Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dilluns 5 de maig de 2014

Prenent l’exemple de l’Evangeli del dia, en el qual Jesús retreu a la gent que només el cerquen perquè havien quedat tips després de la multiplicació dels pans i dels peixos, el Papa ens invita a preguntar-nos si seguim el Senyor per amor o per treure’n algun benefici. “Perquè tots nosaltres som pecadors –ha observat– i sempre hi ha quelcom d’interessat en nosaltres que cal purificar per seguir Jesús i hem de treballar interiorment per seguir-lo a Ell, per amor”. “Jesús –afirma el Papa Francesc– esmenta tres actituds que no són bones per seguir-lo o per cercar Déu. La primera és la vanitat”. En particular es dirigeix als notables, a aquells “dirigents” que donen almoina o dejunen per fer-se veure:

“Aquests dirigents volien fer-se veure, a ells els agradava –per dir la paraula exacta–empolainar-se i comportar-se com autèntics pavons." Eren així. I Jesús diu: ‘No, no, això no està bé. No està bé. La vanitat no fa bé’. I de vegades, nosaltres fem coses mirant de fer-nos veure una mica, cercant la vanitat. És perillosa la vanitat, perquè ens fa relliscar ben aviat vers l’orgull, la supèrbia i després tot s’acaba allà. I em faig la pregunta: jo, com segueixo Jesús? Les coses bones que faig, les faig perquè em surten del cor o perquè m’agrada fer-me veure?”

“I jo també penso en nosaltres, en nosaltres pastors” –ha dit el Papa– perquè “un pastor que és vanitós no fa bé al poble de Déu”: ja sigui sacerdot o bisbe, però “no segueix Jesús” si “li agrada la vanitat”. “L'altra cosa que Jesús retraurà als que el segueixen –afirma– és el poder”:

“Alguns segueixen Jesús, però només una mica, no del tot conscientment, una mica inconscientment, però cerquen el poder, no? El cas més clar és el de Joan i Jaume, els fills del Zebedeu, que demanaven a Jesús la gràcia de ser primer ministre i vice-primer ministre, quan arribés el Regne. I en l’Església hi ha trepadors! N’hi ha tants que usen l’Església per... Però, si us plau vés al Nord i fes alpinisme: és més sa! Però no vinguis a l’Església per enfilar-te! I Jesús reprendrà aquests trepadors que busquen el poder”.

“Només quan ve l’Esperit Sant –ha observat el Papa– els deixebles canvien. Però el pecat és present en la nostra vida cristiana i ens farà fer-nos la pregunta: jo, com segueixo Jesús? Per Ell només, també fins a la creu, o cerco el poder i uso una mica l’Església, la comunitat cristiana, la parròquia, la diòcesi per tenir una mica de poder?”. “La tercera cosa que ens allunya de la rectitud d’intenció –subratlla– són els diners”:

“Els que segueixen Jesús pels diners, amb els diners, cercant de treure profit econòmic de la parròquia, de la diòcesi, de la comunitat cristiana, de l’hospital, del col·legi... Pensem en la primera comunitat cristiana, que va tenir aquesta temptació: Simó, Ananies i Safira... aquesta temptació hi era des del principi, i hem conegut tants bons catòlics, bons cristians, amics, benefactors de l’Església, també amb diferents honors...tants! Després s’ha descobert que han fet negocis una mica foscos: eren veritables homes de negocis i han fet tants diners! Es presentaven com a benefactors de l’Església, però prenien tants diners i no sempre diners nets”.

“Demanem al Senyor la gràcia –ha dit el Papa per acabar– que ens doni l’Esperit Sant per seguir Jesús amb rectitud d’intenció: només a Ell. Sense vanitat, sense desig de poder i sense desig de diners!”.

Traducció: Josep Ma Torrents –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.