?", ha preguntat Tomàs Molina, meteoròleg de TV3 i presentador del programa Espai Terra, a la vintena d'infants que l'escoltaven aquest dissabte a la Sagrada Família.
Ds, 16/05/2015
(Viqui Molins) Aquest diumenge els religiosos i religioses que vivim al Raval i al Poble Sec de Barcelona hem renovat conjuntament els nostre vots a la parròquia del Carme. Ha estat una iniciativa secundada per tots els religiosos i religioses del barri, com era d’esperar. I dic que era d’esperar perquè les coses no surten sinó és en un clima preparat.
Ds, 16/05/2015
(CR) Són moltes les organitzacions humanitàries que treballen al Nepal amb les persones afectades pel terratrèmol del passat 25 d'abril. I moltes també les institucions religioses que recullen fons per donar suport a aquesta tasca.
Ds, 16/05/2015
(Jordi Llisterri -CR) Alegria, esperança, missió, fraternitat, pregària, perifèria i profetisme. Són set aspectes a celebrar de la vida consagrada i que van posar com a testimoni personal set religiosos i religioses en l'acte central de celebració de l'Any de la Vida Consagrada a Catalunya.
més notícies
recull de notícies
 
Dv, 15/05/2015 | El Periòdic d'Andorra
Dij, 14/05/2015 | Vatican Insider
Dij, 14/05/2015 | Art Neutre
Dij, 14/05/2015 | El PuntAvui
Dij, 14/05/2015 | La Vanguardia
Dij, 14/05/2015 | El PuntAvui
Dij, 14/05/2015 | Diari de Tarragona
Dij, 14/05/2015 | Regió7
Dij, 14/05/2015 | El Periòdic d'Andorra
Dc, 13/05/2015 | Vatican Insider
Dc, 13/05/2015 | El Periódico
Dc, 13/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 13/05/2015 | EuropaPress
Dc, 13/05/2015 | El PuntAvui
Dc, 13/05/2015 | La Vanguardia
Dm, 12/05/2015 | FoixBlog
Dm, 12/05/2015 | La Vanguardia
Dll, 11/05/2015 | El PuntAvui
Dll, 11/05/2015 | Arquebisbat de Tarragona
Dg, 10/05/2015 | La Vanguardia

més notícies

opinió
 
 
Vita Moleskine

Proposo explicar el que és el fenomen d’Estat Islàmic en vàries notes a fi d’ordenar els judicis i valoracions d’aquesta complexa realitat que genera enorme preocupació en les democràcies d’Occident. La majoria de ciutadans occidentals comparteixen la idea de que Estat Islàmic és un grup terrorista ...

 
Les homilies del papa Francesc

Audiència general del papa Francesc a la Plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 13 de maig de 2015 La Família - 14. Les tres paraules. Estimats germans i germanes, bon dia!   La catequesi d’avui és com la porta d’entrada d’una sèrie de reflexions sobre la vida de la família, la seva vida real, amb el...

 
Gerasa

Els guardes davant de les dones (Mt 28,1-15). La terra trepida i la pedra sepulcral rodola. Els guardes tremolen de por i es queden com morts. Les dones, en canvi, escolten el missatge de l’àngel, del missatger. Els treu la por (no tingueu por) i les posa en moviment (aneu-hi de seguida). Tot al con...

 
Mirant el text

El relat de l'Ascensió de Jesús, que es troba en el llibre dels Fets del Apòstols es llegeix tradicionalment, com és lògic, en la festivitat de l'Ascensió del Senyor (Ac 1,1-11). Quan les primeres comunitats cristianes varen encunyar un llenguatge per expressar la seva convicció que el Jesús, que ha...

 
El Bon Pastor

Tenia gana i em donareu de menjar, tenia set i em donàreu de beure, anava despullat i em vau vestir, foraster i em vàreu acollir... (Mt 25, 35-36)   Amb aquest fragment de l’Evangeli, fer-ne una consigna de vida des de l’experiència cristiana, en els dies d’avui, és tota una aventura. Pels nostre...

 
Ventijol suau

Aquests dies a Barcelona s’ha posat música i lletra a l’Esperança. O millor dit: El Festival de l’Esperança ha omplert Barcelona amb la seva música i amb la seva lletra. Amb la seva música, perquè, els dos dies que es va omplir de gom a gom, el Palau Sant Jordi, de la ciutat de Barcelona, va vibrar ...

