Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

El fet va passar l’11 d’abril del 2019. A les 5 de la tarda, el papa Francesc va pronunciar un discurs-meditació a la Casa Santa Marta, als líders del Sudan del Sud que realitzaven el recés espiritual per iniciativa de l’arquebisbe de Canterbury i que van assumir els càrrecs el 12 de maig. Els líders polítics estaven acompanyats per membres del Consell de les Esglésies del seu país. Després d’una lluita interna entre el president Kiir i el llavors vicepresident Machar, que va ocasionar 400.000 morts i quatre milions de desplaçats, s’havia arribat a un acord de pau [Revitalised Agreement on the Resolution of Conflict in South Sudan] que calia apuntalar. Tant el text del discurs del papa Francesc com tot el vídeo de la sessió es poden consultar a www.vatican.va.

Francesc, després del seu discurs, pronunciat en italià i traduït consecutivament a l’anglès, es va apropar al president, a la vicepresidenta i als dos vicepresidents de la futura presidència de la República. L’ancià Papa es va agenollar davant de cadascun d’ells i els va besar els peus. Un darrere l’altre. Aixecar-se li resultava més fatigós, però es reincorporava amb l’ajuda de cadascun dels líders del Sudan del Sud i del seu traductor. La sorpresa de la seva acció va anar acompanyada d’un silenci profund. La humiliació del Papa era el seu gest més eloqüent. Un crit silenciós a favor de la pau per aturar per sempre més el patiment de milions de persones. La seva actitud humil va representar un estímul als líders i una invitació perquè aparquessin els egos per servir al bé comú. Algú es podria sentir incòmode per interpretar erròniament la humiliació de l’ego com una pèrdua de dignitat. No hem d’oblidar que la dignitat de la persona es fonamenta en la humilitat del jo.

Rebecca Nyandeng Garang, vicepresidenta del Sudan del Sud, va declarar que es va sentir profundament commoguda per l’actuació del papa Francesc: «Mai no havia vist una cosa així. Les llàgrimes em brollaven dels ulls.»

El Papa ho va aprendre del seu Mestre, que va rentar els peus als comensals de l’últim Sopar. Una humiliació en tota regla.

Lluís Serra i Llansana – CC – 30 de gener de 2022 – núm. 2210 – pàg. 24.

Pots veure les imatges a les què fa referència aquest article clicant aquest enllaç.

Durada: poc més de dos minuts

https://www.youtube.com/watch?v=wqoxT6OXvwg

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.