Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El proper mes de desembre, de l’onze al catorze de 2014, s’esdevindrà a Barcelona el XXXVIIè Curset que organitza l’AADIPA(Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic), una agrupació del COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya), que porta com a títol “Patrimoni sacre: Nous espais, nous usos”. La edició del proper Curset està dirigida pel Dr. Ricardo Gómez Val, de qui ja vaig parlar aquí, amb qui he tingut vàries trobades i m’ha volgut confiar una de les ponències que determinarem més endavant.

L’àmbit de la proposta és la següent: “L’àmbit en el que es vol desenvolupar aquest curset és l’estudi en profunditat de les esglésies, posant un especial èmfasi en els treballs realitzats en les mateixes al llarg del segle XX, ja sigui “ex novo” o treballs de restauració. La voluntat d’aquest curset es posar de relleu el gran patrimoni religiós existent, més del 70% del patrimoni catalogat, i la necessitat del seu manteniment. De la mateixa manera vol destacar tota una sèrie de treballs desconeguts per la majoria dels arquitectes i fer pensar en noves solucions al voltant d’aquesta temàtica tan destacada.”
 
El Curset compta amb un comitè científic format per la Dra. Concepció Peig, el Dr. Eduardo Delgado Orusco, la Dra. Silvia Blanco Agüeira, l’Arq. Leopoldo Gil Cornet, l’Arq. Albert Pla i el mateix Dr. Ricardo Gómez Val. Tot un bon planter, algun dels quals ja van participar en el III CIARC (Congrés Internacional d’Arquitectura Religiosa Contemporània) que s’esdevingué a Sevilla els passats 14 i 15 de novembre a Sevilla (en vaig parlar aquí). A part d’això s’està treballant per poder convidar a arquitectes amb trajectòria en la temàtica com Rafael Moneo (autor de l’Església de Iesu, a Donosti) o Esteban Fernández Cobián (en vaig parlar aquí) entre d’altres. De moment, els ponents confirmats són els següents:
Mercé Zazurca, Catedral de Barcelona
Roldán + Berengué, Església dels Trinitaris de Vic
Leopoldo Gil Cornet, Premi Rafael Manzano Martos 2012
Albert Pla, Monestir de Sant Feliu de Guíxols
Gustavo García Gabarró, Director de Béns Immobles del Bisbat de Terrassa
 
Pel que fa a l’estructura de les jornades, aquestes es reparteixen en tres gran blocs temàtics: “Patrimoni religiós: Estat de la qüestió, “Restauració d’esglésies: Patrimoni viu” i, finalment, “Nous usos, nous espais”. Però també es preveuen les següents activitats:

  • Sortides per conèixer el patrimoni sacre català i restauracions recents portades a terme: 4 en total (maig, juliol, setembre, octubre).
  • Viatge a Escòcia per conèixer els treballs desenvolupats al voltant de l’arquitectura religiosa (24-28/09/2013-).
  • Selecció de comunicacions per presentar al curset mitjançant la creació d’un comitè científic.
  • Realització d’una publicació científica amb el recull de totes les ponències i treballs presentats en el curset.
  • Campanya de divulgació al llarg de l’any del curset.

 
Crec que aquest Curset de l’AADIPA és una molt bona notícia tant per als professionals arquitectes com per a l’Església a Catalunya perquè ofereix un espai de reflexió i trobada entre l’arquitectura i la comunitat de creients, els usuaris d’aquests espais, molt necessari que va en la línia del que vàrem celebrar en la Missió Metròpoli i l’Atri dels Gentils. Us mantindré informats de les novetats al respecte però ja podeu seguir el perfil de twitter @patrimonisacre