 
Betel. Arquitectura, Art i Religió

Vet aquí una vegada una congregació religiosa que va fer una escola en un barri marginal a les afores de Barcelona. Com que no hi havia parròquia, la capella de l'escola acollia els serveis religiosos del barri. Més endavant, gran part de la gent del barri es va passar al culte protestant, va venir ...

 
L'Escola Cristiana

Ens hauria agradat obrir el fecc informa d’aquesta setmana amb el ressò de la magnifica 3a Jornada ‘Repensar el sentit de l’educació: les paraules’, celebrada el passat dimarts. Us remetem a la crònica de Catalunya Religió, que trobareu clicant sobre aquests paraules. També podríem parlar de la 13a ...

 
Educació en nous paradigmes

Equip de Pedagogia de La Salle Catalunya Ja fa temps que el telèfon mòbil ha canviat la seva funció bàsica, la de comunicar-se amb els altres, per convertir-se en una veritable eina multimèdia. En alguns casos amb una qualitat indiscutible, amb un equipament complet: càmera de fotos, de vídeo,  cent...

 
Pensa-t'ho bé!

Acabem de celebrar tot just la Diada del Primer de Maig, de la Festa del Treball, i hem de recordar que a primers d'aquesta setmana, el dilluns passat, els bisbes d'Espanya van fer públic un document, titulat 'Església, servidora dels pobres', en què manifestaven la seva preocupació per les conseqüè...

 
Visió positiva

Déu, si hi ets, manifesta’t d’alguna manera que pugui entendre. Crec que et necessito. La veritat és que desitjo de tot cor que estiguis a prop meu. Aquestes varen ser les paraules de la pregària de fa només una setmana, després que la Glòria m’expliqués la seva conversió. En pocs dies han passat ta...

 
veure la fe
 
imatge
Dv, 15/05/2015
Sor Lucia Caram ha inaugurat la Quinzena Solidària de Calella impartint una xerrada sobre drets humans.
imatge
Dm, 12/05/2015
Les Escoles Vedruna de Catalunya recorden algunes cites de Joaquima de Vedruna.
més vídeos

2 al 8 de maig de 2015

actualitat
 
Dll, 11/05/2015
(Arquebisbat de Tarragona) L'arquebisbe Jaume Pujol Balcells ha
Dll, 11/05/2015
(CR) La participació dels fidels; el cant; apropar-se i fer pedagogia entre els joves, i la dignitat de la celebració. Són quatre temes que va destacar l'abat Josep Maria Soler en la sessió que s'ha fet aquest dijous al vespre a Roma sobre el IV Congrés Litúrgic de Montserrat.
Dll, 11/05/2015
(David Casals –CR) Un jutjat del social de Barcelona ha reconegut per primera vegada el dret que té la viuda d'un pastor protestant a cobrar una pensió pública.
Dll, 11/05/2015
(Conferència Episcopal Tarraconense) Aquest dijous Joan-Enric Vives, arquebisbe d'Urgell i president de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia -CIL- de la Conferència Episcopal Tarraconense, ha presentat a la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagrament
Dll, 11/05/2015
(Escola Pia) Pi i Margall i Estanislau Figueras, presidents de la Primera República; Rius i Taulet, alcalde de Barcelona; Milà i Fontanals, Àngel Guimerà, Josep
Dll, 11/05/2015
(CR) Txad, Mèxic, Hongria, Tànger, Madagascar, Togo, Perú, Guatemala, República Dominicana... són alguns dels països on la vida religiosa amb presència a Catalunya té vincles i organitza camps de treball, amb estades de curta o llarga durada.
Dll, 11/05/2015
(CR) Les diverses entitats que agrupen els titulars de les escoles concertades –i entre elles les escoles cristianes– han sortit en defensa del model d’immersió lingüística. Un text que respon a la demanda judicial del Ministeri d’Educació perquè els pares puguin optar per un model lingüístic diferent.
Dll, 11/05/2015
(Laura Mor –CR) Aprendre, memòria, bellesa i esperança són les paraules que pedagogs, filòsofs i educadors han desgranat en la tercera jornada 'Repensar el sentit de l'educació', organitzada per La Salle Campus Barcelona (URL), la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna (URL) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.
Dll, 11/05/2015
(Jordi Llisterri -CR) Si només votessin els catòlics guanyaria de llarg CiU i si només votessin els agnòstics ho faria ERC. Però el vot catòlic és el majoritari entre els votants d'aquestes opcions i de la majoria de partits. De fet, els catòlics són més actius a l'hora d'anar a votar que les altres creences.
Dll, 11/05/2015
(Laura Mor –CR) Aquest dilluns l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura ha reunit una quarantena de periodistes, responsables de comunicació d'entitats religioses i alguns dels seus líders en un seminari de debat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Dll, 11/05/2015
(David Casals-CR) No són els 'números 1' de la setmana a 'Los 40 Principales' ni tampoc actuaran a cap dels principals programes de televisió. Tot i això, omplen el Palau Sant Jordi -que pot arribar a reunir a més de 16.000 persones-, vora el qual hi ha aparcats gairebé una quarantena d'autobusos procedents de diversos punts de la geografia catalana.
més notícies
recull de notícies
 
