Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

 

Els Superiors dels Jesuïtes d'Europa i de l'Orient Mitjà han aprovat una declaració sobre la situació a Síria. A continuació us adjuntem el text íntegre.

Jesuïtes, 25 oct. 13

"Nosaltres, els provincials dels Jesuïtes, com a superiors majors d'Orient Mitjà i d'Europa, acollim les recents paraules del Sant Pare sobre Síria. Amb tota la seva força ha alertat l'opinió pública internacional sobre la tragèdia d'aquest país i ha demanat «...a totes les parts en conflicte que escoltin la veu de la seva consciència i que no es tanquin exclusivament als seus propis interessos». Amb ell, també nosaltres declarem que «mai l'ús de la violència no ha portat com a resultat la pau», sinó que l'únic camí cap a la pau és a través d'una cultura d'encontre i de diàleg.
Passos cap a la pau
Per tant, ens alegrem de la fi de les amenaces d'atacs aeris contra Síria i donem suport al procés que té per objecte la destrucció de les armes químiques que hi ha en territori sirià. Donem la benvinguda a una conferència de pau per a Síria que comença ara i urgim a procurar que aquest procés avanci d'una manera ràpida, valenta i ferma. Demanem a totes les parts en conflicte i també a la comunitat internacional:
 
· Cercar urgentment un alto el foc garantit per una autoritat internacional.
· Establir un full de ruta que prepari la trobada de totes les parts en conflicte.
· Convocar una conferència de pau que assoleixi un acord comú i que salvaguardi la vida del poble sirià.
Mobilització social i civil
Al mateix temps i una vegada més, fem una crida a la mobilització de la societat civil i de les organitzacions socials per a ajudar el poble de Síria, que afronta una de les més importants tragèdies humanitàries d'aquest segle. Continua sent una necessitat urgent l'atenció de les persones refugiades, tant dins com fora del país (aproximadament la quarta part del total de la població), l'abastiment d'aliments, medicaments i ajudes mèdiques, l'alliberament d'ostatges i persones detingudes, i l'obertura de les institucions educatives.
Els interessos en joc
També volem cridar l'atenció sobre la necessitat del reconeixement i la designació dels interessos que estan realment en joc, tant en l'àmbit local, com regional i internacional, i que, desgraciadament, no sempre corresponen als interessos del poble de Síria. Particularment, volem fer una crida a la reflexió sobre les conseqüències de la producció i el comerç d'armes; demanem que cessi l'entrega i la venda d'armes a les parts en conflicte.
Discerniment necessari
Amb la més àmplia comunitat internacional, voldríem igualment urgir al rebuig a tot suport, tant militar com diplomàtic, a cadascuna de les parts que advoquen obertament per alguna forma de violència, fanatisme o extremisme. El respecte a la dignitat de la persona i als drets humans hauria de constituir un criteri i un punt preliminar i primari de referència per a qualsevol ajuda material.
Les comunitats cristianes a Síria
Finalment, volem fer referència d'una manera particular al maltractament i l'acarnissament que pateixen les comunitats cristianes que viuen a Síria. Aquestes comunitats, presents a Síria des dels orígens del cristianisme, constitueixen un element inseparable del seu entramat social i de la seva riquesa cultural, i contribueixen activament al seu desenvolupament. Les solucions que proposen l'exili o l'eliminació d'aquestes comunitats són inacceptables. Volem donar el nostre suport i ànim a aquestes comunitats cristianes, estem segurs que poden tenir un paper molt valuós dins les seves societats, sent testimonis fidels de l'Evangeli: un evangeli que crida a la pau, la justícia, el perdó, l'entesa i la reconciliació".