Vés al contingut

Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa Marta amb el Patriarca de Alexandria. 9 de desembre de 2013

Que s’acabin d’una vegada les divisions i les enemistats a Terra Santa i a l’Orient Mitjà. Aquesta és la crida que el Papa Francesc ha fet aquest matí, a la Casa Santa Marta. La missa ha estat concelebrada pel Patriarca d'Alexandria dels coptes catòlics, Ibrahim Isaac Sidrak, durant la manifestació pública de la "comunió eclesial" amb el successor de Pere. El Papa ha reiterat la seva solidaritat amb els cristians que estan experimentant inseguretat i violència a Egipte, i per això ha renovat una crida per la llibertat religiosa en tot l'Orient Mitjà.

El Bisbe de Roma i el Patriarca d'Alexandria han manifestat un signe de comunió eclesial i de pregària per la pau a l'Orient Mitjà. A la Casa Santa Marta s’ha viscut aquest matí, un moment de gran intensitat espiritual. En la seva homilia, el Papa Francesc ha volgut adreçar immediatament els seus pensaments als fidels coptes, agafant les paraules del Profeta Isaïes a la primera lectura, que parlen d’un despertar dels cors que esperen en el Senyor:

"L'estímul als dèbils de cor" el sentim adreçat a tots aquells que senten en la vostra estimada terra egípcia inseguretat i violència, de vegades a causa de la fe cristiana. “Ànim: no tingueu por” Aquestes són les paraules consoladores que es veuen confirmades per la solidaritat fraterna. Agraeixo a Déu perquè aquesta trobada m’ofereix la manera d'enfortir la vostra i la nostra esperança, perquè són la mateixa".

L'Evangeli, ha continuat, presenta "Crist que venç la paràlisi de la humanitat". I, a més, ha assenyalat, "les paràlisis de la consciència són contagioses". "Amb la complicitat de la pobresa de la història i del nostre pecat –ha afegit– poden expandir-se i entrar en les estructures socials i en les comunitats per bloquejar pobles sencers." Però, ha estat el seu encoratjament, "el mandat de Crist pot revertir la situació: Aixequeu-vos i camineu!"

"Preguem amb confiança, perquè a Terra Santa i a tot l'Orient Mitjà la pau es pugui aixecar sempre de les parades massa recurrents i en ocasions dramàtiques. Que s’aturin, però, per sempre l’enemistat i les divisions. Que es reprenguin ràpidament els acords de pau sovint paralitzats per obscurs interessos en conflicte. Que es donin finalment a tots garanties reals de llibertat religiosa, juntament amb el dret dels cristians a viure en pau al lloc on van néixer, en la pàtria que estimen com a ciutadans des de fa dos mil anys, per contribuir com sempre al bé de tots".

El Papa ha recordat que Jesús va experimentar, amb la Sagrada Família, la fugida i es va veure acollit en la "terra generosa" d'Egipte. Ha invocat així el Senyor perquè "vetlli pels egipcis que pels camins del món busquen la dignitat i la seguretat".

"I anem sempre cap endavant, buscant el Senyor, buscant nous camins, noves formes d'apropar-se al Senyor. I, si fos necessari obrir un forat al sostre per acostar-nos tots al Senyor, que la nostra imaginació creativa de la caritat ens porti a això: cercar i crear camins de trobada, camins de germanor, camins de pau".

Per la seva banda, el Patriarca Sidrak ha expressat la seva alegria per l'oportunitat de celebrar amb el Papa, i ha subratllat que l'Església a Egipte, en aquest delicat moment de la història, "necessita el suport" patern del successor de Pere. I, com el Papa Francesc, també ha demanat el do de la pau:

"Que la llum del Sant Nadal pugui ésser l'estrella que revela el camí de l'amor, de la unitat, de la reconciliació i de la pau, dons que la meva terra necessita tant. Demanant la seva benedicció, Sant Pare, l’esperem a Egipte".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.