Vés al contingut

Audiència general del Papa Francesc. Dimecres 29 de gener de 2014

Estimats germans i germanes, bon dia,

En aquesta tercera catequesi sobre els sagraments, ens centrarem en el sagrament del Crisma o de la Confirmació, que ha de ser entès en continuïtat amb el Baptisme, al qual hi està vinculat de forma inseparable. Aquests dos sagraments, juntament amb l'Eucaristia, constitueixen un únic esdeveniment salvífic, que anomenem "iniciació cristiana", amb la qual som inserits en Jesucrist, mort i ressuscitat; d’aquesta manera esdevenim criatures noves i membres de l'Església. Heus ací, per què en un principi aquests tres sagraments es celebraven en un mateix moment, al final del catecumenat, que en general tenia lloc durant la Vetlla Pasqual. Així es consolidava el camí formatiu i la inserció progressiva en la comunitat cristiana, que tot plegat podia durar varis anys. Així, s’anava fent pas a pas el camí per arribar primer al Baptisme, i després a la Confirmació i a l'Eucaristia.

Comunament parlem del sagrament de la "Confirmació", paraula que significa "unció”. I, en efecte, mitjançant l'oli anomenat "sacro crisma", som conformats amb la força de l’Esperit segons Crist, que és l'únic veritable "ungit", el “Messies”, el Sant de Déu. El terme “Confirmació" ens recorda, a més, que aquest sagrament confereix el creixement de la gràcia baptismal: ens uneix més fermament al Crist i duu a compliment el nostre vincle amb l'Església; també ens concedeix una força especial de l'Esperit Sant per difondre i defensar la fe, per a confessar amb valentia el nom de Crist, i ens enforteix per no haver de sentir mai vergonya de la creu (cf. Catecisme de l'Església Catòlica, n. 1303).

Per aquesta raó, és important tenir cura dels nostres infants, dels nostres fills, perquè puguin rebre aquest sagrament. Tots nosaltres ens preocupem perquè siguin batejats i això és bo, però potser a vegades no vetllem prou perquè puguin rebre la Confirmació. Si ho descuidem, llavors es quedaran a mig camí i no rebran l'Esperit Sant, que és tan important en la vida cristiana, perquè ens dóna la força per a seguir endavant. Pensem-hi una mica cadascú de nosaltres: tenim de debò la sol•licitud que cal per a procurar que els nostres infants, els nostres fills rebin el Sagrament de la Confirmació? Això és important, ben important! I si vosaltres, a casa vostra hi teniu nens, nois o noies que encara no l'han rebut, aquest sagrament, quan tenen ja l'edat per rebre’l, cal que feu tot el possible per a que puguin finalitzar llur iniciació cristiana i rebin la força de l' Esperit Sant. És molt important!

Per descomptat, és important oferir als joves que es preparen per a rebre el sagrament, una bona preparació, que els ha de conduir vers una adhesió i compromís personal per a viure la fe en Crist i per a despertar en ells un sentit de pertinença a l'Església.

La Confirmació, com tot altre sagrament, no és l'obra dels homes, sinó de Déu, que es preocupa per tal que a la nostra vida sigui plasmada la imatge del seu Fill, i per a fer-nos capaços d’estimar com Ell. Això ho fa infonent en nosaltres el seu Esperit Sant, l'acció del qual impregna tota la persona i tota la vida, com es reflecteix en els set dons de l’Esperit, que la Tradició, a la llum de la Sagrada Escriptura, sempre ha evidenciat. Pel que fa als set dons: no vull ara preguntar-vos si recordeu quins són els set dons. Potser ja els coneixes tots... Però els diré en nom vostre. Quins són aquests dons? La Saviesa, l’Enteniment, el Consell, la Fortalesa, la Ciència, la Pietat i el Temor de Déu. Són aquests els dons que se’ns donen junt amb l'Esperit Sant en el sagrament de la Confirmació. A aquests dons dedicarem les catequesis que farem després de la dels sagraments.

Quan acollim l'Esperit Sant en els nostres cors, i el deixem actuar, Crist mateix es fa present en nosaltres i pren forma concreta en la nostra vida; llavors, a través nostre, serà Ell mateix qui pregarà, perdonarà, donarà esperança i consol, estarà al servei dels germans, ens farà ésser propers als germans necessitats, als últims, i ens ajudarà a crear comunió i a sembrar la pau. Penseu sobre la importància de tot això: per mitjà de l'Esperit Sant, Crist mateix vindrà a dur a terme tot això enmig nostre i per nosaltres. Per aquesta raó, és important que els nens i els joves rebin el Sagrament de la Confirmació.

Estimats germans i germanes, recordem que hem rebut la Confirmació! Sí, tots nosaltres l’hem rebut! Recordem en primer lloc de donar gràcies al Senyor per aquest do i després demanem-li que ens ajudi a viure com a veritables cristians, a caminar sempre amb el goig, d’acord amb l'Esperit Sant que ens ha estat donat.

Traducció: Xavier Bordas –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.