Vés al contingut
Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa Marta, 16 de setembre de 2013
L'Evangeli del centurió que demana amb humilitat i confiança la curació del servent, i la Carta de Sant Pau a Timoteu amb la invitació a pregar pels governants, han empès el papa a "reflexionar sobre el servei de l'autoritat”. "Qui governa ha d'estimar el seu poble", perquè "un governant que no estima no pot governar: com a molt podrà regular, posar una mica d'ordre, però no governar”.
"No es pot governar sense amor pel poble i sense humilitat! I cada home, cada dona que ha de prendre possessió d'un càrrec públic, ha de fer-se aquestes dues preguntes: ‘Jo estimo el meu poble per servir-lo millor? Sóc humil i escolto els altres, els diferents punts de vista per fer la millor tria?’ Si no es fa aquestes preguntes el seu govern no serà bo. El governant, home o dona, que estima el seu poble és un home i una dona humil”.
D'altra banda, sant Pau exhorta a elevar oracions "per a tots els qui són en el poder, perquè puguem viure una vida calma i tranquil·la”. Els ciutadans no poden fer cas omís de la política:
"Cap de nosaltres pot dir: ‘Però jo no tinc res a veure amb això, són ells els qui governen ...’. No, no, jo sóc responsable del seu govern i he de fer el possible perquè ells governin bé i he de fer el possible per participar en la política com pugui. La política - diu la Doctrina Social de l'Església - és una de les formes més elevades de la caritat, perquè serveix el bé comú. I no puc rentar-me les mans, eh? Tots hem de donar alguna cosa!"
Hi ha el costum – afirma el papa- de parlar només malament dels governants i de criticar “les coses que no van bé”: “escoltes el reportatge de la televisió i vinga cops de bastó! i llegeixes el diari i vinga cops de bastó... sempre malament, sempre en contra!”. Potser “el governant sí que és un pecador, com David, però jo he de coŀlaborar amb la meva opinió, amb la meva paraula, amb la meva correcció” perquè tots “hem de participar en el bé comú”. I si “molts cops hem sentit que un bon catòlic no es barreja en la política, això no és veritat, no és un bon camí”.
“Un bon catòlic es barreja en la política, donant el millor de si, perquè el governant pugui governar. Però, què és el millor que podem oferir als governants? La pregària! És el que diu sant Pau: ‘Pregària per tots els homes i per als reis i tots els qui són al poder’ . ‘Però, Pare, aquell és una mala persona, que hauria d'anar a l'infern...’. ‘Doncs prega per ell, prega per ella, perquè pugui governar bé, perquè estimi el seu poble, perquè el serveixi, perquè sigui humil’. Un cristià que no prega pels governants no és un bon cristià. ‘Però, pare, com puc pregar per aquest? És un que no funciona...’ . Prega perquè es converteixi’. Cal pregar. I això no ho dic jo, ho diu sant Pau, la Paraula de Déu".
“Donem el millor de nosaltres: idees, suggerències, el millor, però sobretot, el millor que podem donar és la pregària. Preguem pels governants, perquè ens governin bé, perquè portin la nostra pàtria, la nostra nació endavant, i també el món, perquè hi hagi pau i bé comú”.
Traducció: Marta Nin

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.