Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Audiència general del Papa Francesc a Sant Pere del Vaticà. Dimecres 19 de març de 2014.

Estimats germans i germanes, bon dia!

Avui, 19 de març se celebra la festa de Sant Josep, espòs de Maria i Patró de l'Església Universal. Així, li dediquem aquesta catequesi a ell, que es mereix tota la nostra gratitud i devoció, perquè ell va ser capaç de custodiar, de tenir cura de la Santíssima Verge i del Fill Jesús. El fet d’ésser custodi és el tret característic de Josep: és la seva gran missió, ser el custodi.

Avui m'agradaria reprendre el tema de la custòdia, però amb una perspectiva particular: la perspectiva de l'educació. Fixem-nos en Josep com a model de l'educador, que és qui té cura i acompanya Jesús en el seu camí de creixement "en saviesa, edat i gràcia", com ens diu l'Evangeli. Ell no era el pare de Jesús: el pare de Jesús era Déu, però li feia de pare, a Jesús, li feia de pare per a fer-lo créixer. I com va créixer ? En saviesa, edat i gràcia.

Comencem per “l'edat”, que és la dimensió més natural: es tracta del creixement físic i psicològic. Josep i Maria van tenir cura de Jesús, en primer lloc, d’aquest aspecte, és a dir, el van criar, procurant que no li manqués res del que és necessari per a un desenvolupament sà. No oblidem que la custodia atenta de la vida de l’Infant va comportar també la fugida a Egipte, la dura experiència de viure com a refugiats -Josep era un refugiat, com Maria i Jesús- per escapar de l'amenaça del rei Herodes. Després, un cop van poder tornar a casa i es van establir novament a Natzaret, començà el llarg període de la vida de Jesús en el sí de la seva família. En aquells anys, Josep va ensenyar Jesús també el seu ofici, i Jesús va aprendre a fer de fuster amb el seu pare, Josep. D’aquesta manera, Josep va criar a Jesús.

Passem ara a la segona dimensió de l'educació, la de la "saviesa". Josep ha estat per a Jesús un exemple i mestre d’aquesta saviesa, que es nodreix de la Paraula de Déu. Podem pensar en com Josep va educar el petit Jesús en l’actitud d’escoltar les Sagrades Escriptures, sobretot acompanyant-lo els dissabtes a la sinagoga de Natzaret. Josep l'acompanyava a la sinagoga, per a que Jesús escoltés la Paraula de Déu.

I, finalment, la dimensió de la "gràcia. "Sant Lluc, referint-se a Jesús, ens diu sempre: "La gràcia de Déu era en ell (Lluc, 2,40). Aquí, sense dubte, la part reservada a Sant Josep és més limitada respecte als aspectes de l’edat i la saviesa. Però seria un greu error pensar que un pare i una mare no poden fer res per educar els seus fills, talment que puguin créixer en la gràcia de Déu. Créixer en edat, créixer en saviesa, créixer en gràcia: és aquest el treball educatiu que va fer Josep amb Jesús, fer-lo créixer en aquestes tres dimensions, sí, el va ajudar a créixer.

Estimats germans i germanes, la missió de Sant Josep és sens dubte única i irrepetible, perquè Jesús és absolutament únic. Tanmateix, en el seu capteniment per a custodiar Jesús, per a tenir-ne cura, bo i educant-lo per a que creixés en edat, saviesa i gràcia, ell ara és un model per a tots els educadors, especialment per a cada pare. Sant Josep és el model d’educador, del pare. Així doncs, encomano a la seva protecció a tots els pares, sacerdots -que són pares – i a tots aquells que tenen un paper educatiu a l'Església i a la societat. De manera especial, vull saludar avui, Dia del Pare, a tots els pares, a tots els papàs, us saludo de tot cor! A veure: que n’hi ha de pares, avui a la plaça de sant Pere? Aixequeu les mans, pares! Caram, sí que n’hi ha, hi ha molts pares! Salutacions, salutacions en el vostre dia! Demano per a vosaltres la gràcia de ser sempre molt a prop dels vostres fills, deixant-los créixer, però ben a prop d’ells! Ells us necessiten, com necessiten la vostra presència, tenir-vos a prop, el vostre amor. Sigueu per a ells com Sant Josep, custodis del seu creixement en edat, saviesa i gràcia. Custodis del seu viatge; sigueu educadors i camineu amb ells. Essent a prop d’ells sereu bons educadors. Gràcies per tot el que feu pels vostres fills: Gràcies! Feliç aniversari a tots vosaltres, desitjo una bona festa del Dia del Pare a tots els pares que són aquí, a tots els pares. Que sant Josep us beneeixi i us acompanyi. Alguns de nosaltres hem perdut el nostre pare, ja van traspassar, el Senyor els va cridar; N’hi ha molts aquí a la plaça, que ja no tenen el pare. Preguem per a tots els pares del món, pels pares vius i també pels pares difunts, i pels nostres pares, i ho podem fer tots junts, cadascú recordant al seu pare, tant si és viu com si és mort. I preguem resant al gran Papà de tots nosaltres, el Pare. Resem un "Pare nostre" per al nostre pare: “Pare nostre...

I feliç aniversari per al pare!

Traducció: Xavier Bordas –Catalunya Religió