Vés al contingut
Catalunya Religió

El I Congrés Internacional de les Grans Ciutats, organitzat pels bisbat de Barcelona, s'ha celebrat aquesta setmana al seminari conciliar de Barcelona.

En la inauguració del congrés l'arquebisbe de barcelona Lluís Martínez Sistach ha dit que “L’Evangeli ha de restaurar la dignitat humana a les grans ciutats

El programa del congrés ha estat el següent, podeu veure les conferències clicant els respectius enllaços:

La gran ciutat - Video de les conferències: 1a part, 2a part

El Congrés abordarà tres grans temes, dividits i analitzats en cadascun dels tres dies. Dimarts 20 es parlarà de “La gran ciutat”. Dins d’aquest marc general s’analitzarà:

La gran ciutat en el s XXI, lloc de la vida global (Manuel Castells, Barcelona). El lloc emblemàtic de “l’aldea global” és la gran ciutat. Allí es conjuguen formes de vida que enllacen i enxarxen les grans ciutats.

Centre i perifèries en la gran ciutat. Geografia humana i geografia urbana (Marc Augé, París). La gran ciutat és una unitat en la diversitat. Les geografies humanes i urbanes se superposen però no sempre coincideixen.

Formes de vinculació i formes de desvinculació en la gran ciutat (Javier Elzo, Bilbao). Les persones que viuen a la gran ciutat es relacionen entre elles de manera contrastada. L’individualisme i la privacy els empenyen a la desvinculació, mentre que la solitud els porten a vincular-se de manera efímera i parcial.

L’encaix del cristianisme en la gran ciutat - Video de les conferències: 1a part, 2a part

Com està agregada entre nosaltres l’Església catòlica? El dimecres 21 es realitzaran tres ponències que ajudaran a entendre l’encaix del cristianisme en un escenari cada cop més canviant. Tres enfocs que permetran una visió global de la situació en aquests moments.

L’origen urbà del cristianisme (Angelo di Berardino, Roma). El cristianisme neix i creix a les grans ciutats. La difusió del cristianisme es produeix gràcies a la xarxa de les grans ciutats mediterrànies, perfectament interconnectades.

El teixit eclesial i els teixits urbans, socials, econòmics, culturals i religiosos (Benjamín Bravo, Mèxic DF). El teixit eclesial s’articula en la gran ciutat a partir dels diversos teixits urbans que la configuren. La ciutat construeix sistemes de relacions en tots els camps de la vida social, i el teixit eclesial ha de dialogar-hi.

Individu/persona col·lectivitat/ comunitat en la gran ciutat (Luca Bressan, Milà) En la gran ciutat els éssers humans són, d’entrada, individus, El ciutadà es considera subjecte de drets i deures, i sovint reclama els serveis que li pertoquen.

L’evangeli comunicat en la gran ciutat - Video de les conferències: 1a part, 2a part

L’últim dia de Congrés, el dijous 22, servirà per saber com l’Evangeli és comunicat en la gran ciutat.

L’impacte de l’Evangeli de Jesús en la gran ciutat (Jean-Bosco Matand, Kinshasa) Jesús prové del món rural i es desplaça a la petita ciutat (Cafarnaüm) i a la ciutat central del seu poble (Jerusalem). El seu evangeli és transcultural en tots els sentits.

La comunicació de l’Evangeli en la gran ciutat: àmbits, actors, mitjans (Alphonse Borràs, Lieja). L’Evangeli es presenta davant la gran ciutat com un missatge vàlid per a tothom. Però per tal que toqui el cor de les persones, cal que es comuniqui amb passió, intel·ligència i simpatia.

L’atenció als “oblidats” en la gran ciutat (Carlos M. Galli, Buenos Aires) Els pobres són, a ple dret, persones i ciutadans. Però sovint queden oblidats o passen desapercebuts enmig del flux heterogeni de la vida urbana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.