Dv, 8/05/2015 | Ara
Dij, 7/05/2015 | El País
Dij, 7/05/2015 | La Vanguardia
Dij, 7/05/2015 | Nació Digital
Dc, 6/05/2015 | El País
Dc, 6/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 6/05/2015 | El PuntAvui
Dm, 5/05/2015 | Catalunya Ràdio
Dm, 5/05/2015 | Ara
Dm, 5/05/2015 | Nació Digital
Dm, 5/05/2015 | Diari de Tarragona
Dll, 4/05/2015 | El Periódico
Dll, 4/05/2015 | Segre
Dll, 4/05/2015 | Regió7
Dll, 4/05/2015 | Regió7
Dg, 3/05/2015 | Newd.va
Ds, 2/05/2015 | El Punt Avui
Ds, 2/05/2015 | El Punt Avui

més notícies

opinió
 
 
A la riba del Tíber

La cita és al centre d'una gran ciutat, però res de carrers impersonals replets dels megastores de Zara o de H&M. Estem parlant d'una metròpolis tan bella que no deixa mai de sorprendre: Roma. Deixem a l'esquena l'espectacle grandiós de les runes del Palatino que semblen fondre's sobre el Circo ...

 
Les homilies a Sant Felip Neri

6è diumenge de Pasqua. Cicle BBarcelona, 10 de maig de 2015 Les primeres generacions cristianes cuidaven molt l’alegria. Els hi semblava impossible viure d’una altra manera. Les cartes de Sant Pau que circulaven per les comunitats repetien una i altra vegada la invitació a “estar alegres en el Senyo...

 
Primum Vivere

(...) Volem que vinguin, perquè volem que vinguin perquè facin les feines que nosaltres ja no volem fer: cuidar persones grans, netejar-les, netejar els carrers, fer feines difícils i dures que són bàsiques per la cohesió de la societat i el seu desenvolupa...

 
Mirant el text

PENTACOSTA DELS PAGANS El capítol desè del llibre dels Fets del Apòstols està dedicat integrament a descriure la trobada de Pere amb el centurió pagà Corneli. La primera lectura d’aquest 6é diumenge de Pasqua en selecciona uns quants versets: arribada de Pere a casa de Corneli (vv.25-26);  primeres ...

 
Les homilies del papa Francesc

Audiència general del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 6 de maig de 2015 La Família - 13. Matrimoni (II) Estimats germans i germanes, bon dia! En el nostre camí de catequesi sobre la família avui parlaré directament de la bellesa del matrimoni cristià. Això no és senzillament...

 
Cristianisme i Justícia
per Cristianisme i Justícia a Cristianisme i Justícia

Cristianisme i Justícia. Fa algunes setmanes vam publicar un nou Quadern CJ escrit per Oscar Mateos, responsable de l’àrea social de Cristianisme i Justícia i professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull). El quadern “De la «tragè...

 
Catalunya Franciscana

(Gna. Teresa Pujal) Clara d’Assís es troba i viu en el mateix món de Francesc: la Itàlia del segle XIII. Un món que està canviant en molts sentits, una societat feudal que va entrant en crisi i on es va obrint pas una nova classe social: la burgesia. Els canvis socials van acompanyats de canvis reli...

 
Colloquium Salutis

Davant la proximitat del curs universitari 2015-16 i el consegüent accés de nous estudiants s’han celebrat, per tot Catalunya, diverses fires per tal de presentar la corresponent oferta formativa. Al nostre país, sens dubte, la més reeixida per la seva amplitud temàtica, el nombre d’expositors i de ...

 
veure la fe
 
imatge
Dm, 5/05/2015
Cristianisme i Justícia va organitzar la conferència "Davant les eleccions municipals: drets humans i administració local"
imatge
Dll, 4/05/2015
El programa Ràdio Pati del Col·legi Padre Damián, entrevista a Sebastià Taltavull que va visitar al col·legi en la presentació del llibre "Compañeros de Jesús" de Fernando Cordero.
més vídeos