Vés al contingut
Per Oriol Domingo .
A

1. El procés de beatificació de Giovanni Battista Montini, Pau VI, un Papa antifranquista, s’intensifica.

2. Montini, com cardenal arquebisbe de Milan i després com Sant Pare (1963/1978), va tenir forts enfrontaments amb el general Francisco Franco. Essent cardenal arquebisbe de Milan, Montini va demanar a Franco que commutés la pena de mort de Julián Grimau. Però Grimau va ser afusellat (20 abril 1963), dos mesos abans de que Montini fos escollit Papa. “No hem estat escoltats” va lamentar Montini. El mateix va succeir dues dècades després amb Salvador Puig Antich. Pau VI va telefonar a Franco per demanar clemència però el general va negar-se a atendre la telefonada papal. El jove català fou executat. Les darreres execucions del franquisme, cinc, es produïren (27 setembre 1975) poc abans de la llarga agonia i mort del decrèpit dictador. El missatge de Pau VI demanant clemència tampoc fou atés.

3. Montini /Pau VI fou una bèstia negra pel règim nacional catòlic franquista. La major part de la jerarquia catòlica espanyola va ser servil amb el poder polític i amb la legalitat establerta. Aquell poder i aquella legalitat, però, contradeien els principis bàsics del cristianisme tal como Aureli Maria Escarré, abat de Monserrat, va denunciar en una entrevista a “Le Monde” (14 novembre 1963).

4. Els hereus polítics i eclesiàstics del franquisme encara avui no veuen amb bons ulls la figura de Montini/Pau VI ni les seves aportacions a favor de la renovació de l’Església, l’ecumenisme i el diàleg. Diàleg en el si de la pròpia comunitat eclesial, diàleg entre les diverses confessions cristianes i religioses, diàleg amb l’ateisme, diàleg amb el món contemporani.

5. La postura de Pau VI sintonitza amb el concili Vaticà II (11 octubre / 8 desembre 1965) convocat per Joan XXIII i per la “Pacem in Terris” (11 abril 1963), encíclica del mateix Papa. Concili i encíclica xoquen amb tots els règims i totes les mentalitats com la franquista. L’Església aposta per l’aggiornamento permanent, les llibertats com la religiosa, el respecte i la promoció dels drets humans i dels pobles.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.