Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dilluns 23 de juny de 2014

Usurpador d’un lloc i d’un rol que no li correspon, i,al mateix temps, també és un perdedor, perquè acabarà essent víctima de la seva manca de misericòrdia. Això és el que li passa a qui jutja un germà. El Papa Francesc ha acabat de llegir el passatge de l’Evangeli sobre la palla i la biga a l’ull i de seguida ha estat molt clar fent la distinció: “La persona que jutja –diu– s’equivoca, es confon i queda derrotat”, perquè “es posa en el lloc de Déu, que és l’únic jutge”. Aquest nom, “hipòcrites”, que Jesús fa servir diverses vegades quan parla dels doctors de la llei, en realitat s’aplica a qualsevol. També perquè, observa el Papa, qui jutja ho fa “amb presses”, mentre que “Déu per jutjar pren temps”:

“Per això qui jutja s’equivoca, senzillament perquè fa una feina que no és la seva. Però no tan sols s’equivoca, també es confon. Està tan obsessionat pel que vol jutjar, per aquella persona –tan, tan obsessionat!– que aquella palla no el deixa dormir! ‘Però, jo et vull treure aquesta palla!... I no s’adona de la biga que ell té. Confon: pensa que la biga és aquella palla. Confon la realitat. És imaginatiu. I qui jutja es torna perdedor, acaba malament, perquè ell serà jutjat amb la mateixa mesura. El jutge que s’equivoca de paper perquè es posa en lloc de Déu –superb, suficient– cau en un error. I quin és l’error? El de ser jutjat amb el mateix criteri amb què ell jutja”.
“L’únic que jutja és Déu i aquells a qui Déu els ha donat el poder de fer-ho”, afegeix el Papa Francesc, que indica en l’actitud de Jesús l’exemple que cal imitar, respecte a qui no té escrúpols per emetre judicis sobre els altres:

“Jesús, davant del Pare, no acusa mai! Al contrari: defensa! És el primer Consolador. Després ens envia el segon, que és l’Esperit. Ell és el defensor: és davant del Pare per defensar-nos de les acusacions. I qui és l’acusador? En la Bíblia, s’anomena “acusador” el dimoni, satanàs. Jesús jutjarà, sí: a la fi del món, però mentrestant intercedeix, defensa.

En definitiva, qui jutja –afirma el Papa Francesc– “és un imitador del príncep d’aquest món, que va sempre darrere de la gent per acusar-los davant el Pare”. Que el Senyor, acaba, “ens doni la gràcia d’imitar Jesús intercessor, defensor, advocat nostre i. dels altres”. I de “no imitar l’altre, que a la fi ens destruirà”.

“Si nosaltres volem seguir el camí de Jesús, més que acusadors hem de ser defensors dels altres davant el Pare. Jo veig una cosa lletja en un altre, vaig a defensar-lo? No! Però calla! Vés a pregar i defensa’l davant el Pare, com ho fa Jesús. Prega per ell, però no el jutgis! Perquè si ho fas, quan tu facis una cosa mal feta, seràs jutjat. Recordem bé això, ens farà bé en la vida de cada dia, quan tinguem la temptació de jutjar els altres, de parlar malament d els altres, que és una manera de jutjar”.

Traducció: Josep M. Torrents –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.