Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 26 de juny de 2014

Per què tanta gent seguia Jesús? És la pregunta amb la qual el Papa Francesc ha desenvolupat la seva homilia centrada en el poble i en l'ensenyament del Senyor. Jesús, ha assenyalat, el seguien les multituds perquè "s'admiraven del seu ensenyament", les seves paraules "sorprenia el seu cor, la sorpresa de trobar alguna cosa bona, gran". Els altres en canvi "parlaven, però no arribaven al poble". El Papa així ha enumerat quatre grups de persones que parlaven en el temps de Jesús: primer els fariseus. Aquests, ha dit, "feien del culte de Déu, de la religió, una sèrie de manaments i dels deu que hi havia" en "feien més de tres-cents", carregant "aquest pes" sobre les espatlles del poble. Era, ha afegit, "una reducció de la fe en el Déu viu" a la "casuística!":

"Però tu has -per exemple- complert el quart manament! ‘Sí, sí, sí!'. ‘Has de donar menjar al teu pare ancià, a la teva mare anciana!'; ‘Sí, sí, sí!' "Però ell sap, jo no ho puc fer perquè jo he donat els meus diners al temple!'. 'Tu no ho fas? I els pares moren de fam!'. Així: contradiccions de la casuística més cruel. El poble els respectava, perquè la gent és respectuosa. Els respectava, però no els escoltava! Se n’anaven...".

Un altre grup, ha dit, era el dels saduceus. "Aquests -ha observat– no tenien fe, havien perdut la fe! El seu treball religiós el feien en la via dels acords amb els poders: els poders polítics, els poders econòmics. Eren homes de poder". Un tercer grup, ha seguit, "era el dels revolucionaris" o els zelotes que "volien fer la revolució per alliberar el poble d'Israel de l'ocupació romana". El poble, però, ha assenyalat el Papa, té sentit comú i sap com distingir quan el fruit està madur i quan no ho està! I no els seguia". El quart grup, llavors ha afirmat era de "gent bona: s’anomenaven els Essenis". Eren monjos que consagraven la seva vida a Déu. Però, ha advertit, "estaven molt lluny de la gent i la gent no podia seguir-los".

Aquests, ha afirmat el Pontífex: "eren les veus que arribaven al poble i cap d'aquestes veus tenia la força per escalfar el cor del poble". "Però Jesús, sí! Les multituds -ha explicat- estaven sorpreses, sentien Jesús i el seu cor s’abrandava; el missatge de Jesús arribava al cor". Jesús reiterà el Papa Francesc, "s’acostava al poble", "guaria el cor del poble", en comprenia les dificultats. Jesús, ha dit de nou: "no li feia vergonya parlar amb els pecadors, anava a trobar-los", Jesús "sentia alegria, li agradava anar amb el seu poble". I això perquè Jesús és el "Bon Pastor", i les ovelles escolten la seva veu i el segueixen:

"I per això el poble seguia Jesús, perquè ell era el Bon Pastor. No era ni un fariseu casuístic moralista ,ni un saduceu que feia negocis polítics amb els poderosos, ni un guerriller que cercava l'alliberament polític del seu poble, ni un contemplatiu del monestir. Ell era un pastor! Un pastor que parlava la llengua del seu poble, es feia entendre, deia la veritat, les coses de Déu: no negociava mai les coses de Déu! Però les deia d'una manera que el poble estimava les coses de Déu. Per això el seguia".

"Jesús -ha continuat- mai es va allunyar del poble i mai es va allunyar del seu Pare". Jesús, ha afirmat encara el Papa, "estava tan lligat al Pare - ell era u amb el Pare-", i així estava "tan proper al poble". Ell "tenia aquesta autoritat i per això el poble el seguia". Contemplant Jesús, Bon Pastor, ha estat la seva invitació, ens farà bé pensar que ens plagui seguir:

"'A mi qui em plau seguir?". Els que em parlen de coses abstractes o de casuístiques morals; aquells que es diuen del poble de Déu, però no tenen fe i ho negocien tot amb els poders polítics, econòmics; aquells que sempre volen fer coses estranyes, coses destructives, les anomenades guerres d'alliberament, però al final no són el camí del Senyor; o un contemplatiu llunyà? A qui m’agrada seguir?".

"Que aquesta pregunta –ha conclòs el Papa- ens faci arribar a la pregària i demanar a Déu, el Pare, que ens faci apropar a Jesús per seguir Jesús, per ser sorpresos pel que Jesús ens diu".

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió