Vés al contingut
Per Oriol Domingo .
A

1. El Princep i futur rei Felipe VI serà coronat en una cerimònia laica però demana audiència al Papa. Fotografiar-se amb Francesc pot ajudar a incrementar la popularitat que no es té. Francesc, però, sap emprar les paraules i els gestos precisos per no ser presoner d’interessos aliens a la seva missió pastoral.

2. Els Prínceps ja varen assistir a la missa d’entronització del cardenal Jorge Bergoglio com a Papa. Ara Felip VI és presentarà davant Francesc com el Rei de la “Roja” milionària i de l’Andalusia aturada. Escandalosa Espanya constitucional. La selecció espanyola de futbol és la que més cobrarà si guanya el mundial, molt per sobre de seleccions de països rics com França i Alemanya. Aquesta disbauxa es dona en un Estat espanyol amb elevats índex d’atur. Ho denuncia el mateix Francesc. A la tornada de la seva peregrinació a Terra Santa, el Papa va recordar als periodistes que a Itàlia l’atur juvenil és del 40%, a Espanya és del 50%, a Andalusia és del 60%. “Això significa –va comentar- que hi ha una generació de ninis que ni estudien ni treballen”. Les paraules del Papa van caure malament en els partits monàrquics que governen a Madrid i a Andalusia, PP i PSOE, perquè posen en evidència davant el món la mala política que practiquen.

3. Francesc no trairà el seu pensament al conversar amb Felip VI i Leticia. Un exemple. En la seva exhortació apostòlica Evangelii gaudium surt una vegada el terme “prínceps”. Pot referir-se als cardenals, mal anomenats “prínceps de l’Església”, i al poder polític i econòmic. Entre els prínceps i el poble, Francesc opta pel poble. Escriu: “Jesucrist no ens vol com a prínceps que miren despectivament, sinó com a homes i dones de poble. Aquesta no és l’opinió d’un Papa ni una opció personal entre altres possibles. Són indicacions de la Paraula de Déu tan clares, directes i contundents que no necessiten interpretacions que els tregui força interpel.ladora”.

4. L’audiència papal al ja Rei pot coincidir entorn del 9 de juliol, data important per un argentí com Jorge Bergoglio. El 9 de juliol es celebra la Declaració de la Independència d’Argentina, proclamada el 1816. Francesc té previst visitar el seu país el 2016, any del Bicentenari de la Declaració de la Independència, per presidir el Congrés Eucarístic que es celebrarà a Tucuman, on es va reunir l’assemblea constituent independentista.

5. La fòrmula de jurament d’Argentina com nacio sobirana fou aquesta: “¿Juráis por Dios Nuestro Señor y esta Señal de la Cruz promover y defender la libertad de las provincias unidas en Sud-América, y su independencia del rey de España Fernando VII, sus sucesores, y metrópoli, y toda otra dominaciónextranjera? ¿Juráis a Dios Nuestro Señor, y prometéis a la Patria el sostén de estos deberes hasta con la vida, haberes y fama?”

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.