Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 28 de gener de 2014

La pregària de lloança ens fa fecunds. És el que ha afirmat el Papa Francesc a la missa d'a-quest matí a la Casa Santa Marta. El Papa, fent referència a l'alegre dansa de David al Senyor que parla la primera lectura, va assenyalar que, si ens tanquem en les formalitats, la nostra oració es converteix en freda i estèril.

"I David dansava amb tota la seva força davant el Senyor." El Papa Francesc ha desenvolupat la seva homilia sobre aquesta alegre imatge explicada en el Segon Llibre de Samuel. Tot el poble de Déu, va recordar, estava en festes perquè l'Arca de l'Aliança tornava a casa. La pre-gària de lloança de David, ha continuat, "el va portar a anar més enllà de tota compostura i a ballar davant el Senyor", amb "totes les forces". Això ,ha comentat, “era pròpiament l'oració de lloança” i ha confirmat que, llegint aquest passatge, "immediatament he pensat en Sara, des-prés de donar a llum a Isaac: "El Senyor em va fer ballar d’ alegria. "Aquesta anciana, com el jove David -ha dit- "ballat d'alegria” davant el Senyor. "Per a nosaltres -ha observat- , és fàcil entendre l'oració per demanar una cosa al Senyor, també per donar gràcies al Senyor. "Com-prendre també la "pregària d'adoració", ha dit, "no és tan difícil. "Però l'oració de lloança "la deixem a part, no és tan espontània."

"Però, Pare, això és pels de la Renovació en l'Esperit , no per tots els cristians”. No, la pregària de lloança és una oració cristiana per a tots nosaltres! En la Missa, tots els dies, quan cantem el Sant... Aquesta és una oració de lloança: lloar Déu per la seva grandesa, perquè és tant gran! I diem coses boniques, perquè ens agrada que sigui així. "Però, Pare , jo no sóc capaç... he de... 'Però vostè és capaç de cridar quan el seu equip marca un gol i no ets capaç de cantar lloances al Senyor? Ha de sortir una mica de la seva actitud per cantar això? Lloar Déu és totalment gratuït! No demanem, no agraïm: lloem!”

Necessitem pregar "amb tot el cor", ha continuat: "És també un acte de justícia, perquè Ell és gran! És el "el nostre Déu". David, ha recordat posteriorment: "era tan feliç, perquè va tornar l'Arca, i tornava el Senyor: el seu cos també pregava amb aquella dansa."

"Una bona pregunta que ens podem fer avui: “com va la meva pregària de lloança? Jo lloo al Senyor? Lloo el Senyor o quan reso el Glòria o el Sanctus, ho faig només amb la meva boca i no amb tot el meu cor?”'Què em diu David, ballant aquí? I Sara, ballant d'alegria? Quan David entra a la ciutat comença una altra cosa: una festa"

"L'alegria de la lloança -ha remarcat- ens porta a l'alegria de la festa. La festa de la família". El Papa ha recordat que quan David entra al palau, la filla del rei Saül, Mikal el renya i li pregunta si no se senten avergonyit per haver ballat així davant de tots, ell és el rei. Mikal "menysprea a David".

"De vegades em pregunto quantes vegades nosaltres menyspreem en els nostres cors a bones persones, a gent bona, bona gent que lloa el Senyor com segons ve; així, de forma espontània, per què no son cultes, no segueixen les actituds formals? Però el menyspreem! I la Bíblia diu que Mikal es va quedar estèril de per vida per això! Què vol dir la Paraula de Déu aquí? Quina alegria, que la pregària de lloança ens fa fecunds! Sara ballava en el moment més gran de la seva gran fecunditat als noranta anys! La fecunditat que ens dóna lloar el Senyor, lloar la generositat del Senyor. Aquest home o aquesta dona que lloa el Senyor, pregant, lloant el Senyor, que quan prega el Glòria s’alegra de dir-lo, quan canta el Sanctus en la missa s’alegra de cantar-lo, és un home o una dona fèrtil".

En lloc d'això, ha advertit, "els que es tanquen en la formalitat freda d'una oració, mesurada, potser acaben com Mikal: en l'esterilitat de la seva formalitat." El Papa ens ha convidat, doncs, a imaginar a David que balla "amb totes les seves forces davant el Senyor i pensar en l'agradable que és fer la pregària de lloança." Ens farà bé, va dir, repetir les paraules del Salm 23, que preguem avui: "Aixeca el teu front; aixequeu antics llindars més antics i que entri el Rei de la Glòria. El Senyor, fort i valent, és el Rei de la glòria".

Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió