Vés al contingut
Per Oriol Domingo .
A

1. Mahmud Abbas (president de l’Autoritat Nacional Palestina): “Prego per tu, Israel”. Shimon Peres (president d’Israel): “Prego per tu, Palestina”. Aquesta és la pregària per la pau a Orient Mitjà i a tot el món plantejada pel papa Francesc als dos presidents. Els ha convocat a casa seva, a la Casa de Santa Marta, al Vaticà.

2. Palestina prega per Israel. Israel prega per Palestina. Catalunya prega per Espanya. Espanya prega per Catalunya. ¿Utopia? El papa Francesc escriu en l’exhortació apostòlica Evangelii gaudium: “Demanem al Senyor que ens faci entendre la llei de l’amor. Que bonic que és tenir aquesta llei! Quant de bé ens fa estimar-nos els uns als altres en contra de tot! (…) Tots tenim simpaties i antipaties, i potser ara mateix estem enutjats amb algú (…) Resar per aquell amb qui estem irritats és un bell pas en l’amor, i és un acte evangelitzador. Fem-lo avui! No ens deixem robar l’ideal de l’amor fratern”.

3. Pregar –segons el papa Francesc- transforma les persones des del fons del seu cor. Crea vincles de germanor entre uns i altres, i de filiació amb Déu. Connecta amb les inquietuds més nobles de l’existència humana. Impulsa a un compromís social i a favor del bé dels altres. Pregar és com parlar amb un amic sobre la realitat de manera lliure, amb confiança, sense por i sense xerrameca buida. Francesc confessa: “Demano a Déu que creixi el nombre de polítics capaços d’entrar en un autèntic diàleg que s’orienti eficaçment a guarir les arrels profundes i no l’aparença dels mals del nostre món”.

4. Hi ha altres dos moments de pregària plantejats per Francesc en el seu pontificat. Són de gran contingut humà i de fe, viscuts de manera senzilla i sense estridències. El primer fou la tarda del 13 de març del 2013 quan Jorge Mario Bergoglio va ser escollit Papa. En el seu primer parlament des del balcó central de la basílica vaticana va demanar pregar pel seu predecessor Benet XVI, pel món, per la fraternitat entre tots, per ell mateix. I va demanar silenci. Fou un temps silenciós, intens, etern.

5.Un altre moment de pregària fou el capvespre del 7 de setembre del 2013 a la plaça de sant Pere i a les esglésies de tot el món amb participació de milions de persones. Francesc va convocar una jornada de dejuni i oració per la pau a Síria, a Orient Mitjà i a tot el món.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.