Vés al contingut
Durant aquestes darreres setmanes hem sentit a parlar de la «recuperació econòmica» des de diferents àmbits i amb diversos sentits. Possible, a mig termini, pròxima, iniciada, etc. Certament la majoria de nosaltres desitgem un millor futur i aquest passa per albirar una situació econòmica molt distant de l’actual. Però davant del reiterat missatge caldria emfatitzar alguns possibles paranys d’aquesta expressió.
El primer fa referència al seu ús interessat. En efecte, al bell mig de la voràgine de dades que ens exposen alguns ministeris se’n presenten algunes xifres que farien pensar que quelcom positiu està passant. Ara bé, sovint aquestes xifres contrasten amb l’observació del carrer o l’experiència que tenim dels nostres entorns. És possible pensar que ens trobem davant d’una certa manipulació o d’una presentació parcial dels números, o bé –una explicació relativament convincent–, que les xifres són més ràpides que els canvis i que això segon ja arribarà. Una segona situació –molt més delicada– és que efectivament ja s’estigui donant una determinada «recuperació econòmica» però que aquesta beneficiï únicament un determinat segment de la població o del mercat. Llavors cal ser molt prudents perquè tal vegada ens podríem situar davant de noves esquerdes o noves diferencies socioeconòmiques. Finalment, amb tanta prèdica d’aquesta idea és fàcil arribar a pensar que l’assoliment d’uns determinats índexs monetaris, borsàtils, o d’atur –per dir algun exemple– ens arribarien a «col·locar en la casella de sortida» com si res no hagués passat en aquest darrers anys. Sens dubte aquesta és la pitjor de les situacions perquè significaria compartit un engany col·lectiu.
A tots, més que mai, ens pertoca preguntar-nos què significa una veritable «recuperació econòmica» en un món que necessàriament implicarà viure d’una manera diferent. A tothom correspon reflexionar com gestiona l’economia personal, familiar, empresarial o de la pròpia administració –quant usuari o gestor– si realment ens comprometem per una «recuperació transformadora»

Publicat a Catalunya Cristiana, núm. 1778, de 20 d'octubre de 2013, p.11.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.