Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Homilia del Papa Francesc a la Casa de Santa Marta. 3 de desembre de 2013

“L'Església ha d’estar sempre alegre com Jesús”. Això és el que va manifestar el Papa Francesc en la missa del dimarts al matí a la Casa Santa Marta. El pontífex va destacar que l'Església està cridada a transmetre l'alegria del Senyor als seus fills, una alegria que ofereix pau real.

“Pau i alegria”. El Papa Francesc ha desenvolupat la seva homilia aturant-se en aquest binomi. En la primera lectura extreta del llibre d'Isaïes, ha senyalat, veiem el desig per la pau que tots tenim. Una pau que, diu a Isaïes, ens portarà el Messies. De l'Evangeli, tanmateix, podem entreveure l’esperit de Jesús, el cor de Jesús: un cor alegre: Nosaltres sempre pensem en Jesús quan va predicar, quan va guarir, quan caminava, quan anava pel carrer, fins i tot en l'Últim Sopar... Però no estem gaire acostumats a pensar en un Jesús somrient, joiós. Jesús estava ple d'alegria, ple de joia. En aquella intimitat amb el seu pare, esclatà d'alegria en l'Esperit Sant i va lloar al Pare. És pròpiament aquest el misteri intern de Jesús: aquesta relació amb el Pare en l'Esperit. És la seva alegria interna, la seva joia interior que Ell ens dóna a nosaltres".

I aquesta alegria – va assenyalar – és la veritable pau: no és una pau estàtica, quieta, tranquil•la. No, la pau cristiana és una pau alegre, perquè el nostre Senyor és joiós. I també està joiós quan parla del Pare: estima tant el Pare que no es pot parlar d’ Ell sense alegria. El nostre Déu, ha dit, és joiós. I Jesús volia que la seva esposa, l'Església, també ho fos”.

"No es pot pensar una Església sense joia i l'alegria de l'Església és precisament això: anunciar el nom de Jesús. Dir: Ell és el Senyor; el meu marit és el Senyor. És Déu. Ell ens salva, camina amb nosaltres. I això és l'alegria de l'Església, i en aquesta alegria d’esposa esdevé mare”. Pau VI va dir: l'alegria de l'Església és pròpiament evangelitzar, seguir endavant i parlar del seu Espòs. I també transmetre aquesta alegria als fills que ella fa néixer i créixer".

I així ha afegit: “contemplem que la pau, de la qual parla Isaïes, és una pau que es mou constantment, és una pau d'alegria, una pau de lloança; una pau que podem dir sorollosa en la lloança i fructífera en la maternitat de nous fills. Una pau, ha dit també el Papa Francesc, que resideix en l'alegria de la lloança a la Trinitat i d'evangelització, per anar als pobles a dir qui és Jesús".

"Pau i alegria", ha confirmat. I va posar l'èmfasi en el que diu Jesús, com si es tractes d’una “declaració dogmàtica”: "Tu has decidit així, revelar-te no als savis, sinó als petits".

“També en afirmacions tan serioses com aquesta, Jesús és joiós, l'Església és joiosa. Ha de ser alegre. Fins i tot en la seva viduïtat, perquè l'Església té una part de vídua que espera al seu marit que torni; fins i tot en la seva viduïtat, l'Església és joiosa en l’esperança. El Senyor ens dóna a tots nosaltres aquesta joia, aquesta alegria de Jesús, lloant el Pare en l'Esperit. Aquesta alegria de la nostra mare Església en l'evangelització, en anunciar el seu marit ".

Traducció: Paloma LLorente Megias