Vés al contingut

El cor dels dolents que s'allunyen de Déu vol subjugar la religió. El Papa Francesc ha començat la seva homilia comentant el passatge del Llibre de la Saviesa de la primera lectura. I ha assenyalat que, tanmateix, els enemics de Jesús li posaven paranys, el posaven a prova, l'ultratjaven. I “preparaven la mort del just”. I això perquè s'oposava a les seves accions, “els retreia que no complien la Llei, que no eren fidels a l’educació rebuda”. Al llarg de la història de la salvació, ha observat després, els profetes han estat perseguits, i Jesús així ho diu als fariseus. Sempre, a la història de la salvació, a Israel, i també a l'Església els profetes han estat perseguits. Perseguits perquè han dit: “Us heu equivocat de camí! Torneu al camí de Déu!”. I això a les persones que tenen el poder en aquest camí equivocat no els agrada.

L'evangeli d'avui és clar, oi? Jesús s’amaga, en aquests últims dies, perquè encara no ha arribat la seva hora; però Ell sabia quina i quan havia de ser la seva fi. Jesús va ser perseguit des de l'inici: recordem quan al principi de la seva predicació torna al seu país, va a la sinagoga i predica; de cop i volta, després d’una gran admiració inicial, ja comencen: “però aquest sabem d’on és. Aquest és un de nosaltres. Amb quina autoritat ens ve a ensenyar? On ha estudiat?”. El desqualifiquen! És el mateix raonament, oi? “Aquest sabem d’on és, en canvi el Crist, quan vingui, ningú sabrà d’on serà”. Desqualificar el Senyor, desqualificar el profeta per llevar-li l'autoritat!.

El desqualificaven perquè Jesús sortia i feia sortir d'aquest ambient religiós tancat, d'aquella gàbia. El profeta lluita contra les persones que engabien l'Esperit Sant, i per això és perseguit: tots els profetes han estat perseguits, incompresos, marginats. No els han acollit! Això no es va acabar amb la mort i resurrecció de Jesús: segueix a l'Església! Perseguits pels de fora i perseguits pels de dins. Quan llegim les vides dels sants, quanta incomprensió, quanta persecució han patit, perquè han sigut profetes.

També a l'Església molts pensadors han estat perseguits. Ara penso en un, no gaire llunyà de nosaltres, home de bona voluntat, un autèntic profeta, que amb els seus llibres retreia a l'Església que s’allunyava del camí del Senyor. El van cridar, van posar els seus llibres a l'índex, el van fer fora de les seves càtedres, i així va acabar la seva vida: no fa pas tant. Ha passat el temps i avui dia és beat! Però com pot ser que ahir fos un heretge i avui sigui beat? És que ahir els que tenien poder el volien fer callar, perquè no els agradava el que deia. Avui l'Església, que gràcies a Déu sap penedir-se, diu: “No, aquest home és bo!”. I encara més, va camí dels altars: és beat!

Tots els que l'Esperit Sant escull per dir la veritat al poble de Déu pateixen persecució. I Jesús n’és el model, la icona. El Senyor va prendre sobre seu “totes les persecucions del seu poble”. I encara avui, ha observat amb amargor, als cristians els persegueixen. Goso dir que potser hi ha tants màrtirs, o més, ara que en els primers temps, perquè en aquesta societat mundana, en aquesta societat una mica tranquil•la, que no vol problemes, diuen la veritat i anuncien Jesucrist.

Hi ha pena de mort o de presó pel fet de tenir l'Evangeli a casa, per ensenyar el catecisme, avui, en alguns llocs! Em deia un catòlic d’un d'aquests països que no poden pregar junts. Està prohibit! Només es pot pregar sol i d’amagat. Però volen celebrar l'Eucaristia, ¿i com ho fan? Fan veure que celebren una festa d’aniversari i allà fan l'Eucaristia, abans de la festa. Ha succeït! I quan veuen arribar els policies, ho amaguen tot de pressa i “Felicitats, felicitats, per molts anys!” i segueixen amb la festa. Després, quan se'n van, acaben l' Eucaristia. Així ho han de fer, perquè està prohibit pregar junts. Avui dia!.

I aquesta història de persecució és el camí del Senyor i el dels que segueixen el Senyor. Però acaba sempre, com el Senyor, amb una resurrecció, però passant per la Creu! El Papa Francesc s’ha estat referint al pare Matteo Ricci, evangelitzador de la Xina, que no el van comprendre, que no va ser entès. “Però ell va obeir com Jesús! Sempre hi haurà persecucions, incomprensions ! Però Jesús és el Senyor, i aquest és el desafiament i la Creu de la nostra fe”. Que el Senyor, ha acabat dient el Papa, ens doni la gràcia de seguir pel seu camí i, si s'escau, fins i tot amb la creu de la persecució.

Traducció: Jacint Figueras –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.