Vés al contingut

(Mireia Angerri) La nova campanya anual de Mans Unides contra la fam ens brinda una oportunitat per continuar la nostra tasca, que creiem essencial. Una oportunitat per denunciar i transformar les realitats incòmodes que ens envolten, i sobretot la vida d’aquells que pateixen més les desigualtats del nostre món.

Continuem treballant com ja fa més de 63 anys en la lluita per acabar amb la fam i la pobresa, des de les seves causes i contra les estructures injustes que perpetuen aquesta situació.

Per a nosaltres, un estil de vida individualista és còmplice en la generació de pobresa i sovint descarrega sobre els qui la pateixen la responsabilitat de la seva precària situació. Però a Mans Unides pensem que la pobresa és una conseqüència de l’egoisme imperant; i per a nosaltres és indispensable recolzar processos de desenvolupament en què es valorin les capacitats de tothom i es fomenti la participació en comunitat.

En la nostra nova campanya d’enguany, que va comença el mes de febrer, volem donar les gràcies als amics i seguidors que ens doneu suport i volem recordar a la societat que la nostra indiferència els condemna a l’oblit. És una denúncia sobre un fet massa sovint repetit, sobre la nostra manera d’anar per la vida, centrats només en nosaltres mateixos, que condueix els més pobres i els més vulnerables a l’oblit.

Com podem passar pel costat d’una persona que necessita ajuda i no aturar-nos? I en el nostre cas, a Mans Unides, com podem passar de llarg de tantes germanes i germans dels països més empobrits del món i no allargar-los la nostra mà?

Volem definitivament despertar consciències, i promoure la solidaritat entre tota la nostra societat, entre nenes i nens, joves i adults, perquè és de justícia i sabem que és donant que es rep. És urgent, doncs, aturar-nos a analitzar aquesta realitat amb una nova mirada, que revisi, amb honestedat, les diferents causes que encara impedeixen que milions d’éssers humans puguin viure una vida digna.

El principi d’acumulació ens desiguala

Amb una mica de perspectiva històrica i l’optimisme que em caracteritza, podem afirmar que algunes dades importants ens mostren grans avenços en índexs com l’esperança de vida en néixer o l’accés a l’educació primària de les nenes al món, però la crisi sanitària global ha tornat a fer créixer els índexs de la fam i la pobresa extrema al món. Nosaltres ja portem tres vacunes contra la covid, mentre que hi ha països en els quals s’ha vacunat només un 10% de la població.

Aquí veiem almenys dues causes d’aquesta situació: vivim en un model econòmic que descansa sobre el principi d’acumulació, que ens desiguala, i l’escassetat o l’absència de polítiques públiques en molts països com a estratègia contra la desigualtat.

Per sort, el suport dels nostres socis i col·laboradors, i les seves aportacions, ens permeten des de Mans Unides continuar treballant en els més de 500 projectes de cooperació al desenvolupament que portem a terme juntament amb els nostres socis locals en més de 53 països de l’Àfrica, Amèrica Llatina i el Sud-est asiàtic. Aquesta feina també fa nostre l’Agenda 2030 de l’ONU i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb els quals estem implicats des de l’inici de la nostra entitat principalment amb els dos primers, Fam Zero i Fi de la Pobresa i per descomptat la resta dels 17 ODS.

Aquesta acció ha permès salvar moltes vides i sobretot millorar la situació personal de milions de persones, nenes i nens, homes i dones, que no tenen cobertes les seves necessitats més bàsiques.

La solució no és única, no és només treballant un aspecte que podrem transformar aquesta realitat injusta, i per això treballem en molts àmbits: projectes educatius, a través de la construcció d’escoles i la formació de mestres; projectes sanitaris, a través de la construcció de centres de salut i la formació de metges i sobretot d’infermeres. Treballant en projectes d’Agroecologia que permetin la sobirania alimentària i millorin els processos i l’eficàcia dels cultius i la recuperació de bancs de llavors. També construint pous d’aigua neta, i construint infraestructures de sanejament. Lluitant pels drets de les dones, el seu apoderament i formació i per la defensa i en contra de la violència de gènere, o en projectes que protegeixin el medi ambient i les seves comunitats.

Tots els projectes sumen i transformen amb una perspectiva polièdrica, petites realitats, que demà esdevindran un futur molt més esperançador tant pels individus implicats com per les seves comunitats.

Mireia Angerri
Presidenta-delegada de Mans Unides Barcelona

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.