Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 24 d'abril de 2014

L'Evangeli que ens proposa la litúrgia del dia narra l'aparició de Crist ressuscitat als deixebles. A la salutació de pau del Senyor els deixebles, en comptes d'alegrar-se -ha dit el Papa en l'homilia- queden "commocionats i espantats" pensant "de veure un fantasma". Jesús tracta de fer-los-hi entendre que és realitat això que veuen, els convida a tocar el seu cos, els hi diu si tenen res per menjar. Els vol portar a l' "alegria de la resurrecció, l’alegria de la seva presència enmig d'ells". Però els deixebles –observa el Papa- "per l’alegria no hi creien, no hi podien creure, perquè tenien por de l’alegria":

"És una malaltia dels cristians aquesta. Tenim por a l’alegria. És millor pensar: 'Sí, sí, Déu existeix, però és allà; Jesús ha ressuscitat, és allà'. Una mica de distància. Tenim por de la proximitat de Jesús, perquè això ens dóna alegria. I així s'explica que hi ha tants cristians de funeral, no? Que la seva vida sembla un funeral continu. Prefereixen la tristesa i no l'alegria. Es mouen millor no en la llum de l'alegria, sinó en les ombres, com aquests animals que només aconsegueixen sortir a la nit, però a la llum del dia no, no veuen res. Com els ratpenats. I amb una mica de sentit de l'humor podem dir que hi ha cristians ratpenats que prefereixen les ombres a la llum de la presència del Senyor".

Però "Jesús, amb la seva resurrecció -va seguir el Papa- ens dóna l'alegria: l'alegria de ser cristians; l'alegria de seguir-lo molt de prop; l'alegria de seguir pel camí de les benaurances, l'alegria d'estar amb Ell":

"I nosaltres, moltes vegades, o estem desconcertats, quan ens ve aquesta alegria, o plens de por que creiem veure un fantasma o pensem que Jesús és una manera d'actuar: ‘Però nosaltres som cristians i ho hem de fer així’. Però on és Jesús? 'No, Jesús esta al cel’. Tu parles amb Jesús? Tu dius a Jesús: ‘Jo crec que tu vius, que Tu has ressuscitat, que Tu estàs a prop meu, que Tu no m’abandonaràs’? La vida cristiana ha de ser això: un diàleg amb Jesús, perquè -això és veritat- Jesús està sempre amb nosaltres, sempre amb els nostres problemes amb les nostres dificultats, amb les nostres bones obres".

Quantes vegades -ha dit finalment el Papa Francesc- nosaltres cristians "no estem alegres perquè tenim por!". Cristians que "han estat derrotats" a la creu:

"Al meu país hi ha una dita que diu així: ‘Quan un es crema amb la llet bullint, després, quan veu la vaca, plora'. I aquests s’havien cremat amb el drama de la creu i han dit: 'No, parem-nos aquí; Ell està al cel; però molt bé, ha ressuscitat, però que no torni una altra vegada aquí, perquè ja en tenim prou’. Demanem al Senyor que ens faci a tots nosaltres el que va fer amb els deixebles, que tenien por de l'alegria: que obri els nostres ulls: "Llavors, els obrí els ulls perquè comprenguessin les Escriptures’; que obre els nostres ulls i ens faci comprendre que Ell és una realitat vivent, que Ell té cos, que Ell està amb nosaltres i que ens acompanya i que ell ha vençut . Demanem al Senyor la gràcia de no tenir por de l'alegria”.

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.