Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

El temple parroquial de Santa Madrona, conegut popularment com la “Catedral del Poble Sec”, és un edifici neogòtic de finals del s.XIX realitzat a imatge de la Basílica de Nostra Senyora de Lourdes, França. El 2013 es va clausurar el temple degut als despreniments de diferents elements metàl·lics situats a les claus de volta. Un cop sanejades les voltes, des de l’Arquebisbat de Barcelona es va veure la oportunitat de redissenyar l’espai interior per tal  que s’hi poguessin acollir altres activitats pastorals tot mantenint el seu ús litúrgic, esdevenint així un espai de referència.

La proposta, de caràcter minimalista i no invasiva, es concentra en els llocs on hi ha activitat, deixant per altres etapes la rehabilitació de la pell interior del temple, una capella oberta accessible des de la via pública o un nou espai de pregària en l’antic presbiteri. Per tal de donar versalitat al temple s’ha dissenyat una tarima tècnica sobreposada al paviment al llarg de la nau principal i en el creuer. Lliscant sobre la nau principal, amb possibilitat d’ancoratge en cadascun dels creuers, s’ha projectat un moble separador que actua com element de suport de les activitats que s’hi vulguin realitzar, ja sigui com a office, guarda-roba o venda d’entrades i control. Pel que fa a l’espai litúrgic, s’ha disposat un nou presbiteri centrat sota la cúpula del temple, cercant una distribució més assembleària i participativa. Com a element tècnic i simbòlic s’ha creat un baldaquí suspès damunt l’altar que incorpora una gran pantalla de projecció i els elements sonors i lumínics adients. Aquest element centra la visió a l’altar sense que tapi la imatge de Santa Madrona que presideix la girola. Donant un final a la intervenció i també amb possibilitat d’usos diversos, s’incorpora una grada damunt de l’escalinata de l’antic presbiteri que emmarca i enllaça amb el nou presbiteri.

El projecte es va presentar el passat divendres dia 11 en una sala plena de gom a gom del Centre Cívic del Sortidor del Poble-Sec, sent molt ben valorat i rebut pels feligresos de les quatre parròquies del barri, que ja porten un llarg recorregut de treball en equip, fet que facilita aquest innovador projecte evangelitzador al servei de l’Església, el barri i la cultura.